hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harag van a fésűvel

2005. 11. 15.
Mindennapos divattá lett a rasztafrizura, az utcákon gyakran látni szőke Bob Marley-utánzatokat is. Aki higiéniát megvető bátorsággal ilyen hajviseletre adja a fejét, annak több okból is tanácsos spórolnia: öt-nyolcezer forint közötti összegért egy hónapig marad tartós a fodrászmunka – feltéve, hogy közben nem mosunk hajat, mert akkor vége a hatásnak. Aki hosszú évekre el akar búcsúzni a fésűtől és a sampontól, az akár 45 ezer forintért is csináltathat magának ilyen "hajkoronát" – de az efféle kóctömegen már csak a borotva segít. 

Ami az eredetét illeti, a rasztahaj – más néven dread-lock – viselete Jamaica szigetén alakult ki a negyvenes években. A Jamaica szabadságáért küzdő Fiatal Fekete Hit (Youth Black Faith) nev? mozgalom tagjai viselték megkülönböztető jegyül, a bibliai Sámsonra hivatkozva. Ugyanakkor a rasztafárik okkult gyakorlatokat folytattak, istentiszteleteik fő része a nagy becsben tartott rituális füvezés volt. 1962-ben, Jamaica függetlenné válásakor a magát bibliainak hirdető F. F. H. szervezet is felbomlott. Eszmeiségüket, külsejüket Bob Marley reggae-énekes tette világszerte ismertté és divattá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!