hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 08. 27. (XIV/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nemi erőszakkal gyanúsítják a botrányt keltő újságírót

A Pentagont sejti a Svédországban ellene felhozott súlyos vádak mögött az oknyomozó internetes honlap, a WikiLeaks alapítója. Julian Assange-t (képünkön) szexuális erőszakkal és molesztálással gyanúsították, és a hétvégén letartóztatási parancsot adtak ki ellene, majd hirtelen visszavonták. Közben a WikiLeaks, amely korábban több tízezer titkos dokumentumot tett közzé az afganisztáni háborúról, újabb 15 ezer oldalt hozott nyilvánosságra.

Sokan gondolják muzulmánnak Obamát

Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a magát kereszténynek valló elnökük valójában iszlámhívő – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A Pew Kutatási Központ szerint a lakosság közel 20 százaléka véli azt, hogy Obama muszlim. 34 százalékra csökkent ugyanakkor azoknak a száma, akik az elnököt kereszténynek tartják, és egyre nagyobb azoknak a tábora is, akik nem tudják megállapítani, milyen vallású Obama. A Fehér Ház aggodalmát fejezte ki a felmérés miatt.

Netanjahu kivárta, amíg Abbász feladja az ultimátumot

18 hónapi eredménytelen várakozás után látványos külsőségek mellett újrakezdődnek a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások. Szeptember elsején Obama elnök Washingtonban fogadja Netanjahut és Abbászt, valamint Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt és II. Abdullah jordán királyt is. Ez jelentős eredmény, hiszen Abbász előfeltételek nélkül ül a tárgyalóasztalhoz. A csúcstalálkozó puszta ténye is segíthet Obamának a közelgő kongresszusi választásokon, még ha a siker esélye ezúttal is csekély.

Belföld

Az iskolakezdés mint anyagi kihívás

Szeptember 1-jén 1,3 millió diák kezdi meg általános vagy középiskolás tanulmányait, számítások szerint a tankönyvek és írószerek átlagos költsége gyermekenként 15-30 ezer forintba kerül. A családok többségének nem a tanévkezdés jelenti a legnagyobb érvágást.

Bourbonozni tud az MSZP

Gyenge a kontroll, de erős az irodalom, az érintetteknek nem szólnak az esetleges visszaléptetésekről, az LMP pedig nem hajlandó színt vallani – összességében augusztus végén még nincs jó állapotban a szocialista kampány.

Nem vedlett a kígyó

„A Gárda és Jobbik között egyértelmű törés van, most éppen a se veled, se nélküled korszak. Létrehozták, aztán a fejükre nőtt, ezért hanyagolják, de gesztusokat azért tesznek feléje, miközben a gárdisták egy része ki akarja őket rángatni a parlamentből.”

Kampánystart - Készül az újabb fülkeforradalom?

Könnyen lehet, hogy Szeged és Miskolc, vagyis az utolsó jelentős szocialista bástyák is elesnek az őszi önkormányzati választásokon. Még ha az ellenzéki pártok támogatottsága nem is csökkenne áprilishoz képest, akkor is az új választási szabályok miatt biztosan kisebb lesz az ellenzék súlya az önkormányzatokban. Több korábbi választáshoz képest ellensúlyról pedig badarság még csak említést is tenni.

Hit és értékek

Natan Saranszkij útja a Gulag poklából az Ígéret földjére

Több mint négyszáz nap éhségsztrájk és kétszáz nap büntető­cella, kilenc év a KGB börtöneiben és a Gulag leghírhedtebb munkatáborában. Natan Saranszkij, a szovjet zsidók kivándor­lásáért küzdő mozgalom, a Sion Foglyai legendás hőse többek között Dávid királytól merítette az erőt, hogy mindig nemet tudjon mondani elnyomóinak, és soha ne mondjon le álmáról, amíg meg nem látja Jeruzsálemet és feleségét, Avitalt. Fogvatartói a kihallgatások során többször is megkérdezték tőle: „Saranszkij, mit akar maga? Azt hiszi, hogy szembeszállhat a világ legnagyobb hatalmával?”

HÁTTÉR

A víz mindent visz

A Magyarországon és Kelet-Európa-szerte tapasztalt nyár eleji árvizek is komoly pusztítást végeztek, azonban mindez eltörpül a Pakisztánon július vége óta többször végigvonuló árhoz képest. Az évszázad legsúlyosabb áradásának nyilvánított esemény már legalább kétezer halálos áldozatot követelt az Indus folyó mentén, és nagyobb terület került víz alá, mint az Adriai-tenger.

Csak egy kicsi hiányzik - Nyomozás a Provident-ügyben

„A Provident Zrt.-ben dolgozó vezető beosztású ismeretlen személyek a kölcsönügyletek olyan szerződéses formáit dolgozták ki és hajtatják végre az ügyintézőkkel, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfél a kölcsönszerződésbe foglalt THM összegén túli befizetést legyen kénytelen megtenni a Provident felé.” Röviden így összegezhető annak a feljelentésnek a tartalma, melyet Mali Zoltán drávapiski polgármester tett a gyorskölcsöneiről ismertté vált céggel kapcsolatban.

A medve nem játék

A klasszikus székely mondás szerint az asszony nem ember, a sör nem alkohol, a medve pedig nem játék. Nos, az állításnak természetesen csak az utolsó része igazolható, ám azt az élet bizonyította: a pár évvel ezelőtti statisztikák még háromezer medvéről számoltak be Romániában, mára számuk csaknem a duplájára növekedett. Ezzel párhuzamosan a nyár folyamán elterjedtek a falvakat, majorságokat érő medve­támadások. A hatóságok elismerik a létszámszaporulat növekedésével járó problémákat, de az intézkedések egyelőre még az elméleti viták szintjén tartanak. Az érintett települések lakói azt mondják, addig itt nem lesz semmilyen intézkedés, amíg tragédiát nem okoznak a mackók.

Tájkép árvíz után

Az árvíz sújtotta hazai településeken még nem indult meg az újjáépítés, jóllehet Pintér Sándor belügyminiszter megígérte, hogy október 31-ére senki sem marad fedél nélkül. A 316 érintett család mintegy fele elfogadott cserelakást, másik fele új háza felépítésére vár, miközben sokan sátrakban, lakókocsikban húzzák meg magukat. Ideiglenes elhelyezésük megoldásra vár, hiszen könnyen ott érheti őket a tél, ha netán mégsem sikerülne az októberi határidőt tartani.

Miért harcolunk Afganisztánban?

„A hadügy nem érzelmi alapon működik” – fogalmazott lapunknak egy Afganisztánt megjárt katonanő, aki korábban két társát is elveszítette a közép-ázsiai országban. Kormánypolitikusok és a lapunknak nyilatkozó szakértők is egyetértenek ezzel a megközelítéssel, még akkor is, ha természetesen részvéttel említik a hétfőn hajnalban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit nevét. Mint mondják, óriási külpolitikai baklövés lenne, ha Magyarország önkényesen kivonulna Afganisztánból, amelynek stabilitása az iszlám radikalizmus és az ópiumtermelés elleni küzdelem miatt is fontos.

KÁVÉSZÜNET

Az evezés az életem

Beszélgetés Kovács Katalinnal, aki 29. vb-aranyát gyűjtötte be a poznani kajak-kenu világbajnokságon.

Gólzáporos meccsekkel nyitott a Premier Liga

Talán sokan azt várták, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a Premier League idei szezonja is unalmas meccsekkel, kevés góllal és pontatlan játékkal indul, amit majd minden edző az „idény eleji forma” számlájára fog írni. Ehhez képest az első két forduló alapján csak kapkodhatjuk a fejünket a meglepő eredmények és a gólözön láttán. (Bár a magyar szurkolók számára a látvány némi túlzás, hiszen idén újabb rétegcsatornára vándoroltak a PL-közvetítések.)

Terítéken az erdő-mező színe-java

Az orosz kultúrával és így az orosz konyhával szemben – a közismert történelmi okok miatt – talán még ma is jelentős ellenérzések vannak Magyarországon. Pedig az egészséges ételek kedvelői sok ötletet meríthetnek az orosz ételekből, amint az Komarovszkaja Ljudmila Főzzünk ma oroszul! című könyvéből is kiderül.

Olvasmi jó! - A nagy kaland

Manapság regényt olvasni forradalmi cselekmény. Még ha e tett nem is kerül közintézmény falára. A veretes, ám testes szövegfolyamba önként belemerülni fricskája a közhangulatnak. Valóságos polgárpukkasztás, az igazán bátrak lépik meg csak, kiket nem rettent a több száz oldal. Fejest ugranak a történetbe, évtizedek áradatát, életutak futónövényzetét kísérik figyelemmel, és mindez… nem untatja őket!

Egy kiátkozott igazságkereső

A budapesti ELTE Bölcsészkarán sokáig élt egy anekdota egy lelkes, de nem túl tájékozott felvételizőről, aki az orosz szakon a vizsgafordítás címét: „Lev Tolsztoj na Jasznoj Poljanye” (Lev Tolsztoj Jasznaja Poljanán…) szó szerint fordította magyarra, vagyis „Kövér oroszlán fényes mezőben”. Azoknak szól ez az írás, akik ennél kicsit többet szeretnének tudni a száz éve elhunyt nagy orosz íróról.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!