hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 09. 18. (XIII/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irán az egész világ nyűge lett

Vajon Irán atomprogramja tényleg csak békés energiafejlesztés? Az eltűnt orosz fegyvercsempészek pedig igazából csak ártatlan, faárut szállító matrózok? Lehet, hogy a Moszad-ügynökök által szervezett hajórablási akciót Johnny Depp-filmeken felnőtt modern kalózok követték el? Igaz az, hogy Oroszország váratlan fordulattal Amerikát támogatja Iránnal szemben? És az izraeli miniszterelnök titkos moszkvai útja hivatalosan miért csak egy héttel később történt meg…?

Merkel, a biztos pont

Finisébe érkezett a választási kampány Németországban. Az amerikai választások felfokozott izgalmához képest a németeket nem kifejezetten jellemzik – ebben az időszakban sem – a nagy érzelmi kilengések: az elmúlt négy­évnyi kormányzás után a kérdés a németek számára nagyjából annyi, hogy Angela Merkelt és pártját ki fogja a következő ciklusban támogatni a kormányzásban.

Washingtoni tüntetés Obama ellen

Óriási tömegek tiltakoztak Obama egészségügyi reformja ellen Washingtonban. A konzervatívok által szervezett megmozduláson részt vevők amiatt emelték fel szavukat, hogy az elnök a hatalmasra duzzasztott állami kiadásokkal a „szocializmus” felé vezeti az országot.

Belföld

Egészségügyi dolgozók vészhelyzetben

Túlzott leterheltség, folyamatos stressz, a testi tünetek elhanyagolása - egyre több embert érint az infarktusveszély Magyarországon. A legveszélyeztetettebbek az egészségügyi dolgozók és a mind fiatalabb férfiak.

Ki szúrta le Marian Cozmát?

Fél évvel a gyilkosság után, 593 tanú kihallgatását követően lassan a végéhez közeledik a Cozma-ügy nyomozati szakasza. Ezt követően az ügyészség vádemelése, majd a bíróság ítélethozatala következik. A rendőrség elmondása szerint már csak egy-két mozaik helyreillesztése folyik, az ügyben részt vevő ügyvédek szerint azonban még sok a bizonytalanság a gyilkossággal kapcsolatban.

H1N1: az iskolák a gócpontok, de nincs járvány

A tanévkezdés diákok és tanárok tömeges megbetegedését váltotta ki az ország több pontján. Eddig Csepelen, Óbudán, Tatán és Szegeden történtek csoportos megbetegedések – ám országos járványról még nem lehet beszélni. A nemzetközi tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a gyermekintézmények lehetnek a H1N1 vírus terjedésének gócpontjai. Ezért szakemberek olyan stratégiát javasolnak, mely szerint a közösségbe járó gyermekek és pedagógusok ingyenes védőoltásával minden országban megelőzhető lehet egy rendkívüli méretű járvány kitörése, amely – a tetemes nemzetgazdasági károk mellett – elsősorban a krónikus betegségekben szenvedők életét veszélyezteti.

Csak négy egyház növelte támogatottságát az 1%-os kampányban

A hét elején - nagyjából véglegesnek tűnő - eredmény született az egyszázalékos felajánlások tekintetében. Az APEH székházában kedden tartott sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott adatok alapján elmondható, hogy évről évre nő a civil szervezetek támogatottsága. Az egyházak közül csak négyen tudtak növekedést elérni, a többiek támogatottsága esett. Továbbra is probléma az érvénytelen felajánlások számának emelkedése, e tekintetben az APEH jelentős újításokat vezet be.

Rátenyerelt a politika

A parlament hétfőn tartotta meg az új polgári törvénykönyv végső javaslatának záróvitáját, a szavazást pedig jövő hétre halasztották. Az ellenzék és több jogászprofesszor szerint elsietett a szöveg véglegesítése, miközben a melegjogok kiszélesítése mellett olyan, Alkotmányban biztosított alapintézmények védelme került veszélybe, mint a házasság.

Hit és értékek

Spárta visszatérhet

A londoni Telegraph nemrég az ön tanulmányát idézte az Európa jövőjéről szóló cikkében. Eszerint Marseille és Rotterdam lakosságának már most 25 százaléka muzulmán. Malmőben ez az arány 20 százalék és Brüsszelben, Londonban és Párizsban is 10 százalék felett van. Miért gondolja azt, hogy Európa őslakossága radikális mértékben lecsökkenhet, a kontinens akár el is néptelenedhet?

HÁTTÉR

Sereghajtó magyar fizetések

Senkinek nem üti meg a fülét, ha azt hallja, hogy a magyar bérek jóval alacsonyabbak a nyugat-európaiaknál. Az viszont már igen, hogy a magyar fizetések egyre jobban távolodnak az EU-hoz velünk egyszerre csatlakozott kilenc ország béreitől. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a probléma gyökere nem a tavaly kirobbant válságban keresendő.

Trend a lelke mindennek?

„Akkor sincs minden veszve, ha sem a társadalom, sem a szülő nem ad életcélokat: egy 19-23 éves korú gyerek eldöntheti, hogy ez és ez akar lenni, és ha belefeszül, akkor is megcsinálja.”

Kódex lesz - A banki magatartásvizsga

Megvan, de vezéráldozatokat követelt. Az aláíráshoz közel került a banki magatartáskódex, ám eddig két csúcsvezetőt is maga alá gyűrt a bankok körül kialakult országos méretű felháborodás kezelése. A képet azonban beárnyékolja, hogy a tárgyalások során éppen az ügyfeleket nem kérdezte meg senki.

Börtönpszicho

Van-e rasszizmus a magyar börtönökben? Mi vár a Marian Cozma kivégzésével vádolt Sztojkáékra, és mi a debreceni romagyilkosokra, ha jogerős ítélet küldi őket a fegyházba? Ezekre a kérdésekre általában kész válasza van minden laikusnak, de halljuk a téma szakavatott ismerőit a kijózanító tényekről.

Hitler meg akarta öletni a Volkswagen zsidó tervezőjét

Mindeddig úgy tudtuk, hogy az örök népszerűségnek örvendő Volkswagen Bogár ötlete és megvalósítása Adolf Hitler és a bizalmasának számító német autógyáros, Ferdinand Porsche nevéhez kötődik. A világsikert aratott népautó eredetének története azonban ennél bonyolultabb.

A terror márkaneve

A szeptember 11-ei washingtoni megemlékezésen Barack Obama azt mondta, hogy nem hagyják abba az al-Kaida elleni küzdelmet. Hol vannak most a fő frontvonalak az al-Kaidával szemben, illetve a terrorizmus elleni harcban?

Bérezés kontra teljesítmény a piaci és a közszférában

Vannak, akik a Gladiátor című filmben Commodus, a császár fia és Maximus tábornok közötti véres küzdelemben a jelenkor ügyeskedői és a szorgalmas munkásai közötti konfliktus szimbólumait látják. E szerint Commodus a teljesítmény nélküli, politikai üzletelések jelképe, míg Maximus a saját erejéből sikeres, értéket teremtő becsületes embereké. Az állami vezetők fizetéséről kirobbant botrány a hazai közéletben hasonló filozófiai mélységű polémiát váltott ki.

KÁVÉSZÜNET

Beszélgetés Nagy Sándorral, a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusával

„Minden izmod közül legerősebb a szíved” – Nagy Sándor sportpszichológus irodájában a falra kifüggesztett üzenet mellett könyvek, szakmai anyagok sorakoznak és egy gyermekrajz is. Nem véletlenül: a labdarúgó-válogatottunknál tevékenykedő szakembert a Csanádi Árpád Sportiskolában értük utol. Az intézmény falain az egykor ott nevelkedett, ma olimpiai, világ- és Európa-bajnokok fotói és példái buzdítják a jövő reménységeit. Sportolók, akik már átlépték a siker kapuját.

Foci mindenkinek

Egy békési sportpályán nemcsak most kezdődött el a tanítás, hanem egész nyáron reggeltől estig - rövid ebédszünettel megszakítva - zajlott. A tantárgy egyszerű: foci, és minden, ami a sportág alapjait jelenti, vagyis futás, labdakezelés, taktika és végül meccs két kapura orrvérzésig. Ennek a focisulinak az adja a különlegességét, hogy fiúk és lányok vegyesen, különböző korosztályokban kergetik a labdát, elképesztő lelkesedéssel, mert Sanyi bácsi, az edző ezt kérte mindenkitől, amikor idejött. Bárki focizhat itt, akár tehetséges, akár nem, mert az edző szerint a sport, és azon belül a futball fegyelmez, és úgy véli, jobb, ha a gyerekek itt töltik az idejüket, mint hogy az utcán lődörögnek naphosszat céltalanul. Egy „megszállott” sportember küzdelméről van szó a tehetségekért, a gyerekekért, a jövőért, és nem utolsósorban Békésért.

Buon acquisto da Coin

Fél éves késéssel, de végül szeptember elején megnyitotta kapuit a világhírű olasz Coin nevet viselő luxusáruházlánc első budapesti üzlete az egyik legjelentősebb történelmi és építészeti értéket képviselő 19. századi épületben, Pollack Mihály-féle Wurm-házban, a jelenlegi Dorottya-palotában. Az Olaszországban több mint 500 felsőkategóriás üzletet fenntartó cégcsoport Magyarországon is hosszú távra tervez.

Egy csipetnyi Itália

Pizza, spagetti, mozzarella, fagylalt – néhány ízelítő az olasz konyhából, amely globalizált világunk minden táján nagy népszerűségnek örvend. Az igazi olasz ízek világába Giorgio Cavicchiolo, a Fausto’s étterem világhírű mesterszakása kalauzol el bennünket.

Hapci Benő és a depó-szteroid

Az allergiás náthát leggyakrabban a levegőben előforduló, úgynevezett aeroallergének váltják ki. A leg­gyakoribb és legsúlyosabb allergiás náthát a parlagfű virágpora okozza.  Az utóbbi másfél-két évtizedben a betegek száma megduplázódott, mára mintegy kétmillió parlagfű-allergiással számolhatunk hazánkban.

Egy igazi olasz

Eroszról, a görög szerelem istenéről nevezték el szülei a kis Ramazottit, aki 1963 októberében Róma egyik külvárosában látta meg a napvilágot. Gyermekkoráról nincsenek túl pozitív emlékei. A vele készült interjúkban leginkább arról mesél, hogy szülei  nem sokat törődtek vele, nem tanították meg az emberi lét alapvető értékeire.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!