hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iskolakezdés mint anyagi kihívás
Becsöngettek

2010. 08. 27.
Szeptember 1-jén 1,3 millió diák kezdi meg általános vagy középiskolás tanulmányait, számítások szerint a tankönyvek és írószerek átlagos költsége gyermekenként 15-30 ezer forintba kerül. A családok többségének nem a tanévkezdés jelenti a legnagyobb érvágást.

„Mi nem utaztunk el sehova, de már az is nagy kikapcsolódás volt számunkra, hogy két és fél hónapig szünetelt az iskolai stressz. Most a nagyszülőkkel összedobjuk az iskolakezdés összegeit. Három iskolás fiam van, akik maximum a pólókat öröklik egymástól, mert minden pillanatok alatt szétmegy rajtuk, vagy elveszik: nadrág, cipő, tankönyv, táska. Van, hogy egy évben háromszor veszünk tornafelszerelést, mert a tartós cuccok nagyon drágák – mondja a 38 éves Vera, aki ilyen szempontból irigyli húgát, akinek két lánya van. – A lányokról minden vadonatújan kerül le, a börzéken simán el tudják adni a kinőtt holmikat. Igaz, szerintem a legdrágább változat két gyermeket nevelni, főleg, ha különböző neműek, mivel három gyerkőctől indulnak meg a nagycsaládos kedvezmények” – teszi hozzá az édesanya.
Az Árukereső.hu friss nemzetközi felmérése szerint a magyar szülők többsége gyerekenként 15–30 ezer forintot szán az iskolakezdésre, 80 százalékuk nem hagyja a vásárlást az utolsó pillanatra, és fontosnak tartja az ár mellett a minőséget is. Nagyon népszerűek a hipermarketek augusztusi iskolakezdési akciói, amelyek a sokszor minőségi tanszereket tavalyi vagy még alacsonyabb áron képesek kínálni az óriási árukészleteknek köszönhetően. Kelendőek a Hannah Montana, a Toy Story, a Star Wars, a Winnie the Pooh, a Shrek, az Avatar vagy az Alkony díszítette termékek, annak ellenére, hogy a sima változatoknak a 10-20-szorosába is kerülhetnek. Ízléstől és pénztárcától függően egy írószerboltban 5000 forintból is kihozhatunk egy átlagos csomagot, de ugyanerre márkásabb verziókban 25000 forintot is elverhetünk. A tankönyvek ára tavalyhoz képest átlag 5 százalékkal emelkedett.
„A tanévkezdés előtt hozzánk forduló szülőket legfőképpen az érdekli, hogy milyen támogatásokra jogosultak az iskolakezdéshez” – mondta el érdeklődésünkre Kormosné Debreceni Zsuzsa, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) szociálpolitikai ügyvivője. Kisebb változások vannak idén: egyrészt a családi pótlék folyósítását az iskolaköteles korú gyerekek esetében ezentúl iskoláztatási támogatásnak hívják, azaz iskolába járáshoz kötik. A nagycsaládosoknak járó különféle kedvezmények – félárú iskolai étkeztetés, ingyenes tankönyvek – már nem járnak a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek. Ennek oka lehet az ügyvivő szerint, hogy nehezen mutatható ki a jövedelem valódi nagysága, s az egyedül­álló státusz nem zárja ki az élettársat. Másrészt a munkáltatók hajlandóságuktól és helyzetüktől függően iskolakezdési támogatást nyújthatnak dolgozóiknak maximum 22050 forint értékben utalvány vagy egyéb juttatás formájában, de ezt idén januártól 25 százalékos adó is terheli. Szintén helyzetfüggő, hogy a helyi önkormányzat tud-e támogatást nyújtani a családoknak az iskolakezdéshez. Győrött például ingyenes kezdőcsomagot biztosítanak a kisiskolásoknak, Siófokon ingyenes tankönyvcsomagot kapnak a leendő elsősök, ami 10 ezer forint értékű segítséget jelent a családoknak, érdemes tehát a beszerzőkörút előtt érdeklődni a helyi önkormányzatnál. 
A NOE elsősorban tanácsadással, információkkal és korlátozott mértékben adományokkal is segíti az egyesülethez fordulókat, akiknek a száma megduplázódott a tavalyi tanévkezdéskor. Különösen vidéken, kistelepüléseken nagy a rászorultság, s az árvíz-belvíz sújtotta területeken élő családoknak a legnehezebb a helyzete: van, ahol még az iskolaépületet is elvitte a víz.
„Azt látjuk, hogy a gyermekes családok szegénysége valóban átlag feletti, és igazából nem is az iskolakezdés az, ami eladósítja a családokat. A ruháztatás, lakhatás, étkezés visz el sok pénzt, különösen a nyári időszakban, amikor nincs tanítás, ráadásul a júniusi költségvetést a ballagások, évzárók, az augusztusit pedig az évkezdés terheli meg erőn felül, miközben a gyerekes szülők küzdenek leg­inkább a munkanélküliséggel. Nyáron jó, ha egy táborozásra futja a gyereknek, a családi nyaralás a többségnek vágyálom marad. És még nem beszéltünk a számítógépről, az otthoni internetelérhetőség biztosításáról, ami felső tagozattól kezdve egyre elengedhetetlenebb tanulási eszköz, de rengeteg családnak máig elérhetetlen. Ráadásul számos településen utaztatni kell a gyereket az iskolába, vagy a kollégiumot kell fizetni. Augusztusban elkezdődnek a kiadások, s a szülők október közepéig folyamatosan fizetnek különböző jogcímeken: könyvekre, segédeszközökre, osztálykirándulásra, sportra, étkezésre. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy drágulnak a taníttatás költségei is, nem véletlen, hogy egyes országokban, például a franciáknál, belgáknál, németeknél a korcsoportok szerint nő a családi pótlék értéke” – teszi hozzá Kormosné Debreceni Zsuzsa. Nálunk 20 éves korig, nappali középfokú oktatásban részt vevő fiatalok után jár a családi pótlék. Nagy könnyebbséget jelentett annak idején az augusztusi dupla családi pótlék, ami minden gyerekes háztartásba eljutott.
Egyes számítások szerint egy gyermek felnevelése, iskoláztatása ma átlag 30 millió forintos költséget jelent egy családnak, s minden újabb gyermek 10-20 százalékkal csökkenti a család egy főre jutó jövedelmét. Kormosné Debreceni Zsuzsa szerint kétségtelen, hogy a gyereknevelés pénzbe kerül, s manapság a családosok minden leleményüket latba vetve tartják fenn magukat a felszínen: „Ám azt látom, hogy a szükségben is összetartó nagycsalád olyan érzelmi hátteret, stabil identitást nyújt a gyerekeknek és a felnőtteknek, ami semmilyen anyagi jóléttel nem helyettesíthető” – szögezi le az aktivista, aki maga is öt gyermeket nevel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!