hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Natan Saranszkij útja a Gulag poklából az Ígéret földjére
Ne félj a gonosztól!

2010. 08. 27.
Több mint négyszáz nap éhségsztrájk és kétszáz nap büntető­cella, kilenc év a KGB börtöneiben és a Gulag leghírhedtebb munkatáborában. Natan Saranszkij, a szovjet zsidók kivándor­lásáért küzdő mozgalom, a Sion Foglyai legendás hőse többek között Dávid királytól merítette az erőt, hogy mindig nemet tudjon mondani elnyomóinak, és soha ne mondjon le álmáról, amíg meg nem látja Jeruzsálemet és feleségét, Avitalt. Fogvatartói a kihallgatások során többször is megkérdezték tőle: „Saranszkij, mit akar maga? Azt hiszi, hogy szembeszállhat a világ legnagyobb hatalmával?”

1977. március 4-én egész oldalas cikk jelent meg az Izvesztyija című szovjet lapban egy nemzetközi cionista összeesküvésről, amelyet a CIA és más imperialista titkosszolgálatok szerveztek a Szov­jet-­unió lejáratására. A cikk szerint a kémhálózat kulcsembere Anatolij Boriszovics Saranszkij, egy huszonkilenc éves zsidó matematikus volt. Tizenegy nappal később egy szürke Volga fékezett le Saranszkij mellett az utcán. Barátai és több külföldi újságíró szeme láttára öt KGB-ügynök megragadta a férfit, és az autó hátsó ülésére tuszkolta. A lefortovói börtönbe szállították, ahol közölték vele: a Szovjetunió büntetőtörvénykönyve 64. a) cikkelye ér­telmében kémtevékenységgel vádolják, amiért halálbüntetéssel sújthatják.

„Zsid, zsid!"

Saranszkij megrázó és egyben felemelő börtönnaplójának címe a 23. zsoltárt idézi: Ne félj a gonosztól! Ebben leírja, hogy zsidónak született, de nem cionistának. Fiatalon a sakk és a könyvek volt a mindene. Otthon csak annyit tudott meg zsidóságáról, hogy arról jobb hallgatnia mások előtt. A szovjet rendszer azonban gondoskodott arról, hogy ez egyetlen embernél se maradjon titok. A személyi igazolvány ötödik sorában ott szerepelt „Etnikai származása: »jevrej«" - 'zsidó' (Pontosabban később kiderült, hogy mégis volt, aki eltörölhette identitását. Az a volt ellenzéki, aki Saranszkij ellen a koronatanú volt a kirakatperben, a KGB-nek tett szolgálata jutalmául olyan igazolványt kapott, amelyben az ötödik sorban már az szerepelt: „orosz".)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!