hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitler Avatárja
Neonáci fiatalok földöntúli világa

2010. 01. 09.
Harold Brackman San Diegó-i történészprofesszor nem várt szemszögből vizsgálja James Cameron Avatar című új filmjét. Számára nem Cameron romantikus primitivizmusa a legnyugtalanítóbb, hanem a film és a neonáci ezoterikus propaganda közötti riasztó áthallások.

A Jerusalem Postban megjelent cikkében Brackman Nicholas Goodrick-Clarke Fekete nap: Árja kultuszok, ezoterikus nácizmus és az identitás politikája című, 2002-ben megjelent könyvére hivatkozik (Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism and the Politics of Identity, NYU Press, 2002). A mű a második világháború utáni szélsőjobb szellemű irodalmat mutatja be, fantasztikus meséket ismertet - földönkívüliekről, akik az özönvíz elől Tibet alatt rejtőztek el, hogy a Negyedik Birodalom lehetséges újjáépítőiként jelenhessenek meg, az Antarktiszon elrejtett SS-csodafegyverekről - és azt is elemzi, hogyan talált új táptalajra az árja faji felsőbbrendűség mítosza a második világháború után a New Age szellem- és környezettudatos filozófiájában.

A könyv bemutat egy rasszista kalandornőt, Savitri Devit, aki Maximiani Portas néven Lyonban született, és a háború előtti és alatti éveket Indiában töltötte az északi és az indiai árja faj közös pontjait keresve. Itt ismerkedett meg olyan ultranacionalista britekkel, akik szintén azt vallották, hogy Adolf Hitler Visnu isten megtestesülése volt. A hatvanas években fiatal brit fasisztákkal folytatott levelezést, és személyesen találkozott George Lincoln Rockwellel, az Amerikai Náci Párt alapítójával. Az amerikai neonáci mozgalom tagjai mélyen tisztelték Devit, amiért Hitlert isteni vezetőnek tartotta. (Érdemes megjegyezni, hogy Devi egyik odaadó híve, Claudio Mutti, az olasz neofasiszta mozgalom tagja volt felelős a bolognai vasútállomás ellen 1980-ban elkövetett bombatámadásért, amelyben 85-en meghaltak.)

Európába visszatérve Devi a neonáci földalatti mozgalom bebörtönzött hősnője lett. Számos nyelvre lefordított alapműve az 1958-as The Lighting and the Sun (A villám és a Nap), amely szerint 1889-ben, az ausztriai Braunau am Innben reinkarnálódott a „fény későn született gyermeke" (ezen a napon, itt született Adolf Hitler). A millenniumi megváltó, Hitler Devi számára a „Kalki Avatar", vagyis Visnu tizedik és egyben utolsó nagy megtestesülése, aki a sötétség és pusztulás jelenlegi korszakának, a Kali Jugának a végén jelenik meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!