hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tud száz zsaru?

2009. 05. 01.
A rendőrség nem zárja ki, hogy volt vagy ma is aktív rendőr, katona, esetleg vadász vagy akár idegenlégiós, a délszláv háborút is megjárt, magát „igazságosztónak tartó”, iskolázott, mindenre felkészült, gátlások nélküli, a fegyverforgatáshoz jól értő és az éjjeli és egyéb terepen is jól mozgó személy követte el az elmúlt időben öt roma életét követelő kivégzéseket.

Agyonlőttek egy munkába induló roma férfit a háza udvarán a múlt hét közepén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön. Az 54 éves Kóka Jenő éppen a tíz órakor kezdődő éjszakai műszakba készült a tiszavasvári gyógyszergyárba – ahol harminc éve gépkezelőként dolgozott –, amikor zajt hallott, és kiment az udvarra. A lesben várakozó tettes szívtájékon lőtte a férfit, akinek már a mentők sem tudták megmenteni az életét.
A férfi szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki. Hozzátette: nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott. A RomNet helybéli romáktól úgy értesült, hogy Kóka Jenő kivégzését megelőzően egy sötét terepjáró többször is feltűnt a környéken, és figyelte az utcában élő romákat. Egyik alkalommal két férfi, fejükön csuklyát viselve, rendőrség, police feliratú láthatósági mellényben és fekete, katonai jellegű ruhában igazoltatást színlelve megállította az autósokat, és elkérték a sofőr papírjait, majd a családjukról és a környéken élő cigányokról érdeklődtek. A RomNet úgy tudja, ezeket az autósokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai már kihallgatták, és több olyan információt is közöltek, amely közelebb vihet a tettesek személyazonosságának megállapításához.
Bartha László, az NNI szóvivője elmondta, hét hasonló ügyben nyomoznak, melyekben hasonló etnikai motívum fedezhető fel: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében. Időközben a rendőrség harminc fővel megemelte a romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat vizsgáló nyomozócsoport létszámát, így jelenleg száz szakember próbálja felderíteni az öt ember életét követelő gyilkosságok elkövetőit. Mivel a nyomozati szervek szerint összefüggés van a tiszalöki gyilkosság és más, romák sérelmére elkövetett támadások között, összevont, 50 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki, amely Bencze József altábornagy szerint már kellő motiváció lehet, hogy a csoport eddig mélyen hallgató tagjai vagy más információval rendelkező személyek bejelentést tegyenek a rendőrségen.
Eddig körülbelül tízezer olyan embert ellenőriztek valamilyen módon, akik az elkövetés idején a helyszínek közelében megjelentek, közel kétezer embert meg is hallgattak, és több száz órányi videoanyagot elemeztek. Egy internetes hírportál szerint a tiszalöki tragédia helyszínén a rendőrség olyan értékelhető nyomokat talált, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosságot és Kóka Jenő kivégzését ugyanaz a személy követte el. A két gyilkosság helyszínén talált nyomokból szerzett DNS megegyezik, és ez alapján állítja a rendőrség, hogy a tavaly novemberi és az idei februári támadás, valamint a szerdai gyilkosság elkövetői ugyanazok a személyek.
A tatárszentgyörgyi támadásban súlyosan megsérült hatéves kislány rendőrségi meghallgatásán azt mondta, akkor, amikor az ötéves testvérét és édesapját, Csorba Róbertet az égő házukból menekülve agyonlőtték, rendőrruhát viselő embereket látott a házuk közelében, a fák és bokrok között. A kislány úgy látta, három-négy ember állt fegyverrel a kezében a támadás pillanatában, majd gyalog elmenekültek.
A profilalkotásban a hazai rendőrök nagy segítséget kaptak külföldi szakemberektől, így kirajzolódott, hogy az elkövetői kör kikből állhat. Mivel az elkövetők DNS-mintái már rendelkezésükre állnak, de nem szerepelnek a nyilvántartásban, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetői azt feltételezik, hogy a támadók vagy büntetlen előéletűek, vagy nem volt dolguk a törvénnyel, esetleg jóval korábban – amikor még ilyen egyedi azonosítót nem rögzítettek – kerültek be a nyilvántartásba.
A bűnügyi főigazgató szerint mindenképpen skizofrén, kettős személyiséggel élő férfi lehet, aki meghúzta a ravaszt. Az illető a hétköznapi életben békés, jóravaló embernek tűnhet, miközben elköveti a mészárlásokat. A rendőrség nem zárja ki, hogy volt vagy ma is aktív rendőr, katona, esetleg vadász vagy akár idegenlégiós, a délszláv háborút is megjárt, magát „igazságosztónak tartó”, iskolázott, mindenre felkészült, gátlások nélküli, rendkívül elvetemült, a fegyverforgatáshoz jól értő és az éjjeli és egyéb terepen is jól mozgó személy, aki nem riad vissza emberre is ráfogni a fegyvert, azzal a szándékkal, hogy megölje. A titkosszolgálatok katonai elhárítása már vizsgálja a jelenleg szolgáló és nyugdíjas katonák, határőrök nyilvántartását. „Túl biztos kézzel ölnek, így minden bizonnyal komoly fegyveres kiképzést kaphattak” – vélekedett az országos főkapitány. A helyszínen hátrahagyott bizonyítékok alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy az elkövetés mögött több személy áll.
A RomNet szerint az ügyben saját szakállukra magánnyomozók is vizsgálódnak, akik azt feltételezik, hogy a gyilkosságok hátterében egy olyan vadásztársaság tagjai állhatnak, akiknek személyes konfliktusuk volt a meggyilkoltakkal. A látótérbe került személyek erdészek és fegyverbolt-tulajdonosok, több sörétes, illetve maroklőfegyverrel rendelkeznek, jártasak a fegyverhasználatban, és céllövészetben több versenyt is megnyertek.

Egy buszmegállóban

Április 15-én este 9 és fél 10 között három roma fiatalkorút és egy nem roma felnőttet támadott meg egy csoport csuklyát viselő férfi a Keleti pályaudvarnál. A verekedés odáig fajult, hogy a három kiskorú végtagjai eltörtek, a 18. évét betöltött fiatalnak pedig arca, orra és a homloka megzúzódott. A sértettek mindegyike elveszítette eszméletét, mire a mentők megérkeztek. A rendőrség a később magához tért, ám több helyen vérző nagykorút is kihallgatta, a másik három sértettet pedig a Fiumei úti baleseti intézetbe szállították. A hvg.hu információi szerint a VIII. kerületi kapitányságtól időközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztálya vette át az ügyet, ahol etnikai csoport tagjai elleni erőszak miatt nyomoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!