hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitler meg akarta öletni a Volkswagen zsidó tervezőjét
Az ellopott Bogár

2009. 09. 18.
Mindeddig úgy tudtuk, hogy az örök népszerűségnek örvendő Volkswagen Bogár ötlete és megvalósítása Adolf Hitler és a bizalmasának számító német autógyáros, Ferdinand Porsche nevéhez kötődik. A világsikert aratott népautó eredetének története azonban ennél bonyolultabb.

Paul Schilperoord holland újság-író és történész ugyanis a hónapban megjelenő, A Bogár igaz története című legújabb könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy Ferdinand Porsche által Hitler megrendelésére kitalált VW eredetileg egy Josef Ganz nevű zsidó mérnök terv­ezőasztalán született meg.

Schilperoord az Automobile Quarterly egy régi számára lett figyelmes 2004-ben, amiben arról olvasott, hogy a Bogár eredeti kitalálója nem Hitler, hanem egy Josef Ganz nevű zsidó mérnök volt. Az állítás felkeltette ér­dek­­lődését, így elkezdett a témában kutatni, addig, hogy végül ötéves munka eredményeképpen könyvben tárja a világ elé kutatásai eredményét.

Kutatásai során Schilperoordnak sikerült feltárnia a Bogár igaz történetét, ami igencsak különbözik a náci propaganda által kitalált verziótól, miszerint Hitler ötlete volt, hogy egy olyan népautót kell gyártani, ami kevesebb, mint ezer birodalmi márkába kerül, és legalább öt fő szállítására alkalmas, valamint 100 kilométer per órás sebességet bír.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!