hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olvasmi jó! - A nagy kaland

2010. 08. 27.
Manapság regényt olvasni forradalmi cselekmény. Még ha e tett nem is kerül közintézmény falára. A veretes, ám testes szövegfolyamba önként belemerülni fricskája a közhangulatnak. Valóságos polgárpukkasztás, az igazán bátrak lépik meg csak, kiket nem rettent a több száz oldal. Fejest ugranak a történetbe, évtizedek áradatát, életutak futónövényzetét kísérik figyelemmel, és mindez… nem untatja őket!

A Háború és béke megéri a kihívást: ugyanis vérbeli kalandtúrában lehet részünk. Tolsztoj művét meglepően sokan még mindig „a regény”-nek tartják, köztük irodalmárok és bloggerek, tehát két eléggé más csoport. A monumentális regény az előbbiek szerint a 19. század Iliásza és Odüsszeiája, emberképe pedig Shakespeare-é­hez fogható; az utóbbiak csak újraolvassák, és a pompás felépítményben további részletekkel gazdagodnak. A címbeli két fogalom egyébként nemcsak a napóleoni háborúkra, hanem az emberi lét két nagy kulcsélményére utal; így vagy úgy mind átéljük ezeket.
Túljutva az első ötven, francia félmondatokkal tűzdelt oldalon (a korabeli orosz nemesség szokásos keveréknyelvén), lassan elénk tárul a hatalmas tabló, egy irodalmi Feszty-körkép, csatajelenetekkel, sorsok kanyarulataival, jellemek változásaival, szerelmek bontakozásaival, tragikus veszteségekkel együtt. Idő- és térbeli utazás ez, melyben elszakadva saját valóságunktól (minimum) heteken keresztül bekapcsolódunk a körpanorámán át egy a maga módján teljességre törekvő világba. Az író a franciák feletti győzelem ötvenedik évfordulóján kezdte el a regényeposzt tervezgetni. Kutatott, hadtörténelmet olvasott, adatot gyűjtött, akár Gárdonyi Géza, a hitelesség érdekében, hogy a mintegy hatszáz kidolgozott karakter valódi események közé kerüljön. Négy nagy nemesi család tagjait és kétszáz valóban élt történelmi alakot mozgat a tizenöt évnyi regényidő színpadán. Főképpen Pierre (Pjotr) Bezuhov gróf lesz jó ismerősünk, akiben az író önmagát is megjeleníti, s a barátja, Andrej (André) herceg, no meg Natasa, aki bár grófnőnek születik, természetes ember, az író által rajzolt orosz lélek szebbik, nemesebbik felének megtestesítője.
A könyv ürügyén mélyen átélhető, hogy az olvasás mennyire másként hat, mint ha a sztorit filmen látnánk. Ott készen, „megrágva” kapjuk a nézőpontot, nincs szükség a képzeletünkre, se tartós figyelemre, a történetet a „közízlésre” átlagoltan, gyorsétel formájában tárják elénk. Az olvasás során viszont részt veszünk a fogások tálalásában, hisz a hősök arcát, mondataik hangsúlyát magunk elé kell képzelnünk, s a befogadás időben egymásra épülő szakaszait is tetszés szerint lassíthatjuk, vagy gyorsíthatjuk akár.
Tolsztoj nagy művébe korának arisztokratáin keresztül nyílik ajtó. A dobzódó vagy értéket kutató hercegek, grófok, valamint a társasági hölgyek világa csak ürügy az emberi sors nagy kérdéseihez eljutni. Ki formálja a történelmet? Az egyén-e a hős, esetleg a nagy tömeg a meghatározó? Vagy inkább (és ez az író világnézete) a mindezt mozgató isteni gondviselés? De kiket használ Isten céljainak megvalósításában? A történelmet erőszakosan a maga képére alakító Napóleon vagy a halogató-taktikázó, megfontolt Kutuzov tábornok a mindent átható nagy terv eszköze? Bár Tolsztoj válasza nem szájbarágós (és mondatai sem hatnak régiesen), mégis egy nagy ívű világnézet rajzolódik ki a lapokról, melyben az ember morális fejlődése, a valós jó utáni vágya és ezek időbeni megvalósítása a nagy küldetés. Lehet ezt ma naivnak látni, mesésnek mondani, de az író nemes szándéka kavargó korunk lakosának tiszteletét is kiváltja.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!