hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Foci mindenkinek

2009. 09. 18.
Egy békési sportpályán nemcsak most kezdődött el a tanítás, hanem egész nyáron reggeltől estig - rövid ebédszünettel megszakítva - zajlott. A tantárgy egyszerű: foci, és minden, ami a sportág alapjait jelenti, vagyis futás, labdakezelés, taktika és végül meccs két kapura orrvérzésig. Ennek a focisulinak az adja a különlegességét, hogy fiúk és lányok vegyesen, különböző korosztályokban kergetik a labdát, elképesztő lelkesedéssel, mert Sanyi bácsi, az edző ezt kérte mindenkitől, amikor idejött. Bárki focizhat itt, akár tehetséges, akár nem, mert az edző szerint a sport, és azon belül a futball fegyelmez, és úgy véli, jobb, ha a gyerekek itt töltik az idejüket, mint hogy az utcán lődörögnek naphosszat céltalanul. Egy „megszállott” sportember küzdelméről van szó a tehetségekért, a gyerekekért, a jövőért, és nem utolsósorban Békésért.

„Ádám, passzolj, ne cselezz fölöslegesen, ez az Zolika, ügyes vagy, hajrá Szilvi, szereld le!” – hangzik a pálya széléről, ahol Sanyi bácsi az NBI.-es edzésekhez hasonló komolysággal irányítja a játékosokat. A megszólítottak pedig futnak, hajtanak, csúsznak, másznak még nyáron is, a harmincöt fokos melegben, igaz árnyékban, hiszen így, délelőtt a kispályát még árnyékolják a nagy akácfák, délután azonban melegebb lesz itt, mint a milánói San Siro stadionban. Az edző reggel kilenctől két-három órán át a kicsikkel foglalkozik, de ezek a srácok fáradhatatlanok, ezért még délután is visszajönnek kétkapuzni vagy két órát. Az egyik legkisebb játékos, Robika hajt a legjobban: csupán hétéves múlt, de máris valóságos labdazsonglőr. Beszélni viszont nem szeret, csak úgy félvállról veti oda az életről alkotott képét: focizni jó, mert a foci nem olyan, mint az iskola, itt engedik játszani. Hatalmas lendülettel csúszik be egy nála háromszor nagyobb fiú elé, nem éppen a legszabályosabban, de a labda az övé, csinál egy cselt jobbra, majd jó tíz méterről gólt lő. A társak gratulálnak, de szinte azonnal ellentámadásba kezd az ellenfél, mindenki fut védekezni, mert ugye csapatmunkáról van szó, ezt tanította meg alapként Sanyi bácsi. „Jó itt játszani, szeretek reggel idejönni, olyan komolyan vesszük az egészet, mint a nagy csapatok”– mondja Robi, amikor ivás közben beszélgetek vele egy kicsit. A Balog család ifjú sarja is büszke iskolás, édesanyja elmondta, hogy a gyerek élményekkel tele jön haza, meséli a pályán történteket, reggel már korán felkel, estig a telepen edz, és focista akar lenni. „A nyarak eddig a csínytevésekről, a lógásról, a csavargásokról szóltak, de most a foci kapcsán benőtt a gyerek feje lágya, a futball megtanította a fegyelemre, amit bizony sose hittem volna”– mondja mosolyogva az anyuka.
Sanyi bácsi, azaz Horváth Sándor élete mindig a labda körül forgott, már tizennyolc évesen a Honvéd nagy csapatában rúgta a bőrt, de dolgozott Mezey György keze alatt is. Máig azt vallja, hogy a foci, a sportfegyelem, valamint hogy az a kis kölyök, aki sportolni kezd és kitart, nem lesz tekergő csibész, akivel a szülők sem tudnak mit kezdeni. Sanyi bácsi szerint nincs tehetségtelen gyerek, a fontos az, hogy alázattal, és szeretettel forduljanak hozzájuk, mert így hamar megtanulják a foci alapjait. Állításának bizonyítására lányokat is toborzott a focisuliba, ahol mára a lánycsapat még a fiúk ellen is tisztességgel megállja a helyét.
A gyerekek számára Sanyi bácsi egy fogalom. A nap tizenkét órájában edző, de bizalmas barát is, mert a gyerekekkel foglalkozni kell, igénylik, hogy beszélgessenek velük, és meghallgassák őket, de sokszor igazságot is kell tenni közöttük. Sanyi bácsi tehát pedagógus is egyben, bár csak edzői végzettséggel rendelkezik. Támogató híján maga veszi a labdákat, ha nincs cipője valakinek, felhajt egyet, mert kell egy csapat, kell a kölyköknek a foci, a vakáció alatt is.
Kálmán Tibor, a városi önkormányzat sportreferense csak jót tud mondani a programról, amely egy ötlet­fel­ve­tésből indult. Elmesélte, hogy Horváth Sándor szóvá tette a hátrányos helyzetű fiatalok, csellengők helyzetét, és a vita hevében megoldást is javasolt. A program mára túlnőtt az eredeti elképzeléseken, és valóságos tömegsport­bázissá alakult, amit az önkormányzat a maga szerény keretei között támogat azzal, hogy a sporttelep használatát, és kisebb felszereléseket biztosít, valamint hogy az edzőt időszakonként foglalkoztatja. A pálya addig használható, amíg jó az idő, a téli folytatás azonban még nem garantált, mert nincs meg még hozzá a szükséges pénz.
„Minden gyerek egyforma a számomra, akár roma, akár nem” – mondja Sándor, aki maga is roma származású. A városka lakói békében élnek egymással, de a történelmi hagyományokat újabban élénken ápoló kisváros egyik terén, egy magas zászlórúdon árpádsávos zászló lengedez, talán egyedülálló módon az országban.
Megkérdeztem a családot, hogy mit szól apa hobbijához, mire egyöntetűen azt a választ adták: a család támogatja, mert az apa focisulija nem álom, hanem élet, mégpedig csupa nagybetűs élet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!