hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zavargásokra nincs okuk
Bevándorlók helyzete Magyarországon

2005. 11. 15.
Hazánkban több mint 150 ezren rendelkeznek bevándorlási engedéllyel, nagy részük Romániából érkezett. A magyar nagyvárosokban – a kezdeményezések ellenére – nem alakultak ki úgynevezett negyedek. 

Magyarországra a bevándorlók legnagyobb része munkavállalás céljából érkezik, ezt követik a családegyesítés céljából való letelepedők és a tanulni vágyók. Az összes tartózkodási engedéllyel rendelkezők száma 152 ezer fő, ebből 112 ezernek tartós letelepedési engedélye van. Egyed Gábor, a Bevándorlási Hivatal idegenrendészeti igazgatója a Heteknek elmondta: a külföldiek mintegy kétharmadát a környező országokból áttelepültek teszik ki. 

Nálunk nem fenyeget az a "veszély", hogy a népesség létszámát nagyban befolyásolják a külföldiek: míg hazánktól nyugatabbra a lakosság 7-10 százalékát teszik ki a bevándorlók, addig itthon ez az arány maximum egy-két százalék. 

"Nem lehet kizárni a franciaországihoz hasonló események bekövetkezését, bár egy ilyen zavargás kitörésére jelenleg nincs indokuk a bevándorlóknak" – véli a hivatal igazgatója. Mint mondta, a külföldiek által elkövetett kihágások száma évente pár ezerre tehető: legtöbb esetben okirathamisítás és embercsempészet miatt indult ellenük eljárás. "A bevándorlók nagy száma miatt Budapesten kezdeményezések indultak például kínai negyedek létrehozására, ám az önkormányzatok ezeket sorra elvetették" – nyilatkozta lapunknak Keresztély Krisztina. A városkutató szerint emellett Magyarország nem olyan nyitott, mint a nyugati államok, ahol már a 60-as, 70-es években előszeretettel végeztették a piszkos munkát külföldiekkel. Ez ma sincs másként: Franciaországban például az ország népességnövekedésének egynegyedét a bevándorlók adják. Ugyanis ma már nemcsak az egyedülálló munkavállalók költöznek a fejlettebb országokba, hanem egész családok települnek át.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!