hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 01. 08. (XIV/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

A bolondját járatják velünk

Azóta, hogy 2008-ban ismét előkerült az állampárti titkosszolgálatok dokumentumainak rögzítésére szolgáló tizennyolc mágnesszalag, folyamatos maszatolás zajlik a kormány és a Nemzetbiztonsági Hivatal részéről a várható eredményeket illetően. A múlt szennyesének eltüntetése viszont azon kevés témák egyike hazánkban, ahol nagykoalíciós együttműködés jött létre a szocialisták és a Fidesz között.

A hét eseményei

Bizonyítsuk a múltatA vészkorszakkal kapcsolatos dokumentumok megőrzése szándékával felhívást tett közzé a budapesti Holokauszt Emlékközpont: korabeli iratok, tárgyak, fényképek felajánlását várja túlélőktől, illetve hozzátartozóiktól.

Január a válóperes szezon

Januárban mindig megugrik a benyújtott válókeresetek száma, amit sokan az ünnepek felfokozott hangulatával, a nagy családi összeveszésekkel, az agresszió növekedésével magyaráznak.

Megasztárgyár

Idén minden eddiginél nagyobb esélye lesz azoknak, akik énektehetséget éreznek magukban, hogy (mega)sztárokká váljanak. Az RTL Klub a Csillag születik sikerén felbuzdulva ősszel elindítja a brit X Factor hazai változatát; a TV2 pedig a Megasztár ötödik szériájával jelentkezik. A tehetségkutató műsorok Amerikától Indiáig a legnézettebb tévés programok közé tartoznak, és alapjaiban írták felül a zeneipar korábbi trendjeit, miközben sokmilliós üzletet generálnak. Itthon a most meghirdetett Megasztárra az első öt nap alatt ötezren jelentkeztek.

Célzott kormánypropaganda

A kormányszóvivő a napokban jelentette be, hogy egy átlagkereső magyar, aki közel 200 ezer forintot visz haza, éves szinten hatheti bérrel többet kap majd idén. Emellett emelték a nyugdíjakat is. A szocialista kormány nyilván igyekszik a legnagyobb támogató bázisán, a lakótelepeken élőknek kedvezni: a távhő áfacsökkenése 650 ezer lakást, vagyis csaknem 2 millió embert érint. Igyekeztünk mindezt összevetni azzal, hogy milyen áremelkedések történtek.

Hit és értékek

Remény a romokon - A most városa

„Mondd meg nekik: az álmodozás is lehet az élet tartalma. S ne higgyék, hogy álom és valóság közt oly nagy a távolság” – e szavakkal zárja Theodor Herzl ősújország című utópisztikus cionista regényét, mely héber nyelven Tel Aviv címmel jelent meg, s melyről 1909-ben a Jáfó szomszédságában alapított első modern kori héber nyelvű, tisztán zsidók lakta várost is elnevezték.

Bob Dylan karácsonya

Alaposan meglepte rajongóit Bob Dylan. A legendás énekes karácsonyi albumot készített, és egy interjúban, évtizedek óta először, újra beszélt hitéről is.

A valláskritikák kritikája

Jézus Krisztus születése, a megtestesülés a teljes és végleges kinyilatkoztatás eseménye. Isten már nem közvetítők útján üzen, hanem személyesen jön el. Így lett tökéletes az embernek az Istenhez való viszonya. S miközben a megtestesülés és a megváltás, illetve Jézus egész élete kinyilatkoztatja Isten mivoltát, egyúttal rendkívüli képet rajzol meg magáról az emberről is. Korábban csak annyit tudhattunk, hogy az embert Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette. A megtestesülésben azonban maga az Isten azonosul az emberrel.

HÁTTÉR

Horthy és Rákosi alatt is jobb volt az élet

Lehangoló eredményt hozott az a reprezentatív felmérés, amely az új generáció államfelfogását kutatta. A vizsgált korosztály számára a Kádár-rendszer jelenti az aranykort, de Horthy és Rákosi is dobogós. Interjú Vásárhelyi Mária szociológussal.

Elfelejtett légió: mi lett az ’56-os orosz katonákkal?

Őket ma sokkal nehezebb megtalálni, mint a második világháború veteránjait. Egyrészt kevesebben voltak, másrészt míg a háborús veteránokat tisztelet és megbecsülés övezi, addig az 1956-ban Magyarországra küldött katonák ilyenről nem is álmodhattak. „Ellenforradalmat” kellett leverniük, megtiltották nekik, hogy beszámoljanak arról, hol voltak, mit láttak, mit csináltak. Így volt ez egészen a Szovjetunió felbomlásáig. A Budapestet megjárt orosz katonák többsége még ma sem szívesen mesél.

Mitterrand Budapesten

1989 óta a magyar külpolitika deklarált célja a határokon túl élő magyar kisebbség védelme, támogatása. Franciaország mindeddig kevés megértést tanúsított e törekvések iránt – egy húsz éve lezajlott rövid epizódot leszámítva.

Beneš öröksége

2009. december 16-án a szlovák kormány jóváhagyta az új nyelvtörvény végrehajtási utasításait. A magyar Külügy-minisztérium azonban azt reméli, az Európai Unió – amely már többször jelezte elégedetlenségét, többek között a még mindig hatályban lévő Beneš-dekrétumok miatt – nem hagyja ennyiben a dolgot. A nyelvtörvény 2010. január elsején lépett hatályba, azon a napon, amikor 17. születésnapját ünnepelheti az önálló Szlovákia és Csehország.

Tétek és választások

„2010-ben a világpiacot egyaránt megrengetheti valamely országban bekövetkező államcsőd veszélye, a soron következő politikai választások, társadalmi felfordulások, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti tüskés kapcsolatok” – írja éves előrejelzésének bevezetőjében a Reuters. És akkor még csak a gazdaságról beszéltünk…

KÁVÉSZÜNET

Visszafiatalodva

Ha az ember helyes életmódot folytat, akkor idős korában is képes megőrizni egészségét – állítják amerikai kutatók. Az egészséges életmód titka pedig nem más, mint a rendszeres testmozgás és a pozitív kapcsolatok kiépítése.

Idén sem kerülte el a tragédia a Dakar-ralit

Nem indult jól az idei Dakar: egy szerencsétlen baleset következtében életét vesztette egy néző. A tragédiával már több mint félszázra emelkedett a halálos áldozatok száma a rali eddigi történetében.

Hitler Avatárja

Harold Brackman San Diegó-i történészprofesszor nem várt szemszögből vizsgálja James Cameron Avatar című új filmjét. Számára nem Cameron romantikus primitivizmusa a legnyugtalanítóbb, hanem a film és a neonáci ezoterikus propaganda közötti riasztó áthallások.

A pogányság 3D-s himnusza

A lenyűgöző térhatású látványvilág hátán most aztán tényleg sok minden belovagol a nézőtér sötétjébe. Az eleve kultuszfilmnek tervezett Avatar nem szórakoztató mese; gigantikus kiáltvány a természetvallások, a zöldmozgalmak és a távol-keleti vallások közös aláírásával. Egyfajta pogány plázába fizet be a néző, ahol az űrtechnika és egy „ezoterikus evangélium” nászába csöppen.

Aki Puskással holtversenyben a legismertebb magyar

London 1948, Helsinki 1952, Melbourne 1956, sorozatban háromszor olimpiai bajnok, elsőként a világon. Kétszeres Európa-bajnok. Profi ökölvívóként 29 mérkőzés vívott veretlenül. Profiként is Európa-bajnok. 1989-ben a WBC (World Boxing Council) szervezete tiszteletbeli világbajnoknak nyilvánította, elismerve, hogy ő a világ valaha volt legjobb amatőr és profi középsúlyú ökölvívója.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!