hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 11. 11. (IX/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Demokrata reménysugár

New Yorkban Michael Bloomberg 20 százalékos szavazati többséggel újra megbízást kapott a város vezetésére. A republikánusok így negyedik hivatali időszakra rendezkedhetnek be a manhattani városházán. 

Német-orosz fegyverüzlet Iránnal

A berlini kormány figyelmeztette a német vállalatokat, hogy Irán és Szíria korszer? német hadiipari és nukleáris berendezésekhez jut hozzá a törvénytelenül eljáró moszkvai cégeken keresztül – értesült a németországi Focus magazin. A felszereléseket kezdetben legálisan exportálták Moszkvába, ahonnan közvetítők segítségével mint tudományos eszközöket szállították tovább Iránba. Irán mérőműszerekhez, hajtó- és vezérlőrendszerekhez jutott a közepes hatótávolságú Sahab-3 típusú rakétái fejlesztéséhez. 

Azeri tüntetések

Tüntetést szervezett az azerbajdzsáni ellenzék Bakuban a múlt heti választások hivatalos eredménye elleni tiltakozásul. Az adatok szerint a hatalmon levő Új Azerbajdzsán Párt nyerte meg nagy fölénnyel a választásokat. 

Újabb iskolai lövöldözés

Kedd délután egy 15 éves középiskolás diák lövöldözni kezdett egy tennessee-beli középiskolában, Jacksboró-ban. A szemtanúk szerint a fiú egy kis kaliber? kézifegyverrel először lelőtte az egyik igazgatóhelyettest, majd a másikat, az iskola igazgatóját pedig súlyosan megsebesítette. 

Most Jordániát büntették a tömeggyilkosok

Három pokolgép robbant szerda este a jordán fővárosban. A lapzártakor történt merényletben legalább 57 ember meghalt, és több mint százan megsebesültek. A hatóságok szerint öngyilkos merénylők követték el a terrortámadást, "a nyomok az al-Kaidára utalnak, bár egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékaink" – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. A robbantásokra három, elsősorban amerikai és európai, valamint jómódú jordániai üzletemberek által látogatott szállodában, a Grand Hyatt, a Radisson SAS és a Days Inn szállodákban került sor Amman üzleti negyedében.

Megalakult az új lengyel kormány

Varsóban a jobboldali kormány megalakulását követően továbbra is feszültség jellemzi mind a közéletet, mind a gazdaságot. Brüsszel és a befektetők a héten tartott bizalmatlansági szavazás eredményétől várják a helyzet javulását.

Bajban a nagy túlélő

George W. Bushhoz hasonlóan Tony Blair brit kormányfő is politikai pályafutása legnehezebb hetét élte meg az elmúlt napokban, miután az általa támogatott terrorellenes törvényjavaslatot a parlament alsóházában saját pártja képviselői is leszavazták. Bár a politikus eddig minden válságot "túlélt" – annak ellenére, hogy a brit sajtó már nyolc éve egyfolytában a bukásáról beszél –, ezúttal ő maga is elismerte, hogy nehéz időket él meg. 

Zendülők Bush nyomában

Nem volt zavargásoktól mentes George W. Bush dél-amerikai útja. A hazájában sok kérdésben támadott amerikai elnök a kontinens államainak kétnapos csúcstalálkozóján vett részt a múlt héten az argentínai Mar del Platában, majd több latin-amerikai országot is felkeresett.

Belföld

Kampányszag a küszöbön

Könnyítené a parlamentbe jutás lehetőségét Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor és a Fidesz azt szeretné, hogy a jövőben kevesebb képviselő üljön az Országgyűlésben. Az elemzők mindkét javaslat mögött "kampányszagot" éreznek.

Kövér és a detektívek

Eddig sem volt titok, hogy a polgári titkosszolgálatok nem egységesek, többfele húznak. A nyáron kirobbant "Mucuska-gate" kapcsán azonban kiderült, hogy a Szatmári házaspár igen jó kapcsolatot tartott fenn a politikai élet mindkét oldalával. A sajtóhírek szerint a feleséget a kormányoldalhoz, míg a férjet az ellenzékhez kötötték baráti szálak, klasszikusan, akárcsak a kémregényekben. A Szatmári ügynek azonban van immár egy nem várt hozadéka is, mégpedig ha homályosan is, de körvonalazódik Kövér László egykori titokminiszter "alternatív" kapcsolatrendszere is. 

Egyre több a csonka család

Egy friss felmérés alapján az Európai Unióban megszülető gyerekek 31,6 százaléka házasságon kívüli párkapcsolat "gyümölcse". Magyarországon 2000-ben ez az arány 29 százalék volt, míg 2004-re az EU-s átlagot megelőzve elérte a 34 százalékot. 

Zavargásokra nincs okuk

Hazánkban több mint 150 ezren rendelkeznek bevándorlási engedéllyel, nagy részük Romániából érkezett. A magyar nagyvárosokban – a kezdeményezések ellenére – nem alakultak ki úgynevezett negyedek. 

A kár jelentős

Százmillió forintos kártérítési pert indít egy szegedi építkezési vállalkozó az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága ellen. Moldoványi Szabolcs azért döntött a pereskedés mellett, mert – állítása szerint – az adóhivatal miatt szenvedett el a cége többmilliós veszteséget.

Bebiztosítaná a jövőt a Fidesz

Nemzeti Garanciatörvény megalkotására tett javaslatot Orbán Viktor a parlamentben. Az ellenzéki párt elnöke 2002 májusa óta e héten hétfőn szólalt fel először a törvényhozásban. Felszólalásában indítványozta, hogy a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény, a panelfelújítási program, a gáz, a villany és a gyógyszer legfeljebb az infláció mértékével való áremelése részesüljön kétharmados törvény védelmében, a mindenkori kormány pedig köteles legyen az áfát időben visszatéríteni.

Sólyom Lászlóval találkozott pénteken Orbán Viktor

A Fidesz elnöke pártjának a 2006-os költségvetési javaslatról kialakított álláspontjáról tájékoztatta az államfőt a Sándor-palotában. Az ellenzéki politikus úgy nyilatkozott: egyetért az Állami Számvevőszék elnöke által megfogalmazott megállapításokkal: kifogásolta többek között a magas fizetési mérleghiányt. Orbán hangsúlyozta azt is: pártja továbbra is kész összefogni a parlamenti pártokkal a polgárok számára biztonságot nyújtó költségvetési háttér megteremtése érdekében. (Hetek)

Szabadulnának a pártok Dunakeszi alpolgármesterétől

Az ellenzéki és kormánypárti politikusok egyetértenek abban: Szabó Tamásnak, a Magyar Nemzeti Front tagjának távoznia kell tisztségéből, mivel felszólalt egy október 23-ai rendezvényen, melyen a Vér és Becsület Kulturális Egyesület is részt vett. Az MSZP és az SZDSZ dunakeszi frakciója hétfőn szólította fel közleményben lemondásra Szabót. A Fidesz szintén nyilatkozatot adott közre, melyben "a nemzet bármely részét kirekesztő megnyilvánulást" a leghatározottabban elítél. (Hírszerző.hu)

Bolygót neveztek el Rátai Dánielről

A mindössze húszesztendős magyar kutató hat első díjat nyert az egyesült államokbeli Phoenixben rendezett nemzetközi tudományos és innovációs olimpián. Az idén 56. alkalommal megrendezett versenyen negyvenöt ország ezernégyszáz diákja vett részt. A verseny egyik támogatója, a Massachusetts Technológiai Intézet kedden döntött úgy, hogy egy bolygót nevez el a fiatal magyar zseniről. A Rátai 21724 nev? kisbolygónak 3-6 kilométer az átmérője, három és fél év alatt kerüli meg a Napot. (Hetek)

Hit és értékek

A legősibb keresztény imaház?

Alig egy hete tartanak az ásatások a megiddói börtönben talált korai keresztény imaház területén, az izraeli idegenforgalmi miniszter máris repteret készül építeni a majdan ide látogató zarándokok tömegeinek. Mi az oka ennek az optimizmusnak? A világsajtóban a napokban szárnyra kapott hír valóban nem mindennapi szenzációt ígér a kereszténység története iránt érdeklődők számára. Állítólag Izraelben megtalálták minden idők legrégibb keresztény imaházát.

HÁTTÉR

Kemény kézzel

Szerdán hajnalban megkezdődött a rend helyreállítása a közel két hete felbolydult Franciaországban. A kormány által életbe léptetett kijárási tilalom fordulatot hozott a zavargások megfékezésében, és bár szerdára virradóra is több mint ötszáz autót gyújtottak fel országszerte, mégis egy nyugodtabb nap vette kezdetét. A rendőrségnek sikerült letartóztatnia a zavargások során rablótámadásban meggyilkolt 56 éves újságíró támadóit, a belügyminiszter pedig bejelentette, hogy kitoloncolják az országból azt a közel 120 külföldi állampolgárt, akik részt vettek a zavargásokban.

Trükkök csatája

Fél év múlva választások lesznek. A kampány már javában folyik, és már most látható, hogy a következő választás kimenetelét minden korábbinál inkább a pénz és a kommunikációs trükkök fogják eldönteni. Ez a helyzet a mára gyakorlatilag megszilárdult kétpártrendszer egyenes következménye. A masszív tömegpártok léte szükségképpen vezet ahhoz, hogy a választók több mint felének támogatását egyedül megszerezni akaró pártok tartalmi kérdésekben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A különbségek elsősorban a szimbolikus mezőben és nem a tartalmi politikában jelennek meg. Mindkét párt politikai döntéseinél elsődlegesnek tekinti, hogy az adott kérdésben mi a "népszerű" álláspont.

Tévéáradat

Echo Tv, Vital Tv, Story Tv, Sport Club, Tv Deko. A televíziózás feltehetően még mindig jó üzlet, hiszen az említett csatornák a napokban kezdték meg, illetve a közeljövőben kezdik sugárzásukat a 170 milliárdos hazai reklámpiac egy-egy szeletéért. 

Dobogón a magyar foci

"Az MLSZ belső harcai nem akadályozzák a sikeres Eb-pályázatot" – nyilatkozta lapunknak Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. A 2012-es labdarúgó kontinensviadal megrendezési jogáért már csak három pályázat, köztük a magyar–horvát maradt versenyben. Mészöly Kálmán az olaszokat tartja a legfőbb riválisnak.

Fejkendőtörvények Európában

A török miniszterelnök úgy véli, hogy a franciaországi rendbontások összefüggésbe hozhatók a Franciaországban és általában Európában érvényben lévő "fejkendőtilalommal" – véleményének hivatalos németországi látogatása során adott hangot, egy újságíró kérdésére válaszolva.

A külvárosok népe

A francia külvárosokat az utóbbi két hétben megrázó zavargások gyökerei hosszú múltra nyúlnak vissza. A most felszínre tört feszültségek olyan évtizedes problémákra irányították rá a figyelmet, amelyekre mindeddig nemigen tudtak megoldást találni a különböző kormányok.

Fő felelős a felelőtlenség

Közlekedési morálunk tükörképe annak, ahogyan társadalmi kapcsolatainkban viselkedünk: ha valaki önző, az az utakon is felelőtlenül fog viselkedni – mondja egy rendőrségi szakértő. Ebben a tekintetben szerinte messze elmaradunk Európától. Ezt bizonyítja, hogy bár hazánkban az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan csökkent a halálos balesetek száma, jelenleg is évente 1300-1400 személy veszíti életét közutainkon. 

Rekordveszteség a MÁV-nál

Összesen 81 milliárd forintos veszteségre számíthat az idei évben a Magyar Államvasutak (MÁV). A tavalyi deficit dupláját a magas energiaárakkal és bérköltségekkel magyarázzák. Ezen a hiányszámon pedig az sem segített, hogy az elmúlt három évben meghozott intézkedések (többek között radikális létszámleépítések) eredményeként évi 25 milliárd forint megtakarítást is elkönyvelhettek.

Arizona-Külső vagy Milánó?

– Sokan és sokféleképpen megfogalmazták már az EU és az Egyesült Államok különleges viszonyát. Mester és tanítványa, versenytársak és szimbióták egyszerre. Ön szerint mire vezethető vissza ez az állapot? – Míg Amerika mindenhova importálni akarja a saját világképét, és állandóan el akarja fogadtatni másokkal az eszméit, addig Európa belenyugszik abba, hogy a világ túl bonyolult ahhoz, hogy ezt megtehesse. Amerikában él egy "messianisztikus öntudat", ami miatt hajlandóak szembeszállni akár a fél világgal is. Az USA megengedheti magának, hogy konfrontatív legyen az olajkérdésben vagy a közel-keleti külpolitikában, mert a népessége nem függ az arab bevándorlók tömegétől.

KÁVÉSZÜNET

Hidegvérrel a stressz ellen

A lovaglás a mozgás és az élő állattal való kapcsolat révén kiválóan oldja a mindennapi stresszt. Ezúttal egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezést mutatunk be: a Rónai Attila és felesége által a Heves megyei Hort mellett vezetett lovasbázis különlegessége, hogy hidegvér? lovakon is lehet lovagolni.

Huszonnégy pettyes lucernaböde

"Aki az élet értelmére keresi a választ, ne a tudományhoz forduljon." (Weber)

Harag van a fésűvel

Mindennapos divattá lett a rasztafrizura, az utcákon gyakran látni szőke Bob Marley-utánzatokat is. Aki higiéniát megvető bátorsággal ilyen hajviseletre adja a fejét, annak több okból is tanácsos spórolnia: öt-nyolcezer forint közötti összegért egy hónapig marad tartós a fodrászmunka – feltéve, hogy közben nem mosunk hajat, mert akkor vége a hatásnak. Aki hosszú évekre el akar búcsúzni a fésűtől és a sampontól, az akár 45 ezer forintért is csináltathat magának ilyen "hajkoronát" – de az efféle kóctömegen már csak a borotva segít. 

Képtelen volt veszíteni

Ha előre tudta volna, hogy a KTM-mel szakítás lesz a vége, akkor sem maradt volna "második ember" az osztrák csapatnál – nyilatkozta a Heteknek Talmácsi Gábor. A Gyorsasági Motoros Világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában elért harmadik helyezésével sporttörténelmet írt "Talma" jövőre a Hondánál folytatja. 

Felállították Lászlót a Fradi kispadjáról

Közel 17 hónapos együttműködés után elváltak a Ferencváros és László Csaba útjai. Menesztésének okaként a klub vezetősége a sorozatos bajnoki gyengélkedést rótta fel. 

A Mourinho-fiúk sem verhetetlenek

Negyven veretlen Premier League mérkőzés elteltével először kényszerültek rá a Chelsea játékosai, hogy gratuláljanak az ellenfél győzelméhez. A londoni kékek menetelésébe az utóbbi időben igencsak botladozó Manchester United szólt közbe.

Mi teljesítjük

"Tömény – ha egyetlen szóval kell meghatározni. Azok számára viszont, akik semmilyen mondandót nem várnak a popzenétől – hallgathatatlan." Mondja Pajor Tamás a lapunkkal egy időben megjelenő, Önök Érték cím? CD-jéről. Az album 17 új dalt tartalmaz az elmúlt 7 év terméséből. Az alkotók szabadon bántak a különböző zenei stílusokkal, érezhető, hogy annak tartják a zenét, ami: érzelmek, gondolatok és spirituális élmények közvetítő eszköze. Mivel azonban ennél többet értekezni zenéről értelmetlen – akárcsak egy festményt elbalettozni –, kedvcsinálóként álljon itt néhány idézet a szövegkönyvből: 

Márai Sándor: Tájak, városok, emberek

Jöjjön egy kis időutazás: Itália, Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Anglia – mindez az 1920-as, 30-as években. A modernizálódó Európa két világháború között, ordas eszmék árnyékában, de még jórészt a nemzetállami felállásban: egyedi hangulatokkal, szokásokkal, tradíciókkal. Amikor még nem az otthonról jól ismert Tesco áruházat láttuk Londonban is. Európa kultúrnemzeteiről írt élménybeszámolókat rövid publicisztikák formájában Márai Sándor – ezekből ad válogatást a Tájak, városok, emberek cím? kötet. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!