hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfelejtett légió: mi lett az ’56-os orosz katonákkal?
A magyar művelet

2010. 01. 09.
Őket ma sokkal nehezebb megtalálni, mint a második világháború veteránjait. Egyrészt kevesebben voltak, másrészt míg a háborús veteránokat tisztelet és megbecsülés övezi, addig az 1956-ban Magyarországra küldött katonák ilyenről nem is álmodhattak. „Ellenforradalmat” kellett leverniük, megtiltották nekik, hogy beszámoljanak arról, hol voltak, mit láttak, mit csináltak. Így volt ez egészen a Szovjetunió felbomlásáig. A Budapestet megjárt orosz katonák többsége még ma sem szívesen mesél.

- 1956-ban a Babadzsanyan altábornagy vezette 8. gépesített hadtest 31. tankhadosztályának 692. rádiós zászlóaljában szolgáltam rádiósként. A kárpátaljai katonai körzethez tartoztunk - meséli Vlagyiszlav Szkitnyevszkij, a Leningrádi Területi Egyetem professzora. - Egy nappal a budapesti felkelés előtt riasztottak minket. Amikor a kárpátaljai területen keresztül vonultunk, csapatainkba be­-le­lőttek. Ezen megdöbbentünk, mivel ez még a szovjet területen történt. A velünk együtt szolgáló magyar azt mondta nekünk, hogy valószínűleg a kárpátaljai magyarok támadhattak meg minket.

Ön és a katonatársai nyilván szinte semmit nem tudtak Magyarországról, ezért még számos meglepetés érhette önöket.

- Persze, szinte semmit nem tudtunk. A következő meglepetés akkor jött, amikor már Magyarország útjain haladva fegyvertelen katonákat láttunk szovjet egyenruhában. Integettek nekünk, hogy gyorsabban haladjunk. Néhány közülük épp libát cipelt magával. Eleinte azt gondoltuk, hogy bizonyára szökött szovjet katonák lehettek, de közben kiderült, hogy magyarok. A magyar hadsereg szovjet egyenruhában szolgált, amiről egyáltalán nem tudtunk. Kevesen sejtették, hogy a második világháborúban Magyarország a Szovjetunió ellen harcolt. Parancsnokaink ezekről a dolgokról csak Budapesten kezdtek beszélni, és nem is azonnal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!