hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horthy és Rákosi alatt is jobb volt az élet
– legalábbis így érzi a fiatal generáció

2010. 01. 09.
Lehangoló eredményt hozott az a reprezentatív felmérés, amely az új generáció államfelfogását kutatta. A vizsgált korosztály számára a Kádár-rendszer jelenti az aranykort, de Horthy és Rákosi is dobogós. Interjú Vásárhelyi Mária szociológussal.

Több száz fiatal megkérdezésével végeztek kutatást a 18-30 éves korosztály politikai gondolkodásmódjával kapcsolatban. Hogyan viszonyulnak a fiatalok a rendszerváltáshoz és a demokráciához?

- A fiataloknak a rendszerváltáshoz való viszonya nagymértékben leképezi a szüleik gondolkodásmódját. A magyarok mindig meglehetősen kritikusak voltak a rendszerváltással kapcsolatban - ami részben érthető is -, de 2002 után gyökeres fordulat állt be. Bűnbakká vált a rendszerváltás: azóta minden rossz ahhoz kötődik az emberek fejében. Ugyanez igaz a fiatalokra: többségük nem lát semmi pozitívumot, semmi előremutatót a rendszerváltásban, miközben ők már ennek a gyermekei.

Többségük azt gondolja, hogy a Kádár-rendszer igazságosabb volt, jobban megbecsülték a kisembereket, az emberek többet törődtek egymással, sokkal jobb volt a társadalom közérzete, biztonságérzete. Ebben persze vannak igazságszilánkok, de mégis elgondolkodtató, hogy összességében a Kádár-korszak sokkal inkább egy aranykornak, mintsem egy meghaladásra való berendezkedésnek tűnik a mai fiatalok szemében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!