hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem kell ide multi, ha van hazai
Alternatív falvak

2009. 05. 01.
Utópia vagy sem, kétségtelen, hogy a gazdasági válság újabb lökést ad az önfenntartás elvén működő helyi közösségeknek. Egyre többen költöznek úgynevezett „ökofalvakba”, és a „hagyományos” települések is mind inkább rákényszerülnek saját erőforrásaik kihasználására – így védekezve a globalizáció „ártalmaival” szemben. Munkatársaink három településen: Visnyeszéplakon, Galgahévízen és Pusztaföldváron jártak.

Már önmagában szimbolikus jelentőségű, hogy Visnyeszéplak nem szerepel a hagyományos térképeken. A Somogy és Baranya megye határán, a Zselic festő lankái között fekvő településre egy erdészeti út vezet, de az utolsó szakaszt már földes úton kell megtennie a látogatónak. A hatvanas években kihalt, egykori sváb szőlőtermelő falucska a rendszerváltás után kezdett benépesülni. Az új lakók a fogyasztói társadalomból kiábrándult idealisták voltak, akik eltökélték, hogy távol tartják magukat az olyan civilizációs ártalmaktól, mint a televízió, az autó, továbbá az adalékanyagokkal „felpumpált" kenyér vagy éppen a „gyári" ketchup. A felsorolásba talán még az újságírókat is bele lehetne venni, legalábbis az alapján, ahogy a helybeliek az érdeklődő zsurnalisztát fogadják.

„Volt már néhány rossz tapasztalatunk, meg aztán nem is akarjuk magunkat reklámozni" - magyarázza Zaja Péter, a falu egyik „alapítója". Vele több mint egy hónapja beszéltük meg a találkozót, akkor arra kért, inkább a böjt és a húsvét után jöjjek. Most, hogy már itt vagyok, tartózkodóan, de készséggel tájékoztat, a szomszédok közül azonban legtöbben elzárkóznak a beszélgetéstől.

Péter feleségével, Anikóval él a felújított és kibővített vályogházban, egy fiuk van, ő Kaposváron tanul, csak hétvégén van otthon. A sparhelten melegszik az ebéd: húsleves és rakott zöldbab kölessel - jut belőle a látogatónak is. Itt minden „házi" és „bio": a Tescóban évente egyszer fordul meg a családfő, miután szinte mindent helyben termelnek meg vagy szereznek be. „Annak idején alapítója voltam a Budapesti Műszaki Egyetem Zöld Klubjának. Megcsömörlöttünk a fogyasztói kultúrától, ezért olvasmány- és filmélményeink nyomán elhatároztuk, hogy megvalósítunk egy önfenntartó települést. Így költöztünk ide Visnyeszéplakra 1991-ben, akkor 25 éves voltam" - meséli Péter immár egy kávé és némi aszalt alma mellett. Hozzáteszi: ma már van autójuk, sőt a televízió és az „ámítógép" is helyet kapott az otthonukban, de hetente maximum egy filmet vagy néha egy focimeccset néznek meg, a világhálót pedig az egyesületi munkához használja. Mindenesetre ma úgy él, ahogy azt fiatalemberként elgondolta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!