hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arizona-Külső vagy Milánó?
Tamás Pál szociológus az USA és Európa jövőjéről

2005. 11. 15.
– Sokan és sokféleképpen megfogalmazták már az EU és az Egyesült Államok különleges viszonyát. Mester és tanítványa, versenytársak és szimbióták egyszerre. Ön szerint mire vezethető vissza ez az állapot? – Míg Amerika mindenhova importálni akarja a saját világképét, és állandóan el akarja fogadtatni másokkal az eszméit, addig Európa belenyugszik abba, hogy a világ túl bonyolult ahhoz, hogy ezt megtehesse. Amerikában él egy "messianisztikus öntudat", ami miatt hajlandóak szembeszállni akár a fél világgal is. Az USA megengedheti magának, hogy konfrontatív legyen az olajkérdésben vagy a közel-keleti külpolitikában, mert a népessége nem függ az arab bevándorlók tömegétől.



Jean-Claude Juncker, az Európai Tanács elnöke, George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Durao Barroso, az EU "miniszterelnöke". Kinek áll a zászló? Fotó: Reuters

– Az európai hozzáállást sokan inkább megalkuvónak tartják.

– Felfoghatják ezt gyávaságként vagy inkorrektségként, de Európa nem engedheti meg, hogy a helyi muszlim közösségek lázadása miatt égjen egész Párizs. Európa évszázadokig volt gyarmattartó ezen a vidéken, és már elég sokat tud erről a világról. 

– Igazán nem mondhatjuk, hogy Amerikának nincs vesztenivalója, hiszen náluk is felrobbantották a World Trade Centert. Vagy mégis?

– Az emberi szenvedések nem mérhetők össze, de amit Európa a 20. században átélt, ahhoz képest Amerika sok mindenből kimaradt. Az első és második világháború sem Amerikában zajlott – Hawaiit leszámítva. Igaz, hogy sok túlélő és holokauszt elől menekült ember él most is az Államokban, de mégsem ők határozzák meg az ország világképét. Mellesleg, egy átlagos bangladesi árvíz több embert visz el félévente, mint az egész szeptember 11-ei robbantás. Én nem a háromezer embert keveslem, csak azt mondom, hogy más történelmi tapasztalatokkal rendelkezik a két régió.

– Amerika mégis növekszik és prosperál, miközben Európa egyre inkább alászáll. Nem lehet, hogy mégis jobban csinálnak valamit?

– Az USA prosperitásának két oka van. Az egyik a kétségtelenül nagy technológiai fölény, ami annak az eredménye, hogy az USA háromszor annyit költ kutatásra és fejlesztésre, mint egész Európa. Ennek következtében az új technológiák is sorra ott születnek meg. Őszintén és kíméletlenül megveszik azokat az európai vagy latin-amerikai tehetségeket, akik úgy gondolják, hogy még "Arizóna-Külsőn" is több esélyük van a hírnévre, mint Szegeden vagy Milánóban. És igazuk is van. A másik oka viszont egyszerűen a világon belüli erőeloszlásból fakad. A multik nagy része amerikai, az ország pedig több szempontból is szuperhatalom. Az amerikai gazdaság jelentős része azonban a latin-amerikai szegénységből táplálkozik. Számos, egyébként tengeren-túli elmélet is alátámasztja, hogy az USA gazdagsága a "perifériák visszafejlődéséből" származik. Az egyenlőtlen fejlődés szegénységben tart bizonyos régiókat, az ezek által termelt profit pedig átpumpálódik a központokba. Ahogy Budapest elszívja a tőkét a fejletlen megyéktől, úgy szívja el Amerika is a világ számos részétől. 



Tamás Pál Fotó: V. Sz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!