hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hidegvérrel a stressz ellen

2005. 11. 15.
A lovaglás a mozgás és az élő állattal való kapcsolat révén kiválóan oldja a mindennapi stresszt. Ezúttal egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezést mutatunk be: a Rónai Attila és felesége által a Heves megyei Hort mellett vezetett lovasbázis különlegessége, hogy hidegvér? lovakon is lehet lovagolni.

A "hidegvér?" elnevezés nem a lovak testhőmérsékletére, hanem a vérmérsékletére vonatkozik, amelyek azonban küllemükben is eltérést mutatnak melegvér? társaiktól. A hidegvér? fajtákat korábban szállításra használták, mezőgazdasági munkákban, bányászatban vettek részt, és a nehézlovasság lovagolta, illetve egyes országokban a húsáért is tenyésztik. Korunk lovasai a barátságos természetük miatt kedvelték meg ezeket a lófajtákat. Rónai Attila kérdésünkre elmesélte, legtöbben először meglepődnek, hogy hidegvér? lovakon is lovagoltatnak, de volt, aki a lóról leszállva közölte, bizony, szívesen becserélné lovát a kedves hidegvérűre. Rónaiék lovai nyugodt természetű, békés, belovagolt jószágok, így kiválóan alkalmasak kezdők, gyermekek vagy nehezebb súlycsoportba tartozók lovagoltatására. Attila szerint Magyarországon a szabadidős lovaglásnak van jövője, de csak azok a lovasiskolák fognak hosszú távon fennmaradni, amelyek kellő lovasszakmai és emberi tapasztalattal rendelkeznek. Nagyon nagy az érdeklődés a lovaglás iránt, sokan nekifognak, mégis, tíz emberből legfeljebb kettő marad hűséges a sporthoz. És legtöbbször nem a lovon múlik a döntés. Bár a mezőgazdaság gépesítésével a hidegvér? lovak elveszítették alapvető jelentőségüket, Rónai Attila szerint kisebb gazdaságokban a mai napig megállnák a helyüket.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!