hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tájkép árvíz után
Indul a nagy házalakítás show

2010. 08. 27.
Az árvíz sújtotta hazai településeken még nem indult meg az újjáépítés, jóllehet Pintér Sándor belügyminiszter megígérte, hogy október 31-ére senki sem marad fedél nélkül. A 316 érintett család mintegy fele elfogadott cserelakást, másik fele új háza felépítésére vár, miközben sokan sátrakban, lakókocsikban húzzák meg magukat. Ideiglenes elhelyezésük megoldásra vár, hiszen könnyen ott érheti őket a tél, ha netán mégsem sikerülne az októberi határidőt tartani.

Az idei árvizekben 41 településen, összesen 316 család háza veszett oda, főképpen Borsod- ban. A kormány összesen 3,17 milliárd forintot szán a 316 család lakhatásának megoldására, a négy legnagyobb segélyszervezet pedig mintegy 2 milliárd forintot gyűjtött össze – tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A vonatkozó kormányrendelet szerint az államnak a helyi önkormányzatokon keresztül az elemi lakhatási feltételeket kell biztosítania minden érintett családnak október 31-éig, elsősorban lakásvásárlás révén, s ha nem áll rendelkezésre megfelelő ingatlan, építkezés vagy bérlés révén. Az önkormányzatok még nem jutottak túl a szerződéskötéseken, az építkezések nagy része még nem indult meg. Ennek ellenére a szóvivő biztos abban, hogy tartható lesz a belügyminiszter által beígért október 31-ei határidő, ezért a hajléktalanná vált családok ideiglenes elhelyezését nem a kormány, hanem legfeljebb a segélyszervezetek szervezgetik. Az építkezések illetékmentes, gyorsított eljárás után záros határidőn belül megindulnak, a munkamenetet az OKF hivatalos szervei hetente ellenőrizni fogják.
Becslések szerint a károsodott magánépületek 80 százaléka nem volt biztosítva. A házak helyreállítására nem jár állami támogatás. A közintézmények helyreállítására 5 milliárd forintos keretet biztosít a kormány, ami közel 100 intézményt érint, és fejlesztést-bővítést is előirányoz. A kormány az idei árvizek és belvizek okozta összes kárt mint-egy 200 milliárd forintra becsüli, amelybe beletartozik a mezőgazdaság 100 milliárdosra becsült kára is.
Egy évtizedek óta a szakmában dolgozó építési vállalkozó kérdésünkre elmondta: kizártnak tartja, hogy alig 2 hónap alatt felépüljön és beköltözhető legyen egy mégoly egyszerű ház is. Ezt legfeljebb olyan szituációban tartaná elképzelhetőnek, mint a „Nagy házalakítás show”, amikor emberek sokasága aprólékosan kidolgozott forgatókönyv szerint húz fel egyetlen könnyűszerkezetes házat. A vállalkozó szerint az sem véletlen, hogy az önkormányzati választások jóval a határidő előtt, október 3-án lesznek megtartva.

Szigorúan ellenőrzött terület

Sem a segélyszervezetek, sem az önkormányzatok nem tudnak a segélyfolyósítással kapcsolatos bármilyen visszaélésről. Bazsó János, Ónod polgármestere szerint a károsultak mindig az állami segélyek elsikkasztásával vádaskodnak, miközben minden szervezet kiemelt gondot fordít a teljes átláthatóságra. A haszonlesés inkább a károsultak körében jellemző, akik aránytalan jóvátételeket követelnek. Sokan rögtön eladják az adományba kapott mosógépet, porszívót, vagy tüzelőnek vágják fel a bútort. Másnak 600 ezres háza veszett oda, de nem elégszik meg a 2,5 milliós csereingatlannal mondván: neki 9 millió forint állami támogatás jár. Holott a kormányrendelet szerint az árvíz előtti helyzet visszaállítása a cél, s a rendelkezésre álló keretek nagyjából erre elegendőek. „Nemrég a viharkárosultaknak felajánlottunk néhány zsák cementet, ami pár házat érintett csak, ámde az egész falu sorban állt cementért. Egy önkormányzati adományosztónk idegösszeomlással kórházba került, mert sokan rendkívül kemény vitákat, vádaskodásokat folytatnak a lehető legtöbb támogatás megszerzéséért. Ez a sajátos haszonszerző magyar mentalitás az, ami rendkívül akadályozza a helyreállítás menetét” – jegyzi meg a polgármester, aki szerint az adományosztásokat többszörösen ellenőrizni kell, ami rengeteg pénzt és időt visz el.
A kormányzati pénzeket még várják ugyan, de a fejenkénti maximum 9 milliós keret elegendő lesz, a polgármester biztos abban, hogy októberre mindenkinek megoldódik a lakhatása. Nagy előny, hogy Ónodon nem kell új házakat felhúzni: 11 ház veszett oda, de legalább 26 cserelakás vagy -ház áll helyben rendelkezésre. Egyetlen új ház épül majd náluk, méghozzá 3 hazai tévétársaság élőshowja keretében.
A polgármester az egyik legnagyobb problémának azt tartja, hogy azoknak a károsultaknak, akiknek nem volt lakásbiztosításuk, többnyire olcsó ingatlanaik vesztek oda, ők jobban járnak. Ellenben azoknak a helyzete, akik gondoskodtak magukról, fizették a biztosítást, rosszabb lesz, mert a biztosítók többnyire a károk 60-70 százalékát térítik csak meg. Az állam legfeljebb 9 millió forintig nyújt támogatást családonként.

Idősek veszélyben

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!