hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 11. 06. (XIII/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vírus, válság, választás

A hét elejéig több mint 250 ezren estek ágynak, és mintegy hetvenen haltak meg Ukrajnában az új influenzában. Az orosz kormányfő telefonon figyelmeztette az EU-elnökséget betöltő Svédország miniszterelnökét, hogy Ukrajna nem akar fizetni, ez pedig a télen fennakadást okozhat az Európába irányuló gázszállításban. Mindez nem független az Ukrajnában most folyó elnökválasztási kampánytól.

Zöld lámpa a Nagy-Európának

Václav Klaus cseh államelnök végül beadta a derekát, és utolsóként Csehország is ratifikálja a Lisszaboni Szerződést. Személyi kérdések keltik a legnagyobb izgalmat az unióban, és rendkívüli csúcson választják meg az Európai Tanács elnökét és az EU külügyekért felelős főképviselőjét. Magyarország a spanyolokkal és belgákkal közösen készül az első „hármas elnökségre”, már 2010 januárjától.

Húsz éve omlott le a berlini fal

„Senkinek nem áll szándékában falat építeni” – hangzott az ígéret 1961. június 15-én. Alig tíz héttel később a berliniek már egy  kettészakított városban ébredtek. A fal mérlege: 5000 szökési kísérlet, ebből 3000 sikertelen, 239 halálos áldozat, több ezer letartóztatás, szétszakított családok, derékba tört karrierek, és a sor még hosszan folytatható.

Sorozatgyilkos bevándorló

Letartóztatták azt a telepest, aki tavaly egy purimi ajándéknak álcázott bombával akart végezni egy messiáshívő zsidó család gyermekével. Az amerikai születésű férfiról kiderült, több gyilkosságot követett el már a múltban is, és további támadásokra készült. Sokan – köztük a súlyos sérüléseket szenvedett tizenéves fiú édesapja – úgy vélik, hogy Yaakov „Jack” Teitel esetét felhasználva az államnak példát kell statuálnia.

Belföld

Meleg pároknak nem adnának babát

Továbbra is vita dúl a homoszexuális párok gyerekvállalási joga körül. A bulvármédia is élénk fi­gye­lemmel kíséri egyes hazai és külföldi celebek, így Elton John énekes vagy a Viva tévés Steiner Kris­tóf örökbefogadási kálváriáit. Mint ismeretes, Kristóf és párja nagy sajtónyil­vá­nosság közepette Izraelbe utazott azért, hogy az ottani meg­en­gedőbb szabályozást kihasználva gyermeket fogad­hassanak örökbe. A hazai jog­alkotók szerint azon­ban ebben a kérdésben a gyer­mek érdeke előbbre való, mint a felnőttek jog­egyen­lőségi vitái.

Börtönből irányítják az ultrákat

A Hetek értesülései szerint a Fradi szurkolótáborán belül az úgynevezett 16-os szektor ultrái sorozatos rendbontásokra készülnek a következő – nem zártkapus – mérkőzéseken. Úgy tudjuk, nemcsak a „lelketlen játék”, hanem a meccsek több millió forintos üzletet jelentő biztosítása körüli konkurenciaharc is szerepet játszhat ebben. Az esetenként a vezetést is „befenyítő” huligánokkal szembeni fellépéshez nemcsak a pénz hiányzik, hanem a bátorság is.

Gyurcsány Canossája és a Molnár Oszkár Párt

Október 23-án a Fidesz elnöke országzászlót avatva Nagytétényben mondott beszédet, egy héttel később pedig a volt miniszterelnök tartott szónoklatot az MSZP húszéves jubileumán. A két beszédben érdekes módon ezúttal - látszólag - több hasonlóság is mutatkozott.

A Jobbik partnerszervezete megakadályozná a Mercedes-beruházást

Nem jogilag, hanem orvosilag kellene kezelni az ügyet – így vélekedik a részleteket jól ismerő egyik forrásunk a kecskeméti Mercedes-telek kapcsán indult perről. A 170 egykori tulajdonos közül hét gazda fordult bírósághoz, de még nem egészen világos, hogy mit és milyen alapon követelnek. Egyik pártfogójuk, a Jobbik partnerszervezeteként működő Magatesz elnöke szerint súlyos hiba Magyarországra engedni a Daimler-Benz AG-t. Ezzel ugyanis egy kis Németország jön létre Magyarország szívében.

Korruptivity

Burzsoá–Polgár–Proletár összefogást hirdet a most megjelent Korruptivity társasjáték, amit azoknak ajánlunk, akik boldogok, mert nevetni tudnak önmagukon.

Eltűnőben a köztársaság erkölcsi alapjai

Sérül a sajtószabadság azzal, hogy a Sláger és a Danubius rádiók elbuktak a frekvenciájukra kiírt pályázaton, s így várhatóan meg­szűnnek?

Hit és értékek

Titokzatos eltűnések az Ördög-tengeren

Hadseregek, hajóflották, repülőgépek – hogy csak néhányat említsünk azok közül, amik az évszázadok során eltűntek a Sárkány­háromszögnek nevezett csendes-óceáni vizeken. A térség számlájára ugyanis több titokzatos baleset és nyomtalan eltűnés írható, mint a Bermuda-háromszögére. Egyesek számára a rejtélyes jelenségek ufók tevékenységének az egyértelmű jelei, mások viszont azzal érvelnek, hogy a térség olyan víz alatti vulkánokkal és olyan időjárással rendelkezik, amelynek következtében a tenger néha a gyilkos arcát mutatja.

HÁTTÉR

Miért állt le Paks 2003-ban?

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának leállása a nukleáris katasztrófa rémképe, valamint politikai-gazdasági hatásai miatt nagy jelentőségű üggyé vált 2003-ban. A hibát 2007-re teljesen elhárították, a történet megértését azonban sokáig hátráltatta a titkolózás. Azóta kiderült, hogy a hazai áramfogyasztás 10 százalékát megtermelő blokkot Juhász László karbantartási főosztályvezető találmánya segítségével sikerült jóval a teljes helyreállítás előtt újraindítani. A feltaláló megfelelő díjazása azonban a mai napig vita tárgyát képezi. Igazi magyaros történet.

Kína lehet a válság nyertese

Kína nem fal építésével válik híressé napjainkban. Ellenkezőleg, talán soha nem volt ilyen nyitott a széles világra, mint manapság. A válság pedig mintha szárnyakat adna a kontinensnyi országnak.

A megszállás titkos aktái

A Nagy Imre-per hangfelvételére több mint ötven évet kellett várni. 1956 katonai történetében is vannak ilyen jelentőségű fehér foltok, vagy összeállt már a kép?

Rabszolgasors

A csicskáztatás reneszánszát éli Magyarországon, de nem a börtönökben, a katonaságnál vagy a kollégiumokban fel-feltűnő jelenségről van szó, hanem idős, akaratgyenge, sok esetben szenvedélybeteg emberek rabszolgamunkájáról. Az érintett települések önkormányzatai, sőt a hatóságok is tehetetlennek bizonyultak az egyre nagyobb nyilvánosságot kapó ügyekben.

Az örökség

A város legkülönbözőbb pontjaira szervezett rendszeres ételosztásokon többnyire ugyanazon arcok tűnnek föl. A hajléktalanvilágban élők jól tudják, mikor hol kell lenniük ahhoz, hogy naponta akár több alkalommal is meleg ételhez jussanak. Az utcán töltött évek megtanították rá őket. A legtöbbjük koszosan, elhanyagolt külsővel várja, hogy végre kezébe kerüljön a várva várt ennivaló. A tömött sorokban nem ritka az agresszió, a türelmetlen kiabálás, lökdösődés vagy bármilyen más erőszakos magatartás. Mind­ehhez nagymértékben hozzájárul az utcai emberek magas alkoholszintje. A sűrű káromkodások, zavart tekintetek s a kezek szinte állandó remegése sokat elárulnak arról, hogy ki mennyi italt fogyasztott, mielőtt beállt volna a sorba.

Horror újratöltve

A vámpírok újra a mozivászonra és a könyvesboltokba léptek, csak éppen más jelmezben. Jane Austen Mr. Darcyja után Stephenie Meyer Edwardja kívánja diktálni a jelenkor férfiideálját, méghozzá egy vámpír „személyében”, és nem máshol, mint gyermekeknek szánt könyvekben. Szülők, tanárok, iskolapszichológusok egy emberként fejezték ki aggodalmukat a „vámpír jelenség” kapcsán, amely az ifjúság érdeklődésének a középpontjába került az utóbbi időben.

Az új világrend kapujában

Soros György szerint súlyosan félreértik a mai helyzetet azok, akik úgy gondolják, hogy kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba. A nagy­befektető budapesti ötnapos előadás-sorozatában egy küszöbön álló újabb válság kialakulására hívta fel a figyelmet.

Fekete János - A bankvilág Puskása

Dr. Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója hosszú ideig együtt dolgozott Fekete Jánossal, az utóbbi évtizedek legismertebb magyar bankárával.

KÁVÉSZÜNET

A világ legpazarabb versenypályája

A 2009-es Forma-1-es világbajnoki cím szempontjából már nem volt tétje a szezonzáró futamnak, amelyet idén Abu-Dhabiban rendeztek. Az érdekességet inkább az szolgáltatta, hogy Bahrein után ismét egy újabb sivatagi ország csatlakozott a sorozat vendéglátóihoz. Arabokhoz illő stílusban.

Sejtések a mindjárt holnapról

A jövő megízlelése a fantázia segítségével előbb az irodalom, majd a film vonzó csemegéjének számított. A valósággá lett dátumok persze rendre egészen más világot hoztak, mint ahogy azt a jövőbe tekintő mű­alko­tások gondolták. Mégis mindig izgalmas, hogy a jelenkor mely jellemzőit nagyítják fel a zord jövővel fenyegető fantáziák. Szép holnapról ugyanis régóta nincs szó.

Szívvel az emberért, tudással a hallásért!

Érzékszerveink közül a hallás az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk. Csökkenése, vagy hiánya az emberi szervezet egész működésére kihat, nélküle az élet minősége és a szociális beilleszkedés nem lehet teljes.

Az akvarisztika kulisszatitkai

Amint Dick Mills írja könyvében, az embereket két okból érdeklik a halak: vagy megeszik, vagy csodálják őket. A díszakváriumok első megjelenése és a díszhalak tenyésztése egyes kutatók szerint a Távol-Keleten kezdődött, más források az egyiptomiakat tekintik az első akvaristáknak.

Mindenben a zenét keresem

„Érdi Tamás rászolgált a zongoraművészek világélvonalában elfoglalt tartós helyére” – mondja Antoni Grudziñski, zenetudós, a Frederick Chopin Társaság elnöke. A Gundel-, illetve Junior Príma-díjas világhírű zongorista a harmadik ikszen innen rendkívül termékeny időszakot tudhat maga mögött. A nemzetközi elismerés a megfeszített munka, a kitartás, a következetes életvitel és a szeretet komponensének együttes eredményei. Játékát hallgatva még azok lélegzete is eláll, akik a klasszikus zenére egyébiránt a fülük botját sem mozdítanák.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!