hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu kivárta, amíg Abbász feladja az ultimátumot
Folytatás következik

2010. 08. 27.
18 hónapi eredménytelen várakozás után látványos külsőségek mellett újrakezdődnek a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások. Szeptember elsején Obama elnök Washingtonban fogadja Netanjahut és Abbászt, valamint Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt és II. Abdullah jordán királyt is. Ez jelentős eredmény, hiszen Abbász előfeltételek nélkül ül a tárgyalóasztalhoz. A csúcstalálkozó puszta ténye is segíthet Obamának a közelgő kongresszusi választásokon, még ha a siker esélye ezúttal is csekély.

A nemzetközi Kvartett (az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ) közös nyilatkozatban Wa­-shingtonba hívta az izraelieket és a palesztinokat, hogy kétoldalú közvetlen tárgyalásokon megoldást keressenek a konfliktus valamennyi lényeges kérdésében. A megbeszélések célja, hogy véget vessenek az „1967-ben kezdődött megszállásnak”, és létrejöjjön egy „független, demokratikus és életképes palesztin állam, amely békében és biztonságban él Izraellel”. A tárgyalások eredményes lezárásának határideje felére rövidült: a tervek szerint egy éven belül sikeresen le kell zárniuk a folyamatot.
A meghívóban a Kvartett jelzi, hogy a folyamatot az Arab Liga képviselőivel még szeptemberben áttekintik. Ugyanez a lehetőség Izrael számára nem áll fenn. A megbeszélések elvi alapját és határait a madridi keretmegállapodások, az ügyre vonatkozó biztonsági tanácsi határozatok és a szaúd-arábiai javaslat, az úgynevezett arab békekezdeményezés képezi. Csak találgatni lehet, hogy az izraeli–palesztin viszonyt szabályozó legismertebb szerződés, az oslói megállapodások miért is maradtak ki ebből a felsorolásból.

A Hamasz nem tárgyal

Fordulópontot jelent, hogy a meghívást mindkét fél elfogadta. A megbeszélések újraindulásának ténye egyértelmű győzelem Benjamin Netanjahu számára, aki mindig is kitartott az előfeltételek nélküli, közvetlen tárgyalások gondolata mellett. Vereséget jelent viszont Mahmúd Abbásznak. A Palesztin Hatóság elnöke ugyanis feladta eddigi álláspontját, és kénytelen volt lemondani tárgyalási előfeltételeiről. Többek között arról, hogy Izrael szüntesse be teljes mértékben és véglegesen a zsidó telepek építését, és még a tárgyalások újrafelvétele előtt kötelezze el magát az 1967. június 4-e előtti fegyverszüneti vonalak határként való elismerése mellett.
Cserébe Abbász a Kvartett viszonylag homályos és nem egyértelmű nyilatkozatát kapta, amelyben felszólítják a feleket, hogy tartózkodjanak a „provokatív lépé­sektől” és a „gyújtó hatású retorikától”. A meghívóban pedig szó esik az 1967-ben megkezdődött „megszállás” felszámolásáról is. Abbász megpróbált az Obama-adminisztrációtól előzetes biztosítékokat kérni a tárgyalások eredményét illetően, ám hiába.
A palesztin vezetőt emiatt súlyos bírálatok érték odahaza, miután a részvételről szóló döntést a PFSZ Végrehajtó Bizottsága hozta, amelyben Abbász által kinevezett emberek ülnek. Az ülésen azonban mindössze 9-en vettek részt, így a PFSZ alapokmánya szerint a testület döntésképtelen volt. Az pedig továbbra sem ismert, hogy vajon a Fatah 21 tagú Központi Bizottsága miként döntött ebben a kérdésben. Arról nem is beszélve, hogy Abbász elnöki megbízatása már 2009 januárjában lejárt, és választásokat azóta sem írtak ki.
Szalam Fajjad pedig csak megbízott kormányfő, aki a parlamenti választásokon a Harmadik Út elnevezésű pártszövetség képviseletében mindössze a szavazatok 2 százalékával összesen 2 képviselői helyet szerzett. (A másik képviselő, Hanan Asravi azóta már ki is lépett a pártból.) Fajjad kormányát nem hagyta jóvá a palesztin parlament, így kérdéses, hogy – amennyiben mégis megállapodnának az izraeliekkel – ilyen gyenge legitimáció mellett miként tudnák érvényre juttatni a döntést. A Hamasz máris bejelentette, hogy bizonytalan időre elnapolta a palesztin egységtárgyalásokon való részvételt, nyilvánvaló válaszként Abbász döntésére, miszerint részt vesz az Izraellel folyó közvetlen tárgyalásokon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!