hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bolívia kontra Magyarország
Diplomáciai vihar lett a riportból

2009. 05. 01.
Panaszt emel a bolíviai kormány Kepes András ellen, mert elhallgatta az Eduardo Rózsa-Floresszel tavaly ősszel készített interjú részleteit – közölte Juan Ramón Quintana, a kormányzati ügyek minisztere.

Az ABI bolíviai hírügynökség beszámolója szerint a Viru Viru város repülőterén tartott sajtótájékoztatón a miniszter úgy fogalmazott, hogy azért emelnek panaszt a magyar riporter ellen, mert előre tudott arról a „rendkívüli, erőszakos kalandról”, amelybe Rózsa-Flores és társai bocsátkoztak.
Kijelentette, hogy a külügyminisztériumon keresztül az igazságügyi minisztérium nyújt be panaszt bűnrészesség és bűnpártolás címén. A bolíviai kormány reményei szerint „létezik valamiféle út az együttműködésre” a budapesti partnerszervekkel. „Mindenesetre hivatkozni fogunk a terrorizmus elleni küzdelem nemzetközi konvencióira is, hogy bíróság elé tudjuk állítani Kepest” – mondta a miniszter.
Kepes András ezzel szemben úgy véli, hogy nem hibázott újságíróként az ügyben. „Egy újságírónak nem az a feladata, hogy alakítsa az eseményeket, hanem az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa” – mondta Kepes, aki szerint amennyiben nem bűncselekmény előkészítéséről van szó, az újságírót ugyanúgy kötelezi a titoktartás, mint egy orvost vagy egy ügyvédet.
Bolívia szerint viszont a hallgatással Kepes veszélyeztette az ország integritását.
Kepes András a Különös történetek című műsorában tárta nyilvánosság elé Eduardo Rózsa-Flores „videovégrendeletét”, amelyben az anarchista világforradalmár arról beszél, hogy fegyveres ellenállás megszervezése céljából utazik Bolíviába. A felvétel tavaly szeptemberben készült.
Az atv.hu információi szerint a Magyar Televízió vezetését dilemma elé állította az ügy, hiszen – érveltek többen – a felvétel közzététele jelentősen befolyásolja az életben maradt, de letartóztatott magyar állampolgár Tóásó Előd (valamint bolíviai-horvát társa, Mario Tadic) szerepének hatósági megítélését. A videó bolíviai szempontból gyakorlatilag beismerő vallomásnak számít, Tóásót így akár évtizedekre is börtönbe csukhatják. Másfelől viszont a felvétel közreadása jelentős nézettséggel kecsegtetett a kedd esti műsorsávban.
Úgy tudjuk, hogy az MTV az átadás-átvétellel elfoglalt Külügyminisztériummal is egyeztetett a kérdésben. Ott – az etikai felvetések ellenére – végül is rábólintottak az adásra, bár a döntéshozókat megosztotta az ügy. Az AGB adataiból ugyanakkor kiderül, hogy a Különös történetek exkluzív kiadása nem hozott plusz nézőszámot a csatornának, sőt, az MTV-nek a korábbi hetekben ugyanebben a sávban voltak nézettebb műsorai is.
Időközben egyre több információ kerül napvilágra Eduardo Rózsa-Flores bizarr életéről, így például arról, hogy az anarchista, jobboldali világforradalmár különös módon csoportosította az életével kapcsolatos tényeket. Egy 2006-os interjúban azt állította, hogy már a ’80-as évek közepén kiábrándult a rendszerből. Dr. Ilkei Csaba ugyanakkor levéltári kutatásokra támaszkodva arról ír, hogy Rózsa-Floresék 1989 nyarán szimpátiatüntetést szerveztek Kádár János háza elé.
„Bejelentjük, hogy 1989. június 20-án délelőtt 9.00 és 11.00 óra között Kádár János, az MSZMP nyugalmazott elnöke rózsadombi háza előtt SZIMPÁTIATÜNTETÉST kívánunk szervezni, melynek során az MSZMP nyugalmazott elnökének az ifjúkommunisták rokonszenvező üzenetét tartalmazó levelet kívánunk átnyújtani” – írta Rózsa Gy. Eduardo a Szocialista Ifjúsági Szövetség (SZISZ) Ideiglenes Szervező Bizottsága nevében és Antoniewicz Roland, a Magyar–Lengyel Országjáró Diákszövetség (MLODSZ) elnöke.
A dokumentum azért érdekes, mert Rózsa-Flores a Fidelitasnak maga nyilatkozta 2006-ban, hogy a kádári Magyarországon kiábrándult a szocializmusból. „Gyűlölni kezdtem a politikai-ideológiai szocialista elitet, nagyon egyszerű oknál fogva. Ezeket a szánalmas lényeket, érdekembereket csak az érdekelte, hogy megtarthassák hatalmukat és kiváltságaikat” – fogalmazott idén januárban az Ellenkultúra-blognak.
Flores neve egyébként információink szerint néhány évvel ezelőtt – amikor Nógrád megyében élt – felmerült mint lehetséges jelölt a térség egyik városi televíziójának a vezetésére. (atv.hu/MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!