hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán az egész világ nyűge lett
Forró szeptember

2009. 09. 18.
Vajon Irán atomprogramja tényleg csak békés energiafejlesztés? Az eltűnt orosz fegyvercsempészek pedig igazából csak ártatlan, faárut szállító matrózok? Lehet, hogy a Moszad-ügynökök által szervezett hajórablási akciót Johnny Depp-filmeken felnőtt modern kalózok követték el? Igaz az, hogy Oroszország váratlan fordulattal Amerikát támogatja Iránnal szemben? És az izraeli miniszterelnök titkos moszkvai útja hivatalosan miért csak egy héttel később történt meg…?

Különösen mozgalmas volt az őszkezdet a tágabb értelemben vett Közel-Keleten. A váratlan fordulatok sora hetekkel ezelőtt kez­dő­dött egy „elrabolt" orosz fegyverszállító hajóval, melynek eredetéről és céljáról szóló találgatások napokon át vezető hírként szerepeltek a nemzetközi híradásokban.

Bár a hivatalos orosz nyilatkozatok cáfoltak minden arra vonatkozó hírt, hogy az elrabolt Arctic Sea teherhajón egy komplett ultramodern SZ-300-as légvédelmi elhárító rendszert szállítottak volna - pont amire Iránnak most legnagyobb szüksége van -, a lassan filmvászonra kívánkozó kémsztori egyre több szálon fut. Múlt héten Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 14 órás titkos útja keltett nagy sajtóvisszhangot, amiről csak 5 nappal később derült ki, hogy Moszkvába vezetett.

Időközben Teherán bejelentette, hogy egy év makacs hallgatás után a nyugati hatalmakkal októberben, Törökországban tárgyalóasztalhoz ül. A legfrissebb hírek szerint pedig az orosz elnök támogatni akarja Amerikát az Iránnal szembeni szankciókban. Aki pedig a fenti események közt talán valamiféle összefüggést gyanít, az lehet, hogy túl sokat látott krimisorozatokat, de az is lehet, hogy igaz az a mondás, hogy ha valamiben a titkosszolgálatok keze van, akkor ott „semmi nem az, mint aminek látszik".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!