hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért állt le Paks 2003-ban?
Magyar találmány hozta a sikert

2009. 11. 06.
A Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának leállása a nukleáris katasztrófa rémképe, valamint politikai-gazdasági hatásai miatt nagy jelentőségű üggyé vált 2003-ban. A hibát 2007-re teljesen elhárították, a történet megértését azonban sokáig hátráltatta a titkolózás. Azóta kiderült, hogy a hazai áramfogyasztás 10 százalékát megtermelő blokkot Juhász László karbantartási főosztályvezető találmánya segítségével sikerült jóval a teljes helyreállítás előtt újraindítani. A feltaláló megfelelő díjazása azonban a mai napig vita tárgyát képezi. Igazi magyaros történet.

Pakson négy működő reaktor termeli hazánk áramellátásának 40 százalékát. Az üzemeltetés költsége évente mintegy 100 milliárd forintot emészt fel, s profit csak ennél nagyobb értékű áram termelése esetén realizálható. Felettébb meglepő azonban, hogy a fenntartásra fordított költségek akkor is kiteszik a fenti összeg 80 százalékát, ha az erőmű nem működik. Ez azt jelenti, hogy az álló reaktor fenntartása az egyik leg­drágább dolog a világon, s egyben megvilágítja annak a találmánynak a jelentőségét, amelynek segítségével két és fél évvel hamarabb újra lehetett indítani a meghibásodott blokkot. Ez évente több 10 milliárd forintos megtakarítást jelent az erő­műnek és az országnak egyaránt. A termelő reaktor ráadásul közel 60 millió forint értékű áramot termel naponta, teljes kihasználtság esetén.

A találmány Juhász László, az erőmű Karbantartási Igazgatósága azóta nyugdíjazott főosz­tály­vezetőjének nevéhez fűződik.

A Paksi Atomerőmű (PA) belső szabályzata elvileg nagyvonalúan méltányolja a hasznot jelentő újításokat, papírforma szerint ugyanis a haszon 10 százaléka a feltalálót illeti. Elvileg tehát óriási összegről lenne szó, az erő­mű vezetése azonban a gyakorlatban nem eszerint járt el. Amikor a feltaláló kérte az őt illető díjazást, előbb csupán 3 millió forint „eszmei tiszteletdíjat" szavazott meg a számára, melyet később 8 millióra emelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!