hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Spárta visszatérhet
Beszélgetés Lóránt Károly nemzetközi hírű közgazdásszal az összeomlás lehetőségéről és Európa jövőjéről

2009. 09. 18.
A londoni Telegraph nemrég az ön tanulmányát idézte az Európa jövőjéről szóló cikkében. Eszerint Marseille és Rotterdam lakosságának már most 25 százaléka muzulmán. Malmőben ez az arány 20 százalék és Brüsszelben, Londonban és Párizsban is 10 százalék felett van. Miért gondolja azt, hogy Európa őslakossága radikális mértékben lecsökkenhet, a kontinens akár el is néptelenedhet?

- A bevándorlás csak a probléma egyik része. A leg­fontosabb mutató ebből a szempontból az úgynevezett teljes termékenységi ráta. Ez a hatvanas évek elején Európában még 2,0 fölött, vagyis olyan szinten volt, ahol a népesség stabilan megmarad. Azóta ez az érték radikális módon lecsökkent, egész Európában. Magyarországon a hetvenes években még sokkal jobb volt a helyzet, de már akkor sokan aggódtak. A gyes átmenetileg segített, de tartósan nem fordította meg a trendet. A fő probléma, hogy a húszéves lányok - főleg a városokban - nem szülnek, és ezt a veszteséget a harmincéves korosztály sem képes pótolni. Másik ok a munkanélküliség. A gyerekeket inkább bent tartják az iskolarendszerben, hogy ne kelljen még állást adni nekik. A legfontosabb tényező azonban kulturális jellegű: a házasságot már nem tekintik annyira kötelező dolognak. Én 27 évesen nősültem, akkoriban ezzel szinte öreglegénynek számítottam. A lányok mostanában a harmincas éveik közepén kezdenek el pánikolni. Ami azt is jelenti, hogy a biológiai korlátok miatt értelemszerűen kevesebb gyereket lehet felnevelni. Ez nem csak Nyugat-Európa problémája. Már régóta nem igaz a mondás, hogy „annyian vannak, mint az oroszok", mert a népességfogyás Oroszországban még drámaibb mértékű. Az Európai Unióban a bevándorlás szinten tartja a lakosságot, de gyökeresen megváltoztatja az etnikai-kulturális arányokat.

Mivel jár ez?

- Mindenképpen konfliktusok várhatók. Hozzáteszem: nagyra becsülöm az iszlám kultúrát, és ebben a konfliktusban nem népek, hanem kultúrák harcát látom. Nem tudok haragudni azokra a bevándorlókra, akik nem akarnak egy olyan hitehagyott társadalomnak a része lenni, mint Európa, hanem megtartják a saját vallásukat, és annak az összetartó erejét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!