hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dobogón a magyar foci
Tovább folyik a harc a 2012-es Eb rendezési jogáért

2005. 11. 15.
"Az MLSZ belső harcai nem akadályozzák a sikeres Eb-pályázatot" – nyilatkozta lapunknak Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. A 2012-es labdarúgó kontinensviadal megrendezési jogáért már csak három pályázat, köztük a magyar–horvát maradt versenyben. Mészöly Kálmán az olaszokat tartja a legfőbb riválisnak.



Olaszország és Magyarország küzd a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogáért. Balra Milan–Juventus, jobbra Győri ETO–REAC bajnoki mérkőzés. Ki a jobb? Fotó: Reuters/eto.hu

A magyar pályázat az első szavazás után a második legnagyobb támogatottsággal bír, így továbbra is eséllyel pályázik a 2012-es futball-Eb rendezési jogáért. Az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának keddi voksolásán a horvát–magyar pályázatot csupán két szavazattal előzte meg az olasz. Némi meglepetésre a görög, valamint a török pályázat már az első kanyarban elvérzett, az erre adott szavazatok a jövőben könnyen a magyar–horvát jelölést támogathatják.

"Örülök annak, hogy megmaradtak esélyeink, bár azt látom, hogy az olasz pályázat erős, és a lengyel–ukrán kandidatúrát sem szabad lebecsülni" – reagált lapunk megkeresésére Bozóky Imre. Az MLSZ elnökének az elmúlt hónapokban heves belső támadásokkal is szembe kellett néznie, sokan elmozdítását követelik, ám a sportvezető úgy véli: ez a harc nem rontja a pályázat esélyeit. "A testület nemzetközi elfogadottsága magas. Problémák persze vannak, ezeket meg kell oldani" – jelentette ki Bozóky.

"A magyar futballban kialakult belharc miatt attól féltem, hogy az UEFA kidobja a pályázatunkat" – nyilatkozta a Heteknek Mészöly Kálmán, aki szerint nem könny? a helyzetünk, mert "ott vannak az olaszok is". A korábbi szövetségi kapitány úgy véli: a magyar focinak tisztaságra és fegyelemre van szüksége. "A Magyar Labdarúgó Liga új elnöke, Kisteleki István viszont belevaló ember. Vannak perpatvarok, de csak a cél érdekében" – tette hozzá Mészöly, aki örömmel látja, hogy az állam – egyedülálló módon – a pályázat mellé állt. "Jó lenne addigra egy jó, fiatalokra épülő csapattal előállni" – véli Mészöly.

A magyar–horvát pályázat kiemelkedő sikere azért is meglepő, mert az UEFA véleményező bizottsága komoly hiányosságokról számolt be a szervezet honlapján. A jelentés ugyanakkor kiemelte: a közös rendezés nemcsak a két ország, hanem az egész térség számára rendkívül fontos lenne. "Mindkét ország rendezett már világversenyeket, de ilyen jelleg? rendezvényeket illetően nincsenek tapasztalataik" – olvasható a jelentésben.

Pozitívumnak tartja a bizottság, hogy mindkét ország kormánya támogatja a rendezési törekvéseket, jelentős ellenzéki támadások nélkül. Külön kiemelik, hogy a rendbontást megelőző intézkedések terve alaposan kidolgozott, a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelelő. "Ezen a téren nagyon jó anyagot állítottak össze a pályázók" – véli a bizottság, amely a biztonság mellett a fejlett turizmust is a pályázat előnyére írta.

A bizottság ugyanakkor számos kritikát is megfogalmaz, elsősorban Magyarországot illetően. Ugyan a helyszínek közötti távolságok nem vészesek, ám az utazási idő
hosszúnak tűnik – derül ki az elemzésből. Jelenleg Rijeka az egyetlen város, amely megfelelően tudná fogadni a szurkolókat, Magyarországon Budapest az ideális helyszín. Debrecenben, Székesfehérvárott és Győrben nem megfelelő mennyiségűek és minőségűek a szálláslehetőségek.

Hátrányt jelent, hogy mindkét országban alacsony az érdeklődés a válogatott mérkőzései iránt. Horvátországban a sportrajongók 70 százaléka, míg Magyarországon 30 százaléka néz futballközvetítéseket. Ami a támogatottságot illeti, a horvát lakosság 83 százaléka, a magyarnak csupán 45 százaléka szimpatizál az Eb-pályázattal. Szintén a magyar fél gyengeségének tulajdonítják, hogy futballja válságban van, és 1972 óta nem sikerült kijutnia a kontinensviadalra.



A görög válogatott 2004-es Európa-bajnoki címét ünnepli. Házhoz jönnek? Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!