hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Most Jordániát büntették a tömeggyilkosok
Terror Ammanban

2005. 11. 15.
Három pokolgép robbant szerda este a jordán fővárosban. A lapzártakor történt merényletben legalább 57 ember meghalt, és több mint százan megsebesültek. A hatóságok szerint öngyilkos merénylők követték el a terrortámadást, "a nyomok az al-Kaidára utalnak, bár egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékaink" – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. A robbantásokra három, elsősorban amerikai és európai, valamint jómódú jordániai üzletemberek által látogatott szállodában, a Grand Hyatt, a Radisson SAS és a Days Inn szállodákban került sor Amman üzleti negyedében.



Bőröndszállító kocsikon tolják ki az áldozatokat az egyik ammani luxusszállodából. Háborús üzenet Fotó: Reuters

Az izraeli turisták által kedvelt Radisson SAS szálloda ellen már többször tervezett terrortámadást az al-Kaida, most egy háromszáz fős lakodalom közben robbant a bomba a szállodában. "Először azt gondoltam, a tűzijáték a lakodalom része, de aztán láttam, hogy sokan a földre esnek – mesélte egy szemtanú. – Aztán mindent vér borított. Borzalmas volt." 

A Grand Hyatt szálloda bejáratát teljesen lerombolta a robbanás. A Fox News amerikai hírügynökségnek a szállodában tartózkodó munkatársai beszámoltak arról, hogy a hatalmas robbanás után a szállodát gyorsan kiürítették, de legalább tizenketten életüket vesztették a robbanás következtében. Egyes szemtanúk a jordán miniszterelnök egyik gépkocsiját látták a szálloda előtt a robbantás időpontjában.

Ayman al-Szafadi, a jordániai al-Ghad napilap szerkesztője az al-Arabiya televíziós csatornának adott nyilatkozatában terrortámadásnak minősítette a történteket. "Végül a terroristáknak csak sikerült áttörniük a jordán biztonsági rendszert" – tette hozzá, utalva a korábban sikeresen meghiúsított terrortámadásokra. Az Amerika-barát politikát folytató Jordániát mindeddig a Közel-Kelet egyik legbiztonságosabb és legnyitottabb országának tartották. Az Egyesült Államok Jordániától kapta a legtöbb hasznos információt a terrorizmus ellen indított háborúja során, így "csak idő kérdése volt, hogy mikor indít támadást Abu Muszab al-Zarkavi annak érdekében, hogy a jordán rendszert destabilizálja" – nyilatkozta Neil Livingstone terrorizmus-szakértő. Bár hivatalosan még egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a robbantást, Irán is a gyanúsítottak között van. Emlékezetes, hogy az iráni elnök múlt heti beszédében a pokol tüzét ígérte mindazoknak, akik Izraellel egyezkednek. Jordánia 1994-ben békeszerződést kötött a zsidó állammal, amelyet Husszein jordán király, Rabin izraeli miniszterelnök és Clinton amerikai elnök írt alá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!