hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mutáns vírus határok nélkül
Nem kell sertés az influenzához

2009. 05. 01.
Lapzártánkkor világszerte közel kétezer embert kezelnek egy vírus okozta betegség, a sertésinfluenza gyanújával. Az első megbetegedéseket Mexikóból jelentették: a mutáns vírus a közép-amerikai országban több mint 150 ember halálát okozta eddig, de felbukkant már az Egyesült Államokban, Európában és Új-Zélandon is. Így ma már járványtól tartanak az egész világon, ami akár a globális gazdasági válságot is tovább mélyítheti, annál is inkább, hogy az egészségügyi szakemberek egyelőre tehetetlenül állnak a jelenséggel szemben.

Mexikóra nem járnak jó idők: a véres drogháború mellett most egy új típusú vírus szedi áldozatait a közép-amerikai országban: már közel 150 halálos esetet és több mint 1600 megbetegedést regisztráltak. Az első halálesetet április 13-án jelentették Oaxaca déli tartományában, a mexikói egészségügyi miniszter viszont elismerte, hogy már korábbi esetek is voltak, melyekre nem fordítottak különösebb figyelmet. Március végén a tisztvise­lőknek az tűnt fel csupán, hogy jelentősen nőtt az influenzás megbetegedések száma. A tavasz közeledtével nem hogy alábbhagyott volna a járvány, hanem megháromszorozódott a fer­tő­zöttek aránya. Napról napra egyre többen jelentkeztek súlyos légzési problémákkal, de ezután is több hétbe telt, mire világossá vált, hogy egy újfajta influenzával állnak szemben.

A mexikói hatóságok igyekeznek izolálni a betegség gócpontjait, de helyzetüket nehezíti, hogy úgy tűnik, legalább három területen tört ki a járvány: a fővárosban, Mexikóvárosban, az ország középső részén található San Luis Potosiban és Mexicaliban. Mindez azt bizonyítja, hogy a fertőzés nagyon könnyen és gyorsan terjed. A globalizációnak „köszönhetően" pedig nemcsak Mexikó határain belül terjed a betegség, hanem a világ minden táján - egyre több országban számolnak be a betegség tüneteiről.

Első körben a szomszédos Egyesült Államokban fertőződtek meg a vírustól: New Yorkban nyolc iskolásnál jelentkeztek a tünetek, de más államokból is érkeztek hírek megbetegedésékről. Felreppentek találgatások Barack Obamával kapcsolatosan is, aki a hónap elején éppen Mexikóban tett látogatást. Egy neves régész, Felipe Solis, aki körbevezette az amerikai elnököt Mexikóváros antropológiai múzeumában, egy héttel később influenzához hasonló tünetekben meghalt. A mexikói egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az archeológus tüdőgyulladásban hunyt el, azt azonban hozzátette, nem gondolná, hogy a sertésinfluenzától fertőződött meg. A Fehér Ház mindenesetre igyekezett mindenkit megnyugtatni: orvosi vizsgálatok is kimutatták, hogy Obama nem kapta meg a vírust.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!