hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampányszag a küszöbön
Megosztja a pártokat Gyurcsány javaslata

2005. 11. 15.
Könnyítené a parlamentbe jutás lehetőségét Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor és a Fidesz azt szeretné, hogy a jövőben kevesebb képviselő üljön az Országgyűlésben. Az elemzők mindkét javaslat mögött "kampányszagot" éreznek.



Gyurcsány Ferenc a Millenárison. Lejjebb tenné a lécet Fotó: MTI

"Gyurcsány Ferenc javaslata kommunikációs húzás" – nyilatkozta a Heteknek Juhász Attila politológus. Vasárnap a miniszterelnök a Fiatal Baloldal tagtoborzó buliján kijelentette: érdemes lenne módosítani a választójogi törvényt, hogy azok a kis pártok is parlamentbe juthassanak, amelyek legalább három egyéni körzetben győztek a választásokon. Így az aggályosnak vélt kétpártrendszert is el lehetne kerülni. A váratlan javaslat – amellyel Gyurcsány sikeresen elvonta a figyelmet a Fidesz nagyszabású szövetségi gyűléséről – néhány nap alatt megbukott. Érdekes módon az MDF és a KDNP tanúsította a legnagyobb érdeklődést a törvénymódosítás iránt, a Munkáspárt, a Fidesz és az SZDSZ viszont kategorikusan elutasította.

"A miniszterelnök nehéz helyzetbe hozta az SZDSZ-t is, mivel amennyiben a liberális párt támogatja a javaslatot, elismeri, hogy a szocialisták segítségére van szüksége, hogy jövőre is a parlamentbe kerüljön" – véli Juhász Attila.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász egy internetes portálnak kijelentette: a jelenlegi rendszernek fontos eleme, hogy ne kerülhessen több tucat párt az országgyűlésbe. Ez a veszély fennállna, ha a miniszterelnök javaslatát támogatná a többi párt is. "Annak, hogy hamarosan kialakulhat a kétpártrendszer, a politikai pártok az okai, mivel rosszul politizálnak" – nyilatkozta Tölgyessy.

Felmerül tehát a kérdés, miért állt elő a miniszterelnök ezzel a halva született ötlettel? Elemzők szerint a javaslattal kellemetlen helyzetbe kívánta hozni a Fideszt, amely politikai szövetséges híján arra törekszik, hogy minél kevesebb riválissal kelljen szembenéznie a parlamentben. "A miniszterelnök azt a képet alakíthatja ki magáról, hogy demokratikus személy, aki kiáll a többpártrendszer mellett, szemben Orbán Viktorral, aki populista, és mindenáron a kétpártrendszerre törekszik" – állítja Juhász Attila.

Az elutasítás ellenére a képviselői létszám csökkentésében megállapodhatnak a parlamenti pártok. Igaz, egy hallgatólagos megállapodás nyomán, ha nem egyeznek meg 2006 előtt, vélhetően csak 2014 után csökken a törvényhozási apparátus. A létszámcsökkentéssel az elmúlt hetekben előszeretettel kampányol a Fidesz, és Orbán Viktor is.

"A kérdés annak ellenére napirenden van, hogy nemzetközi szinten nem kirívóan magas a képviselők száma" – mondta Juhász Attila. A politológus hozzátette:
a közvélemény-kutatási adatok alapján a lakosság úgy véli: túl sokan vannak az országgyűlésben. "Ezért vált ez a kérdés fontossá a pártok számára" – tette hozzá az elemző.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!