hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez az arc lesz a végső?

2005. 11. 15.
Gali Zsófia

Noha a plasztikai sebészet őshazája Európa, és az USA-ban is gazdag múlttal rendelkezik, csábító szele már Kínát is megérintette. Napjainkra szinte minden óhaj, így a teljes arcátültetés is reális lehetőséggé vált. Néhány év múlva milliókban lehet majd mérni azon emberek számát világszerte, akik valamilyen esztétikai műtéttel változtattak külsejükön.

Az esztétikai célú plasztikai műtétek népszerűsége ledöntötte a társadalmi rétegek, kultúrák, földrészek, sőt nemek közötti falakat is, mondhatni globális jelenség. Idén ezer amerikai állampolgár véleményét kérdezték meg a kozmetikai műtétekről. A nők 34 százaléka feküdne kés alá, míg a férfiak ötöde. A tavalyi hasonló felméréshez képest a műtétek támogatottsága különösen a férfiak körében nőtt drasztikusan. Kínában olyannyira virágzik az arcplasztika, hogy az "átszabott" külsej? emberek számára külön szépségversenyt rendeznek. Csak Pekingben naponta kétszázan jelentkeznek plasztikai műtétekre. Egyre több kínai férfi és nő kér szilikonmelleket – a férfiak izmos mellkasra vágyva –, valamint szemnagyobbítást, hogy minél inkább az európaiakra hasonlítsanak. A lábszárműtétek is elterjedtek, ezáltal a testmagasság akár tíz centivel is növelhető. Gyakoriak az illegális operációk is, emiatt évente húszezer súlyos műhibára derül fény. Noha jóval visszafogottabban, de a plasztikai sebészet az arab világban sem ismeretlen. Mivel itt a hölgyek egyetlen leplezetlen testrésze a szem és az orr, ezért ezeket kívánják a leggyakrabban orvosilag szépíteni. Az pedig már szinte köztudott, hogy Latin-Amerika is több világhír? speciális klinikával rendelkezik, ahová mind hazai hírességek, mind külföldiek szép számban járnak egy kicsit átszabatni magukat. A beavatkozások egyre precíziósabbak és egyre közkedveltebbek, miközben a tudomány és a technológia rohamosan fejlődik: az USA-ban már készen állnak a teljes arcátültetésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!