hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 05. 01.
Bajnai Barrosónál„Az Európai Bizottság támogatja az új magyar kormány által bejelentett válságkezelő intézkedéseket és reformprogramot. A szükséges intézkedéseket ugyanakkor nem könnyű megvalósítani” - közölte José Manuel Barroso, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Az MTI szerint Bajnai a sajtótájékoztatón elmondta: azért utazott Brüsszelbe, hogy bemutassa a magyar válságkezelő programot, és bizalmat, támogatást kérjen az uniótól. Megállapította, hogy Magyarország számára az Európai Unió biztos hátteret jelent a bajban.

Áreső Budapesten
A válság átrendezi a hazai ingatlanpiacot is. A Colliers International nemzetközi ingatlanügynökség adatai szerint
az év eleje óta 10-30 százalékkal visszaestek a fővárosi árak. Az ingatlanok értéke nem követte az árfolyamváltozásokat, sőt azok nominálisan már forintban is veszíthettek értékükből. Ez a tulajdonosoknak nem, a befektetőknek azonban kedvezhet, és ismét Magyarország felé fordíthatja a figyelmet, amennyiben a befektetők felvállalják a régiós és országkockázatokat. Elsősorban a Duna-parti és belvárosi ingatlanok lehetnek keresettek.

Túl a nehezén?
Sikeresnek nevezhetők az autóipart támogató intézkedések. A rekorder jelenleg Németország autónként 2500 euró támogatással, de 800-1500 eurót ad a jóval alacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező Szlovákia és Romániában is kedvező a helyzet. Olaszország, Franciaország 1500 eurót szavazott meg e célra. Az eredmény gyorsan jött: Olaszországban a Fiat gyár épp kényszerszabadságon lévő embereinek január közepi tömeges visszahívása és plusz műszakok bevezetése, Németországban az első negyedévben 20 százalékos fellendülés az előző évhez képest, Szlovákiában a megszavazott keret immár kétszeri kimerülése. Magyarországon – ahol eddig nem vezettek be hasonló intézkedéseket - az eladások az első 3 hónapban 46 százalékkal visszaestek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!