hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bérezés kontra teljesítmény a piaci és a közszférában
Commodus és Maximus

2009. 09. 18.
Vannak, akik a Gladiátor című filmben Commodus, a császár fia és Maximus tábornok közötti véres küzdelemben a jelenkor ügyeskedői és a szorgalmas munkásai közötti konfliktus szimbólumait látják. E szerint Commodus a teljesítmény nélküli, politikai üzletelések jelképe, míg Maximus a saját erejéből sikeres, értéket teremtő becsületes embereké. Az állami vezetők fizetéséről kirobbant botrány a hazai közéletben hasonló filozófiai mélységű polémiát váltott ki.

Az elmúlt hetek botrányai, de leginkább a BKV elhíresült végkielégítései miatt egy kormánydöntés értelmében kedd éjfélig nyilvánosságra kellett hozni az állami cégek vezetőinek a fizetési listáját. Bár az átlagkeresetekhez képest magasak az állami vezetők bérei, de a piaci jövedelmekhez képest mégsem  kiugró a keresetük.

Az állami cégekben általában a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetője havi bruttó 3,5 millió forintot kap, míg helyettesei (öten vannak)  fejenként 1,8 millió forintot, a főigazgató pedig 1,4 milliót (ő Szilvássy György egykori titokminiszter). 2 millió forinton felül van a Magyar Posta Zrt. (2,84 millió forint), a Szerencsejáték Zrt. (2,185 millió forint) vezérigazgatójának, a Magyar Export-Import Bank Zrt. elnökének (2,044 millió forint), a MVM vezetőjének (2,765 millió forint) alapbére. Az Állami Autópályakezelő Zrt. vezérigazgatója 2 954 400 forintos havi jövedelemmel rendelkezik, míg a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. vezetője bruttó 2 799 600 forintot. Az állami cégekre jellemző, hogy a vezetői „második" vonalban jelentős számban feltűnnek mint ve­zető politikusok közeli munkatársai, kabinetfőnökei, illetve tanácsadói. Igaz, az előbbieknél alacsonyabb kategóriájú fizetésekkel.

A fővárosi tulajdonban lévő szolgáltató cégek felsővezetőinek alapfizetése havi bruttó 930 ezertől 8,190 millió forintig terjed. A prémiumok és a bónuszok szabályozása sem egységes: van, aki éves bérének 150 százalékát is hazaviheti prémiumként. A 4-es metró projektmenedzsere keres a legjobban, alapbére bruttó 8,190 millió forint (ezzel megelőzi az Magyar Nemzeti Bank elnökét is, akinek 8 011 800 forint az alapbére.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!