hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik partnerszervezete megakadályozná a Mercedes-beruházást
Orvosi eset

2009. 11. 07.
Nem jogilag, hanem orvosilag kellene kezelni az ügyet – így vélekedik a részleteket jól ismerő egyik forrásunk a kecskeméti Mercedes-telek kapcsán indult perről. A 170 egykori tulajdonos közül hét gazda fordult bírósághoz, de még nem egészen világos, hogy mit és milyen alapon követelnek. Egyik pártfogójuk, a Jobbik partnerszervezeteként működő Magatesz elnöke szerint súlyos hiba Magyarországra engedni a Daimler-Benz AG-t. Ezzel ugyanis egy kis Németország jön létre Magyarország szívében.

800 millió eurós beruházás, 2500 új munkahely közvetlenül, további 10 ezer munkahely közvetetten, meg­két­szereződő városi bevétel az iparűzési adóból - többek között ezek a kecskeméti Mercedes-gyár legfőbb előnyei hazai szemszögből. A tervek szerint 2012-re elkészülő - nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősített - beruházásnak azonban nem mindenki örül. A 441 hektáros Mercedes-telek 170 egykori tulajdonosa közül heten bírósághoz fordultak, mert úgy vélik, hogy kisemmizték őket, amikor földjeiket eladták. Annak ellenére, hogy ők is tudhatták, hogy a közöttük és az önkormányzat között közvetítő cég, a Best Invest Projekt Hungaria Kft. jókora - mint utóbb kiderült, kétmilliárd forintos - sikerdíjat tehet zsebre az ügylet után.

Kövesdi Ferenc, a cég ügyvezetője elzárkózott a nyilvánosság elől a „botrány" kirobbanása után. A városvezetés fideszes és szocialista kép­viselőinek nyilatkozataiból, valamint jogászok véleményéből biztosnak tűnik, hogy ebben az esetben valóban mindenki jól járt. Az ügyet közelről ismerő egyik forrásunk szerint arról volt szó, hogy a Best Invest 2000 óta kezdett érdeklődni az 54-es út melletti parcellák iránt, arra számítva, hogy a néhány hektáros területek egyenként szinte semmit, együtt viszont annál többet érnek. Lényegében egy ingatlanközvetítői munkáról volt szó, amelyben a közvetítő vállalta, hogy amennyiben négyzetméterenként 600 forintos (vagyis hektáronkénti 6 millió forintos) ár alatt tudja eladni a földeket, akkor csak 3 százalék a jutaléka, de ha ennél többet kap értük, akkor a 600 forint fölötti összeg 50 százaléka is az övé. A Best Investnek - a 170 ügyféllel való tárgyalás, az ügylettel járó szervezési és papírmunkák mellett - ugyanakkor azt is biztosítania kellett, hogy senki ne gondolhassa meg magát. Ezért opciós vételi szerződést kötött a gazdákkal, akik ebben elkötelezték magukat, hogy 6 milliós vagy annál nagyobb hektáron­kénti ár esetén másnak nem adják el a földjeiket. Vagyis amolyan közösségi „horgászat" zajlott: ha jön a nagy hal, mindenki jól jár, ha nem jön, akkor minden marad a régiben. A Mercedes felbukkanásával elérkezett a nagy pillanat: a Best Invest érvényesítette a vételi jogát, de mivel ő maga nem akart tulajdonossá válni, a tényleges vásárló az elővételi jogával élő önkormányzat volt, aki a területet 7,7 milliárd forintért továbbadta a Mercedesnek, a sikerdíjat pedig kifizette a Best Investnek.

A bírósághoz fordult gazdák most azt sérelmezik, hogy a hektáronkénti 14 millió forintból 36 százalék a közvetítő zsebébe vándorolt (a 6 millióra érvényes 3 százalék és a felette lévő 8 milliót terhelő 50 százalékból ennyi jön ki). Úgy tudni, ők azok, akik azután kötöttek szerződést a Best Investtel, hogy annak ügy­ve­ze­tője már tudta, hogy a terület a Mercedesnek kell. Ám ahogy a többiek, így ők is messze áron felül válhattak meg a földjeiktől: a 600-800 ezer forintot érő hektárokat - a sikerdíj levonását beleszámolva - 9 millióért adták el. Heten összesen 643 millió forintot kaptak a „kisem­mizett" gazdák. Nem véletlen, hogy forrásunk megjegyezte: nem jogilag, hanem orvosilag kellene kezelni az ügyet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!