hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 04. 30. (XIII/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Opus Dei: kapcsolatban álltunk Floresszel

„A nyolcvanas évek végétől néhány éven keresztül kapcsolatban álltunk Eduardo Rózsa-Floresszel” – erősítette meg a Hetek információját az Opus Dei katolikus szervezet bécsi sajtófőnöke. Dr. Christoph Tögl ugyanakkor cáfolta, hogy Rózsa-Flores az Opus Dei tagja lett volna. Mint mondta, a kapcsolat „társadalmi jellegű” és „kötetlen” volt.

Bolívia kontra Magyarország

Panaszt emel a bolíviai kormány Kepes András ellen, mert elhallgatta az Eduardo Rózsa-Floresszel tavaly ősszel készített interjú részleteit – közölte Juan Ramón Quintana, a kormányzati ügyek minisztere.

Megbukott a Veszett Kutya-terv

„Született 1994. július 21-én, elhunyt 2009. április 22-én. A halál oka: adósságba fulladt. Az Új Munkáspárt családja és szerettei körében távozott az élők sorából. A temetési szertartásra 2010 májusában kerül sor” – írta az Új Munkáspártról a brit Daily Telegraph múlt szombati számában Lance Price, a párt korábbi kommunikációs igazgatója azt követően, hogy a kormány beterjesztette a 2009-es költségvetést.

Mutáns vírus határok nélkül

Lapzártánkkor világszerte közel kétezer embert kezelnek egy vírus okozta betegség, a sertésinfluenza gyanújával. Az első megbetegedéseket Mexikóból jelentették: a mutáns vírus a közép-amerikai országban több mint 150 ember halálát okozta eddig, de felbukkant már az Egyesült Államokban, Európában és Új-Zélandon is. Így ma már járványtól tartanak az egész világon, ami akár a globális gazdasági válságot is tovább mélyítheti, annál is inkább, hogy az egészségügyi szakemberek egyelőre tehetetlenül állnak a jelenséggel szemben.

Peresz: Izrael békét akar

Izrael a héten ünnepelte függetlenségének 61. évfordulóját. Az örömbe azonban üröm is vegyül. Sosem látott erők fenyegetik a zsidó állam puszta létezését. Délről a Hamasz, északról a Hezbollah rakétái néznek farkasszemet a zsidó állammal. Asszad azzal fenyegetőzik, hogy erővel veszi vissza a Golánt. Távolból pedig a küszöbön álló iráni atomhatalom fenyegeti Izraelt. Mahmúd Abbász pedig semmiképpen sem hajlandó elismerni Izraelt zsidó államként.

Belföld

Mit tud száz zsaru?

A rendőrség nem zárja ki, hogy volt vagy ma is aktív rendőr, katona, esetleg vadász vagy akár idegenlégiós, a délszláv háborút is megjárt, magát „igazságosztónak tartó”, iskolázott, mindenre felkészült, gátlások nélküli, a fegyverforgatáshoz jól értő és az éjjeli és egyéb terepen is jól mozgó személy követte el az elmúlt időben öt roma életét követelő kivégzéseket.

A hentes bosszúja

A csapos pontosan tudja, miért zárták ki tavaly novemberben A. Pétert a gárdából, ám az okot nem hajlandó elárulni. Miért nem? „Halottról vagy jót, vagy semmit." Akkor sem jön zavarba, amikor emlékeztetjük, hogy I. Gyöngyvér a halott.

A hét eseményei

Semjén a többnejűségrőlHa abból a természetjogi elvből, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, kiveszik a férfit és nőt, akkor előbb-utóbb az egyet is ki lehet venni – vélekedett az egyneműek élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvény elfogadásáról Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője az ATV Reggeli Jam című műsorában. Hozzátette: holnap már jönnének a muszlimok, vagy akárki más, hogy engedélyezzük a többnejűséget.

A Fidesz az MSZP koporsóját faragná

Május elsején a városligeti majálison indítja be az MSZP az európai parlamenti kampányát, másnap pedig a Fidesz teszi ugyanezt. A voksolás tétje több párt vezérkarában a létet is jelenti, hiszen mind az MDF-ben, mind az SZDSZ-ben legitimizációs kérdés az eredmény, bár az MSZP-ben is okozhat bonyodalmat egy brutális vereség.

Hit és értékek

Május 1. - Évezredek ünnepe: Rómától Chicagóig

Hosszú évezredeken át a különböző népekhez és kul­túrákhoz tartozó emberek sokaságát különös érzés kerí­tette hatalmába május elseje köze­ledtével. Úgy érez­ték, hogy ez a nap más, mint a többi. Olyan nap, amelyen változásokat tudnak kikényszeríteni sorsuk alakulásában.

HÁTTÉR

2009. április 30-ai számunkban írták

Mi vezérelte a halálgyárak iparosait?

A hét eseményei

Bajnai Barrosónál„Az Európai Bizottság támogatja az új magyar kormány által bejelentett válságkezelő intézkedéseket és reformprogramot. A szükséges intézkedéseket ugyanakkor nem könnyű megvalósítani” - közölte José Manuel Barroso, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Az MTI szerint Bajnai a sajtótájékoztatón elmondta: azért utazott Brüsszelbe, hogy bemutassa a magyar válságkezelő programot, és bizalmat, támogatást kérjen az uniótól. Megállapította, hogy Magyarország számára az Európai Unió biztos hátteret jelent a bajban.

A válságmenedzser válaszol

Cikksorozatunk hétről hétre érkező olvasói kérdéseire a Változás- és Válságmenedzserek Országos Egyesületén belül egy – erre a feladatra létrejött – szakemberekből álló team egy-egy tagja, a héten Noszkay Erzsébet elnök válaszol.

Kiűzetés az adóparadicsomból

Világméretű gazdasági válságnak kellett kirobbannia ahhoz, hogy a kormányzatok fellépjenek az adóparadicsomokkal szemben. Dollár-százmilliárdokkal növelhetik a fejlett és a fejlődő államok adóbevételeiket, ha sikerrel járnak az adóelkerülések megszüntetésében. Magyarország egyelőre keresi a fogást az offshore cégeken.

Életöröm és megnyugvás: Interjú Tony Curtisszel

Sidney Poitier a pezsgő habitusát, Jack Lemon a profizmusát, Elvis Presley a frizuráját, Simonyi András volt washingtoni nagykövet hölgylistáját emeli ki a Hollywood arany­korában felkent, a kis hazánkban a Valaki forrón szereti és a Minden lében két kanál filmkomédiákkal befutott sztár személyiségéből. „Én vagyok büszke magyar" - kiált fel az egykori bronxi magyar zsidó srác Bernard Schwartz, fedőnevén Tony Curtis a Falk Miksa utcai galériában, mindenkit ámulatba ejtő vitalitásával. (2009. 04. 30.)

És a gyerekkel mi lesz?

Megsokasodhat a szociális okokból gyermekvédelmi gondoskodásba kényszerülő gyermekek száma. Ma minimum 200 ezer kiskorú él mélyszegénységben Magyarországon. A tömeges katasztrófahelyzet kormányzati óvintézkedésekkel és jól működő családgondozó szolgálattal elkerülhető lenne – mindennek fényében a családok helyzete meglehetősen kétségesnek tűnik.

Kiálts rám, s fölkelek!

Vannak költői életművek, amelyek a költői pályával együtt értelmezve teljesebb jelentést adnak, mint ha csak a műveket vizsgálnánk. A költő egész élete és művészete egy teljes  kompozíció, amin a sors rajta hagyta keze nyomát, és így válik önmagán túlmutató jellé – együtt a poéta élete és alkotása. Nem minden költőre igaz ez az állítás, Radnóti Miklósra annál inkább. Jelképszerű életének vége is: a munkaszolgálatosként megtett több száz kilométeres erőltetett menet után a megásott tömegsírba lőtt költő holttestét a zsebéből előkerült versek alapján azonosították.

Regény a srácokról

Nemrég találkoztam Bicskén a Sigmund Thomas-Wory író néven regényeit jegyző Tömösváry Zsigmonddal, A Bismarck naplója című regény szerzőjével. Olvasta A Kurszk utolsó útja című, Vagyim Arisztovval közösen írt munkánkat, látott számos filmet, cikkek százait böngészte, beszélt érintettekkel, és regényt ír a Kurszkról. Elmondtam neki, hogy a Kurszk megírásában a (soha nem ásító) inas szerepét tölthettem be a Magyarországon élő történész, újságíró Vagyim mellett, aki ráadásul az Északi Flotta matrózaként szolgált a Barents-tengeren.

Nem kell ide multi, ha van hazai

Utópia vagy sem, kétségtelen, hogy a gazdasági válság újabb lökést ad az önfenntartás elvén működő helyi közösségeknek. Egyre többen költöznek úgynevezett „ökofalvakba”, és a „hagyományos” települések is mind inkább rákényszerülnek saját erőforrásaik kihasználására – így védekezve a globalizáció „ártalmaival” szemben. Munkatársaink három településen: Visnyeszéplakon, Galgahévízen és Pusztaföldváron jártak.

KÁVÉSZÜNET

Magyarország, hokiország

„Magyarország hokiország akar lenni, az ehhez vezető útnak része, hogy a válogatott sokkal erősebb csapatokkal találkozik” – jelentette ki Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Nos, a mondat második fele már teljesült. Miután tavaly a válogatott kivívta magának a jogot az A csoportba kerülésre, a svájci világbajnokságon a sportág krémjével mérhették össze erejüket a fiúk.

Szigetköz

Hazánk egyik legszebb tájegységét, legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A Kisalföld északi részén, Kapuvártól mintegy ötven kilométerre terül el ez a csodálatos világ: nyolcszáz kilométer vízi utat és több mint háromszáz szigetet tartalmaz. Jó minőségű kerékpárutak, termálfürdők, hangulatos városok és békés nyugalmat árasztó falvak – mindezt megtaláljuk, ha ellátogatunk ide.

Anyák napjai

Az anyukák jelentős része otthon is a maximumot akarja hozni, miközben dúl köreikben egy sajátos versengés: ki nevel jobban, kinek a gyereke szebb, okosabb, fejlettebb. A „tökéletes anya” ideája különbözőképpen hat az eltérő lelkialkatú nőkre. Van, aki felveszi a versenyt, és megpróbál mindent tökéletesen csinálni. Más viszont megretten a feladattól, és átadja az irányítást és a felelősséget másnak, például az anyósának. A szakemberek régóta hangoztatják, hogy nem muszáj tökéletesnek lenni: a gyerek szempontjából az „elég jó” anya is teljesen megfelelő.

Hihetetlen hang, mesébe illő siker

Susan Boyle egy dalnyi idő alatt meghódította az angol közönséget, de a világhírhez sem kellett sokkal több idő: Boyle videóklipjét eddig 47 millióan nézték meg a YouTube-on, tízszer többen, mint Barack Obama beiktatási beszédét. A 47 éves, állás nélküli asszonyt tündöklő hangja tette milliók kedvencévé, akik most azért drukkolnak, hogy megnyerje a Britain’s Got Talent, a Nagy-Britanniában és Amerikában rendkívül népszerű tehetségkutató show-műsor fődíját.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!