hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Peresz: Izrael békét akar
Ha háborúra kényszerítik, megnyeri

2009. 05. 01.
Izrael a héten ünnepelte függetlenségének 61. évfordulóját. Az örömbe azonban üröm is vegyül. Sosem látott erők fenyegetik a zsidó állam puszta létezését. Délről a Hamasz, északról a Hezbollah rakétái néznek farkasszemet a zsidó állammal. Asszad azzal fenyegetőzik, hogy erővel veszi vissza a Golánt. Távolból pedig a küszöbön álló iráni atomhatalom fenyegeti Izraelt. Mahmúd Abbász pedig semmiképpen sem hajlandó elismerni Izraelt zsidó államként.

Az öröm napját az elesett katonákra való emlékezés gyásza előzte meg. Izrael története során az ország függetlenségéért 1860 óta - amikor az első zsidó letelepedett a jeruzsálemi városfalakon kívül - 22 570-en adták életüket. A múlt évben 133 katona és biztonsági ember vesztette életét az ország védelmében. Simon Peresz államfő a megemlékezésen kijelentette: az országnak ma is példátlan biztonsági fenyegetéssel kell szembenéznie. Izrael békét akar, de kész a háborúra is.
„Ebben az évben is fennmarad a létezésünket érő fenyegetés, ám mi nem menekülünk előle. Nem akarunk háborút, ám ha ránk kényszerítik, azt javaslom az ellenségeimnek és barátaimnak, hogy a helyes oldalra álljanak, a mi oldalunkra, arra az oldalra, amely mindig győz és győzni fog." Benjamin Netanjahu kormányfő az ország egységét hangsúlyozta: „Népünk létezése az egységtől függ, mert csak így tudunk megfelelni ezeknek a kihívásoknak."

Izrael biztonsági kihívásait Amosz Jadlin, a katonai hírszerzés főnöke a Knesszet Külügyi és Honvédelmi Bizottsága előtt ismertette: Irán átlépte a „technológiai küszöböt" az atombomba felé vezető úton. Macska-egér játékot játszik a Nyugattal, hogy időt és haladékot nyerjen az atombomba megszerzésére. Teherán még ebben az évben felépítheti első atombombáját, hiszen ehhez elegendő mennyiségű alacsonyan dúsított urániummal rendelkezik. Két év alatt további dúsítással két atombombát állíthat elő amennyiben a hatezer centrifuga folyamatosan dolgozik. Az atomtöltetek célba juttatásához Iránnak megfelelő szállító eszközei is vannak. A BM25-ös, az eredetileg orosz hajókra kidolgozott, 2500 kilométer hatótávolságú rakétát Irán Észak-Koreától vásárolta és rövidesen hadrendbe állítja.

Irán az egyes hírek szerint már 100 darab Shihab-3-as típusú ballisztikus rakétával rendelkezik. A Hezbollah Libanonban megháromszorozta rakétái számát 2006 óta. Jelenleg 40 ezer rakétája van, amellyel Izrael bármely pontját el tudja érni. Ezt Irán elrettentésül állította hadrendbe, hogy elvegye a zsidó állam kedvét az iráni atomlétesítmények elleni támadástól. A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah, továbbra is fenyegetőzik Izraellel szemben, hogy megbosszulja katonai parancsnoka, Imad Mugnije halálát. A Hamasz a Gázai-övezetben is újjáépíti arzenálját. Nemcsak az alagutakon át csempésznek fegyvereket, de jelentősen megnövelték a helyben gyártott Kasszam rakéták hatótávolságát és tűzerejét is. Legutóbb az askeloni iskolát is egy ilyen rakéta találta el, amely minden irányban gránátrepeszeket lő ki, megsokszorozva a lehetséges áldozatok számát. A nyugati-partról pedig egyre több a beszivárgási kísérlet terrorcselekmények elkövetésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!