hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A megszállás titkos aktái
Horváth Miklós Nagy Imre emlékdíjas hadtörténész 1956 fehér foltjairól

2009. 11. 06.
A Nagy Imre-per hangfelvételére több mint ötven évet kellett várni. 1956 katonai történetében is vannak ilyen jelentőségű fehér foltok, vagy összeállt már a kép?

- A szovjet csapatok tevékenységét ma sem lehet kutatni, mivel zárolták a podolszki levéltárban található iratokat. Utoljára egy Alexandr Kirov nevű hadtörténész írt ezek alapján egy doktori értekezést, még a kilencvenes évek elején. Kirov a tudományos fokozatot megkapta, de a dolgozat túl jól sikerült: házkutatást tartottak nála, elvitték az összes fénymásolatot, dokumentumot, és - mivel katona volt - kirúgták a hadseregből.

Miért ilyen érzékeny téma ma is a szovjet megszállás?

- Miután megszületett Magyarországon az igazságtételi törvény, és az orosz vezetés úgy döntött, hogy nem szolgáltatja ki háborús bű­nös­ként volt katonáit a nemzetközi bíróságoknak, ezért zárolták ezeket az iratokat, így nem lehet kutatni az orosz katonai levéltárakban. Fel­te­he­tőleg van oka a zárolásnak, hiszen ha csak a november 4-ei tömeges kivégzéseket veszem alapul, biztosan vannak még életben olyan tisztek, akik bizonyíthatóan bíróság elé állíthatók emberiség elleni és háborús bűncselekmények elkövetése miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!