hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokan gondolják muzulmánnak Obamát
Közügy az elnök hite

2010. 08. 27.
Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a magát kereszténynek valló elnökük valójában iszlámhívő – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A Pew Kutatási Központ szerint a lakosság közel 20 százaléka véli azt, hogy Obama muszlim. 34 százalékra csökkent ugyanakkor azoknak a száma, akik az elnököt kereszténynek tartják, és egyre nagyobb azoknak a tábora is, akik nem tudják megállapítani, milyen vallású Obama. A Fehér Ház aggodalmát fejezte ki a felmérés miatt.

A Pew pártoktól független közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint egyre szélesebb azoknak a tábora, akik megkérdőjelezik Barack Obama valódi hitét. A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek 18 százaléka gondolja úgy (tévesen), hogy Obama muzulmán hívő. Ez az arány 2009 márciusában csupán 11 százalék volt. Ezzel szemben csökkent azoknak a száma, akik Obamát kereszténynek tartják: míg tavaly márciusban a válaszadók 48 százaléka osztotta ezt a véleményt, addig most ez a szám mindössze 34 százalék. Ráadásul az amerikaiak közel fele (43 százalék) azt válaszolta, hogy nem tudja, milyen vallású az elnök. Azonban nem csak az elnökkel szemben általában kritikus konzervatív republikánusok táborában nőtt azoknak a száma, akik muszlimnak tartják Obamát. A pártfüggetlenek körében például a 2009. márciusi 10 százalékhoz képest most 18 százalékon áll az elnököt iszlámhívőnek vallók aránya.

De még az elnök „szövetségesei", a megkérdezett demokraták között is 9 százalékkal csökkent (55 százalékról 46 százalékra) azok száma, akik azt állítják Obamáról, hogy keresztény. Hasonló elmozdulás figyelhető meg az afroamerikai szavazók köreiben is, akik nagy többségben a volt illinois-i szenátort támogatták a 2008-as elnökválasztáson. A felmérés egyébként július végén, még azelőtt készült, hogy Obama állást foglalt volna a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások helyszíne közelében épülő mecset körüli vitában. (Lásd keretes írásunkat.)

A Fehér Ház aggodalmát fejezte ki a közvélemény-kutatás eredményei kapcsán. Bill Burton szóvivő hangsúlyozta: az elnök egyértelműen keresztény hitű, és minden nap imádkozik, valamint rendszeresen kapcsolatban áll vallási tanácsadóival. Ugyanakkor azt is elmondta, Obama nem azt tartja a legfontosabbnak, hogy hite iránti elkötelezettségét bizonyítsa az amerikai lakosság előtt, hanem „magánjellegű" hitéletet folytat. Tavaly egyébként maga Obama beszélt arról az ABC televíziós csatornán, hogy BlackBerry-je fontos szerepet játszik hitének gyakorlásában: telefonján keresztül kap mindennap idézeteket a Bibliából és néha más vallások írásaiból is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!