hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért harcolunk Afganisztánban?
Tűzvonalban

2010. 08. 27.
„A hadügy nem érzelmi alapon működik” – fogalmazott lapunknak egy Afganisztánt megjárt katonanő, aki korábban két társát is elveszítette a közép-ázsiai országban. Kormánypolitikusok és a lapunknak nyilatkozó szakértők is egyetértenek ezzel a megközelítéssel, még akkor is, ha természetesen részvéttel említik a hétfőn hajnalban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit nevét. Mint mondják, óriási külpolitikai baklövés lenne, ha Magyarország önkényesen kivonulna Afganisztánból, amelynek stabilitása az iszlám radikalizmus és az ópiumtermelés elleni küzdelem miatt is fontos.

Bár profi katonai kiképzést kapott, soha nem vett részt fegyveres harcokban Pappné Ábrahám Judit, a magyar honvédség afganisztáni missziójának harmadik elesett katonája. A 32 éves asszony - aki már három külföldi missziót is megjárt - személyzeti ügyintézőként irodai munkát végzett. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban indultak el Puli-Humriban lévő táborukból Mazar-i-Sarifba, hogy hazautazzanak Magyarországra. A településtől 20 kilométerre azonban a járművek mellett házilag készített bomba robbant, majd több irányból is lőni kezdtek rájuk. Egy páncéltörő gránát (RPG) telibe találta a konvoj negyedik autóját, egy páncélozott Toyota terepjárót: meggyilkolva a katonanőt, és megsebesítve három társát. A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott: német és afgán egységek avatkoztak be a visszavonuló magyarok védelmére; a tűzharc órákon keresztül tartott.

Az elesett katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért. Az asszonyt posztumusz hadnaggyá léptették elő. Lapzártánk idején szállították haza a támadásban életveszélyes arc- és agykoponya- sérüléseket szenvedett Kolozsvári György zászlóst. A másik sérültet, Dani Fruzsina orvos főhadnagyot repesztalálat érte, és bár sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, a helyszínen hozzálátott a többi sebesült ápolásához. Rajtuk kívül egy szakaszvezető sérült meg könnyebben, aki a konvojt biztosító csapat tagja volt - ő úgy döntött, hogy nem szakítja meg szolgálatát, ezért nevét nem hozták nyilvánosságra.

A történtek után a kormány Afganisztán-politikája nem változott - jelentette ki rögtön az incidens után a honvédelmi miniszter. Hende Csaba később az ázsiai országba induló magyar helikopterpilóta-kiképzőkkel való találkozása alkalmával hangsúlyozta: nem kapott olyan jelzést, hogy valaki haza akarna jönni a jelenleg Afganisztánban szolgálók közül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!