hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ legpazarabb versenypályája

2009. 11. 06.
A 2009-es Forma-1-es világbajnoki cím szempontjából már nem volt tétje a szezonzáró futamnak, amelyet idén Abu-Dhabiban rendeztek. Az érdekességet inkább az szolgáltatta, hogy Bahrein után ismét egy újabb sivatagi ország csatlakozott a sorozat vendéglátóihoz. Arabokhoz illő stílusban.

Az Egyesült Arab Emirátusok fővárosának helyén ötven évvel ezelőtt egy poros arab kisváros volt, néhány kezdetleges épülettel. Lakói a sivatagban vándorló beduinok voltak. Ma a térség egyik legnagyobb olajkészletének köszönhetően luxusvillákkal, virágokkal teli parkokkal és Manhattant megszégyenítő felhő­karcolókkal találkozik az ide érkező. Abu-Dhabi azonban nemcsak modern, hanem egyúttal iszlám metropolisz is. A helyi etikett szerint felnőttek közt bármiféle érzelem nyilvános kimutatása tilos – a házaspárok még azért is börtönbüntetést kaphatnak, ha kézen fogva sétálnak az utcán. Szeszesital árusítása csupán a hotelek éttermeiben engedélyezett, az
ittasságot pedig büntetik. A Yas Marina szigeten épült pálya a Forma-1 közkedvelt tervező­jének, Hermann Tilkének a tervei alapján egy igazán különleges környezetben valósult meg. A bálna alakú, lélegzetelállító „űr­állomás” 5555 méter hosszú betoncsíkján van a világ leghosszabb, 1200 méteres egyenes pályaszakasza, ahol az aszfaltcsík leggyorsabb pontján, a nyolcas kanyar előtt mintegy 317 km/óra csúcssebességet érhetnek el F1-es autóval a ver­seny­zők. Ez a pálya az egyetlen olyan helyszín a Forma–1-es naptárban, ahol minden lelátó fedve van, így 50 ezer néző követheti az eseményeket kellemes árnyékból. A pálya közepére épült ötcsillagos Yas Hotel két felét üvegfolyosó köti össze. Az inkább olimpiai sportcsarnokra emlékeztető, 217 méteren átívelő kupolát 5800 gyémánt alakú üvegpanel díszíti, mely sötétedés után pazar megvilágításban pompázik. A világítás a pálya egész területére kiterjedt: a mezőny naplementében rajtolt, de a kockás zászlóra már villanyfényben érkeztek a ver­seny­zők.
A 60 méter magas, napenergiával működő Sun Tower a díszvendégek számára van lefoglalva. A mintegy 162 hektáron fekvő létesítmény egyik különlegessége, hogy az F1-es aszfaltcsíkon kívül még két másik konfigurációt lehet kialakítani, egy időben akár két, különböző versenyt is lehetne tartani. A létesítmény belsejében egy autósiskola, gyorsulási versenyközpont, gokartközpont, egy ipari negyed, valamint az 500 szobás, ötcsillagos Yas Hotel található. A teljes beruházás mintegy 36 milliárd dollárba került.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!