hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszafiatalodva
Hogyan újítsuk meg sejtjeinket?

2010. 01. 08.
Ha az ember helyes életmódot folytat, akkor idős korában is képes megőrizni egészségét – állítják amerikai kutatók. Az egészséges életmód titka pedig nem más, mint a rendszeres testmozgás és a pozitív kapcsolatok kiépítése.

„Az orvosom azt mondta, hogy a cukorszintem és a vérnyomásom olyan, akár egy tinédzseré, és hogy a koromhoz képest tökéletesen egészséges vagyok, pedig hatvankét éves múltam. És azt is mondta, hogy hatvanöt éves koromig nem akar látni. Ez nagy örömmel töltött el” – vallja egy rendszeresen kocogó hölgy, aki több évvel ezelőtt fordított hátat egészségtelen életmódjának.
Az öregedés folyamatát a testben zajló különféle külső és belső változások kísérik. Dr. Harry Lodge, a Columbia Egyetem kutatóorvosa szerint azonban, amit természetes folyamatnak gondolunk a testben, az egyáltalán nem is természetes. Állítása szerint a testnek az öregedésről folyamatosan közvetített üzenetei tulajdonképpen nem igazak.
„Világossá vált számomra, hogy a sejtek tulajdonképpen nem öregszenek. Vagy növekednek, vagy bomlani kezdenek. Ha az ember olyan gyakorlatokat végez, aminek következtében a sejtek növekedni tudnak, akkor a teste is erősebb, fiatalabb, edzettebb, egészségesebb lesz, a betegségekkel szemben pedig ellenállóbb. Így az ember fiatal férfiként, nőként élhet hosszú évekig” – állítja az orvos.
Véleménye szerint a rendszeres mozgás, testedzés hatására három hónap elteltével az ember már teljesen más lábakon járhat – ugyanis ennyi idő kell a sejteknek, hogy „megfiatalodjanak” Az, hogy az új sejtek idővel növekedni vagy zsugorodni fognak, az attól függ, hogy milyen jelzéseket közvetítünk számukra. A mozgás pontosan egy ilyen jelzés. Tartós egy helyben ülés esetén az izmok azt közvetítik a sejteknek, hogy zsugorodjanak. Testmozgás közben azonban az izmok azt az üzenetet küldik a sejteknek, hogy növekedjenek. Napi egy óra mozgás, hetente hatszor, elképesztő eredményt hoz. Még hetvenévesen is képesek vagyunk a lábainkat mindössze három hónap alatt megerősíteni.
Mindezek mellett, ha másokról gondoskodunk, szintén pozitív üzenetet kapnak sejtjeink, hogy növekedjenek. Például azok, akik önkéntes munkát vállalnak egy nemes cél érdekében, szintén hosszabb és egészségesebb életet élnek. Akik rendszeresen érintkeznek másokkal, tovább élnek, mint akik izolált életet folytatnak. Megfigyelték, hogy akik elkötelezett, aktív tagjai egy közösségnek, körülbelül négy évvel tovább élnek. Viszont az olyan negatív érzések, mint a stressz, harag, magányosság, adrenalin- és C-kortizon-termelést idéznek elő, és blokkolják a sejtek belső, egészséges működését.
„Leblokkolják a testünk azon tagjait, melyeknek épp az lenne a szerepük, hogy helyreállítsanak bizonyos részeket, a mindennapi sérüléseket visszafordítsák, egészségesen és fiatalon tartsanak. Világos előttünk, hogy a rák, a szívbetegségek és érdekes módon az Alzheimer-kór kialakulása is erősen kötődik az érzelmi élethez” – összegzi a szakember.
A vizsgálatokból tisztán látható, hogy például a stresszes életmódot folytató ember agyának bizonyos részei elveszíthetik aktivitásukat. Ha azonban az illető elkezd pozitív kapcsolatokat kiépíteni, az idegsejtek újra aktivizálódnak. Tehát amikor a Bibliában azt olvassuk, hogy szeressük egymást, és gondoskodjunk embertársainkról, tulajdonképpen ezek egyben bölcs orvosi tanácsok is.
Dr. Lodge szerint tehát a rendszeres fizikai aktivitás és a kapcsolataink tudatos építése pozitívan befolyásolja szervezetünk sejtjeinek működését. Ha mindezt számításba vesszük, az életünk radikálisan jobbá válhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!