hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meleg pároknak nem adnának babát

2009. 11. 07.
Továbbra is vita dúl a homoszexuális párok gyerekvállalási joga körül. A bulvármédia is élénk fi­gye­lemmel kíséri egyes hazai és külföldi celebek, így Elton John énekes vagy a Viva tévés Steiner Kris­tóf örökbefogadási kálváriáit. Mint ismeretes, Kristóf és párja nagy sajtónyil­vá­nosság közepette Izraelbe utazott azért, hogy az ottani meg­en­gedőbb szabályozást kihasználva gyermeket fogad­hassanak örökbe. A hazai jog­alkotók szerint azon­ban ebben a kérdésben a gyer­mek érdeke előbbre való, mint a felnőttek jog­egyen­lőségi vitái.

„Hiába szavaznák meg a meleg élettársak örökbefogadási jogát a törvényalkotók, akkor sem lenne rá igény, sem az örökbeadók, sem a gyerekek szempontjából" - mondja Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület vezetője. Az egyesület nyílt örökbeadással foglalkozik, ami azt jelenti, hogy a kismama ismeri az örökbefogadó párt, akinek a javára lemond az újszülöttről. Miközben sok pszichológus véleménye szerint a hagyományos családok ma annyira rossz állapotban vannak, hogy erősen diszkrimináló a meleg párok gyereknevelési jogát elvitatni, a gólyahíres elnöknek kifejezetten pozitív tapasztalatai vannak a hagyományos házasságok állapotát illetően. A magyar átlaggal szemben a náluk érdeklődő párok között ritka a válás, a szülők fe­le­lős­ségteljesen ragaszkodnak a gyermekekhez. „Egy gyereknek család kell, legfőképpen összetartó apa és anya. Mi azért is házaspároknak segítjük az örökbefogadást, mert az életet adó anya minden esetben így szeretné. Tehát ő még egyedülállónak sem adná örökbe a babáját, hisz éppen amiatt került krízishelyzetbe, mert ő maga is egyedül van" - teszi hozzá Móruczné, aki több kismamát is megkérdezett már, hogy mit szólnának ahhoz, ha meleg pároknak adnák örökbe a gyerme­kü­ket. A válasz minden esetben elutasító volt. A Gólyahírnél háromszáznyolcvan házaspár van a várólistán, akik átlagosan három évet várnak az örökbefogadásra, vagyis folyamatos utánpótlás van - a vezetőnő szavaival élve - „nagyon jó állapotban lévő házaspárokból". Márpedig Móruczné szerint, amíg így áll a helyzet, nekik kell odaadni a gyermeket. Úgy véli: mindig a gyerek szempontja az elsődleges, és az ő jogaik nem tartoznak azonos kérdéskörbe a homoszexuálisok jog­egyenlőségével.

„Amikor kerekasztal-beszélgetésekben a meleg szervezetek képviselői nekem szegezték a kérdést, hogy tőlünk miért nem kaphatnak babát a meleg párok, azt válaszoltam nekik: ha örökbe akarnak fogadni, csináljanak maguknak egy szervezetet, hirdessék meg magukat nyíltan, és nézzük meg, hány anya akarja nekik adni a gyermekét? Megígértem nekik, hogy ha nálunk jelentkezik olyan anya, aki melegeknek akarja odaadni a gyermekét, szólok nekik. De kilenc év alatt egyetlen ilyen esettel sem találkoztam. Kérdés, hogy milyen alapon várják el a melegek a heteroszexuális társadalomtól, hogy az köteles legyen nekik biztosítani gyermeket?" - kérdi Móruczné, aki szerint a különböző családformákat nem lehet egyenrangúsítani, már csak azért sem, mert gyermek csak különböző nemű emberek kapcsolatából jöhet létre.

A gyermekvédelmi („állami") gondozásban ma háromezer örökbefogadásra alkalmas házaspár vár gyermekre Magyarországon, miközben kétezer örökbe adható gyerek van. „Az örökbefogadás egy családpótló jogintézmény, ami arról szól, hogy az érintett gyermekeknek keresünk családot, nem pedig fordítva" - szögezte le lapunknak Dr. Katonáné dr. Pehr Erika, az SzMM Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának főosztályvezetője. Hangsúlyozta: a gyermeknek alapvető joga van arra, hogy teljes családban nevelkedjen, ellenben a gyermekhez való jog nem alapjog. Abban pedig mindmáig teljes szakmai egyetértés uralkodik, hogy a működőképes, hagyományos házasság képezi a leg­meg­felelőbb családot a gyermek fej­lő­dése szempontjából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!