hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bob Dylan karácsonya

2010. 01. 09.
Alaposan meglepte rajongóit Bob Dylan. A legendás énekes karácsonyi albumot készített, és egy interjúban, évtizedek óta először, újra beszélt hitéről is.

Karácsony a szívben (Christmas in the Heart) – ezzel a címmel adott ki új lemezt az ünnepek előtt Bob Dylan. A népszerű hagyományos keresztény dalok feldolgozása a kritikusok szerint is meglepően őszintére és frissre sikerült. „A család, a közösség, a hit és a közös emlékek ünnepe” – így jellemezte régi életrajzírója, Bill Flanagan a zenész új lemezét. Bob Dylan a teljes bevételt jótékonysági célokra, hajléktalanok és éhezők javára ajánlotta fel.
Sok népszerű zenész készített karácsonyi albumot. „Miben más ez a lemez?” – vetette fel a Dylannal készült interjúban Flanagan. „Egyszerűen nem játszhattam másként ezeket a dalokat. Mind részei az életemnek, és önmagukért beszélnek.”
Dylan azt is elmondta, hogy bár zsidó családban nőtt fel, mindig is közel érezte magához a karácsony ünnepét, nem csak külsőségeivel. „Igazi hívő vagyok” – mondta Dylan, amikor a riporter azt kérdezte tőle, mitől lett olyan megrázó a Jézus születéséről szóló egyik dal előadása.
A zenész a hetvenes évek végén élte át személyesen is a megváltást. Dylan – túl egy súlyos motorbaleseten és egy fájdalmas váláson – arra készült, hogy egy időre kiszáll a koncertezésből. 1978. november 17-én a kaliforniai San Diegóban mégis lázas betegen is színpadra állt, amikor váratlan esemény történt. „A show vége felé jártunk – idézte fel később egy interjúban –, amikor valaki a tömegben megérezte, hogy nem vagyok jól. Talán látszott is rajtam, mindenesetre felhajított egy ezüstből készült keresztet a színpadra. Bár nem szoktam foglalkozni az ilyenekkel, akkor úgy éreztem, hogy fel kell vennem. Másnap Arizonába mentünk, és még rosszabbul voltam. Úgy éreztem, hogy valami másra van szükségem, mint máskor. A zsebembe nyúltam, és ott volt ez a kereszt…”
Még aznap este Dylan látomást kapott a hotelszobájában Krisztusról. „Jézus úgy jelent meg nekem, mint a Királyok Királya és az Urak Ura – mondta. – Egy olyan jelenlétet éreztem a szobában, ami nem származhatott mástól, mint Jézustól. (…) Jézus rám tette a kezét. Ezt a testemen éreztem. Körülvett, mindenütt jelen volt. Az egész testem beleremegett. Isten dicsősége a földre döntött, majd felemelt.”
A kezdeti intenzív kapcsolata – amely három keresztény ihletésű albumot is eredményezett – később háttérbe szorult. Most a karácsonyi lemez ismét Bob Dylan hitére terelte a figyelmet, bár a zenész az interjú végén csendes mosollyal megjegyezte, hogy a vallás nem mindenki számára jelent megoldást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!