hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szigetköz
A Duna ajándéka

2009. 05. 01.
Hazánk egyik legszebb tájegységét, legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A Kisalföld északi részén, Kapuvártól mintegy ötven kilométerre terül el ez a csodálatos világ: nyolcszáz kilométer vízi utat és több mint háromszáz szigetet tartalmaz. Jó minőségű kerékpárutak, termálfürdők, hangulatos városok és békés nyugalmat árasztó falvak – mindezt megtaláljuk, ha ellátogatunk ide.

Vadregényes, romantikus nyaralás itthon? Igen, mivel a szigetközi táj sokat megőrzött az ősi vízi világból: az ide-oda kanyargó, rövidebb-hosszabb folyóágak, holtágak számtalan szigetre osztják. A számos szépséget magában rejtő terület felfedezésére a legalkalmasabb eszköz a csónak, de gyalog is bejárhatjuk a vidéket. A Szigetköz kerékpárosok számára is kedvező terep, hiszen a vidék összes települését jó minőségű kerékpárutak kötik össze.
A Szigetköz élővilága igen gazdag: számos ritka hazai fajt, másutt már nem látható életközösséget is meg­őrzött. A Duna menti tölgy-, kőris-, és szilfaerdők szép maradványai találhatók itt. Bármelyik módját is választjuk a tájjal való ismerkedésnek, feltétlenül keressük fel a Szigetköz kapuját, Halászit, Feketeerdőt, Lipót termálfürdőjét, Hédervár barokk kastélyát vagy az ősi halászfalut, a néhai „aranyászok”, vagyis aranymosók települését, Ásványrárót.
Hédervár legfőbb nevezetessége a három saroktoronnyal rendelkező, több stílust ötvöző kastélyszálloda, amelyet egy kilenchektáros, növényritkaságokkal beültetett park vesz körül. A Vadaskert hetvenhektáros erdője a kastélytól délre mindössze négyszáz méterre kezdődik, közvetlenül a falu szélén. A kastélyban érdemes biciklit bérelni: a Szigetköz falvai közel vannak egymáshoz, és mindegyik kínál valamilyen látnivalót.
Ha nyeregbe pattanunk, meg se álljunk Mosonmagyaróvárig: utunk árnyas fasorokon és gyönyörű mezőkön át vezet, s mivel a szintkülönbség minimális, egy nap alatt könnyedén teljesíthető akár egy ötven-hatvan kilométeres túra is.
A Hédervártól mindössze négy kilométerre lévő Lipóton például hat medencével rendelkező élmény- és termálfürdőben pihenhetünk. A falut északról hetvenhektáros, tündérrózsás morotvató határolja, melynek partján kiépített tanösvényen sétálhatunk végig. A szigetek, árterek nagy része természetvédelmi terület, a folyót végig erdő kíséri, a parton olyan vízimadarakban gyönyörködhetünk, mint a szürke gém, a kócsag, a kormorán, vagy ha szerencsénk van, a jégmadár.
A Lipótról Darnózselire vezető utat gyönyörű, védett vadgesztenye fasor szegélyezi. Lipótról továbbkerekezve hamarosan elérjük Mosonmagyaróvárt. A városka központi része, sétálóutcája, vára és termálfürdője megér egy kiruccanást.
Mosonmagyaróvárról visszafelé a kerékpárút Halászin keresztül vezet.
A községet a Szigetköz kapujának is nevezik, hiszen itt lehet átjutni a Halászi hídon az ezer sziget világába. Ez a vízitúrázók bázisa: a Duna-parti kempingből naponta kelnek útra a kajakosok és a kenusok, hogy bejárják a Mosoni-Duna zegzugos kanyarulatait. Ugyanitt kipróbálható a sétahajózás is.
A folyó mindenütt nagyon tiszta, nyugodtan lehet benne fürdeni. Jó szállást pedig bármelyik folyóparti település pihenőhelyén vagy kempingjében találhatunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!