hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Opus Dei: kapcsolatban álltunk Floresszel

2009. 05. 01.
„A nyolcvanas évek végétől néhány éven keresztül kapcsolatban álltunk Eduardo Rózsa-Floresszel” – erősítette meg a Hetek információját az Opus Dei katolikus szervezet bécsi sajtófőnöke. Dr. Christoph Tögl ugyanakkor cáfolta, hogy Rózsa-Flores az Opus Dei tagja lett volna. Mint mondta, a kapcsolat „társadalmi jellegű” és „kötetlen” volt.

„Eduardo tanulmányai során fordult hozzánk. Ké­sőbb lelki tanácsadást is kért az Opus Deitől. Ez a kapcsolat a kilencvenes évek elején megszakadt. Azóta nem hallottunk róla” – állította Dr. Tögl.
Flores állítása szerint több küldetést is végrehajtott az Opus Dei kérésére. Egy 2003-ban készült hosszabb interjúban Rózsa-Flores azt mondta, hogy Ricardo Estarriol, a legnagyobb barcelonai napilap, a La Vanguardia bécsi tudósítója révén került kapcsolatba az Opus Deivel.

A beszélgetés során Flores azt állította, hogy egészen 2001-ig kapcsolatban állt az Opus Dei-tag újságíróval, aki nemcsak szakmai, hanem lelki segítséget is nyújtott a magyar-bolíviai férfinak.
A nyolcvanas évek végén Flores a BBC világhíradójának dolgozott, így ismerkedett meg Estarriollal. „Ricardóval már nagyon sokat beszélgettem, aki az Opus Deihez tartozott – mondta Rózsa-Flores az interjúban. – A baloldaliaknak ez fasiszta, szélsőjobboldali, ultrakonzervatív, ha elhangzik a neve, már az inkvizíciót idézik. Spanyolországban alakult ez a Szentatya által elismert szervezet.”

A spanyol újságíró hamarosan segítséget kért tőle. „Ricardo az alapító Monsignore Escrivá de Balaguer könyvéből, Út a címe, odaadott nekem 50 példányt ivritül, hogy vigyem el a jeruzsálemi patriarchához, mert jelezték, elfogyott nekik. Megérkeztem, és nem mentem be Jeruzsálembe, nem tudom, miért, csak az utolsó öt napon. A hátizsákomban voltak a könyvek. Visszautazásom előtt két nappal mentem el a Falhoz. Belső kényszer hatására imádkozni kellett. Nem éreztem sem meleget, sem hideget, hihetetlenül jó kedvem volt, jól éreztem magam. Rajtam volt a kipa, és föltettem magamnak a kérdést, mit keresek én itt? A Fal előtt spanyolul a Miatyánkot imádkoztam. Utána anélkül, hogy választ kerestem volna arra, akkor mi történt velem, tudtam, hogy valamilyen oknál fogva – amit nem mertem akkor megfogalmazni – a dolgok a helyükre kerültek. Amikor elmondtam a Miatyánkot, elhangzott egy »köszönöm« a részemről. Megilletődtem” – idézte fel jeruzsálemi útját Rózsa-Flores. A Hetek kérdésére Christoph Tögl nem tudta megerősíteni a jeruzsálemi küldetés tényét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!