hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kár jelentős
Vállalkozó perli az APEH-et

2005. 11. 15.
Százmillió forintos kártérítési pert indít egy szegedi építkezési vállalkozó az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága ellen. Moldoványi Szabolcs azért döntött a pereskedés mellett, mert – állítása szerint – az adóhivatal miatt szenvedett el a cége többmilliós veszteséget.

A Peak 2000 Bt. 2000-ben kapott megbízást a szegedi Vajda-ház felújítására, emiatt a cég alvállalkozói szerződést kötött K. József cégével. A 400 millió forintos beruházás végül nem valósult meg, így a Peak tulajdonosa, Moldoványi Szabolcs joggal követelhette vissza alvállalkozójától a már kifizetett 41,5 millió forintot. K. a fizetés helyett a feljelentést választotta. A Szegedi Városi Bíróságon megindított perben azt állította: Moldoványi ellopta bélyegzőjét, és ezzel hamis számlát állított ki. 

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága ekkor kezdte vizsgálni a Peak Bt. által 2000 nyarán kibocsátott bizonylatokat, és határozatában megállapította: Moldoványi jogtalanul igényelte vissza a 41,5 millió forint adóalap áfáját, 8 millió 300 ezer forintot, mivel a számlakibocsátás mögött nincs valós munkavégzés. "A határozat kiindulási alapja is nonszensz volt" – állította a Heteknek Moldoványi, hozzátéve, hogy a vizsgálódás alapjául szolgáló számla nem is tartalmazott adót. Az ügynek azonban több érdekes részlete is volt: az APEH birtokában volt például egy nyilatkozat, amelyben a vállalkozó elismerte a hivatallal szemben fennálló tartozását. "A dokumentum hamisítvány, soha nem írtam ilyen nyilatkozatot" – állítja lapunknak Moldoványi. 

Bár az APEH a nyilatkozattétel elől elzárkózott, lapunk úgy tudja: az adóhivatal szerint Moldoványi nem élt azokkal a jogorvoslati lehetőségekkel, amelyekkel megtámadhatta volna az APEH határozatát. Ők ezt úgy értékelték, hogy a vállalkozó tudomásul vette azt a megállapításukat, hogy a számla fiktív. Moldoványi azonban pontosít: "mivel a szegedi bíróságon a K. által indított eljárás még folyamatban volt ellenem, az állami szervek nem foglalkozhattak az ügyemmel, nehogy véleményükkel befolyásolják a bíróság munkáját, döntését". A vállalkozó azonban próbálkozott: még a Legfelsőbb Bíróság gazdasági testülete is foglalkozott az esettel, ám az ismertetett ok miatt véleményt ők sem alkottak. 

A bírósági per közben véget ért: a hat vádpontból ötöt az ügyész az utolsó tárgyaláson visszavont, annak ellenére, hogy újabb tények az eljárás során nem láttak napvilágot. Még az ügyet tárgyaló bírónő is értetlenségének adott hangot: miért kellett a bíróság idejét húzni, ha eleve tudni lehetett, hogy a vádak nem fognak megállni? A feljelentő K. is megváltoztatta korábbi vallomását, a kirendelt igazságügyi szakértő pedig egyértelműen megállapította, hogy a vitatott számlán az alvállalkozó aláírása szerepel. Lapunk K. Józsefet nem tudta elérni, információink szerint súlyos beteg. 

Moldoványit és feleségét így idén májusban jogerősen is felmentették. Hiába győzött azonban a bíróság előtt, időközben az APEH felszámoltatta cégét, megrendeléseket nem kapott, a K.-nak kifizetett 41,5 millió forintot sem kapta vissza. Moldoványi állítása szerint több mint százmillió forintos kár érte. Emiatt kártérítési eljárást indított az adóhivatal ellen, százmillió forintot követelve. Volt alvállalkozóját hamis tanúzásért, sikkasztásért és csődbűntett elkövetéséért jelentette fel. K. József ugyanis időközben felszámolta vállalkozását, amely eljárás során "elfelejtett" beszámolni a Peak 2000 Bt.-vel szemben fennálló tartozásáról, ráadásul a 41,5 milliós tételt el sem könyvelte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!