hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak egy kicsi hiányzik - Nyomozás a Provident-ügyben

2010. 08. 27.
„A Provident Zrt.-ben dolgozó vezető beosztású ismeretlen személyek a kölcsönügyletek olyan szerződéses formáit dolgozták ki és hajtatják végre az ügyintézőkkel, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfél a kölcsönszerződésbe foglalt THM összegén túli befizetést legyen kénytelen megtenni a Provident felé.” Röviden így összegezhető annak a feljelentésnek a tartalma, melyet Mali Zoltán drávapiski polgármester tett a gyorskölcsöneiről ismertté vált céggel kapcsolatban.

A Provident Financialt 1880-ban alapították az Egyesült Királyságban, információink szerint eredetileg önsegélyező egylet volt. A Provident honlapja szerint a cég 1997-ben terjeszkedni kezdett. 2007-ben a nemzetközi leányvállalatok leváltak korábbi anyavállalatukról, és a nem­zetközi divízió a lon­doni tőzsdén jegyzett International Personal Finance-ként folytatta működését.
A cég ma 6 országban (Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Mexikóban) több mint 2 millió ügyfélnek nyújt gyorskölcsön-szolgáltatást. Magyarországon 2001 májusában alakult meg a Provident Pénzügyi Rt. A növekedés eredményeként több mint 3000 alkalmazott és mintegy 140 iroda segítségével szolgálja ki ügyfeleit szerte az országban. Jelenleg körülbelül 225 000 ügyféllel áll kapcsolatban. A Provident rövid futamidejű, kis összegű kölcsönöket nyújt fedezet nélkül, banki átutalás útján. A kölcsönök mellett egy Magyarországon egyedülálló szolgáltatást is ajánl ügyfeleinek: ennek keretében a kölcsön összegét a vállalat képviselője készpénzben adja át, majd a heti törlesztő részletekért is személyesen keresi fel az ügyfeleket. Ez az úgynevezett otthoni szolgáltatás.
A cég korábban az akár 430 százalékig terjedő teljes hiteldíjmutatóiról (THM) vált hírhedtté. Idén június óta egy kormányrendelet értelmében több olyan költséget már nem kell beleszámítani a THM-be, melyek korábban a THM részét képezték. A szabályozás változásának következtében nehéz megítélni, hogy valóban csökkentek-e a hitelárak. Mindenesetre 220 000 forint kölcsön után 60 héten keresztül heti 4840 forintot kell törleszteni, ami összességében 290 400 forintot tesz ki, és 38,29 százalék kamatot és 64,54 százalék THM-et jelent. Amennyiben ehhez a kölcsönkonstrukcióhoz az ügyfél az otthoni szolgáltatást is igénybe veszi, annak díja 145 200 forint. Ez esetben a heti törlesztőrészlet, vagyis a kölcsön és otthoni szolgáltatás együttesen 7260 forint. A 220 000 forint kölcsönért egy év és két hónap alatt 435 600 forintot kell visszaadni.

A biztonsági főnök kitálal

Mácsik Zoltán, a Provident egykori regionális biztonsági vezetője és Illés Attila, a cég korábbi megyei biztonsági vezetője a honlap által felfestett vonzó kép árnyoldalát is jól ismerik. „A Provident 2001 óta éveken át úgy hitelezett, hogy az ügyintéző sem a kölcsönösszegről, sem a beszedett pénzről nem adott átvételi elismervényt. Az ügyintéző kézzel ugyan kitöltött egy kartonlapon vezetett „Ügyfélkártyát”, ám az nem maradt folyamatosan az ügyfélnél, így bármikor „módosítani” lehetett az adós kárára, aki viszont semmilyen dokumentummal nem tudta bizonyítani a saját igazát” – állítja a két korábbi munkatárs, akiknek a feladata többek között éppen a hitelügyintézők ellenőrzése volt a cégnél.
2006-ban változott a rendszer: azóta az ügyintéző ad átvételi bizonylatot, ám a Provident mind a mai napig nem küld sem havi, sem végelszámolást az ügyfeleknek – állítja Mácsik és Illés.
A fentebb idézett feljelentés is tartalmazza, továbbá a két korábbi biztonsági vezető is megerősítette a Heteknek, hogy 2006–2007 során a számítógépes nyilvántartó rendszer átállásakor a cég tömegével okozott anyagi kárt az ügyfeleknek. A lapunk birtokába jutott rendőrségi feljelentés szerint, amennyiben egy ügyféllel kapcsolatban a kartonján vezetett egyenleg, illetve a számítógép adatai között eltérés volt, az új rendszer a cég számára kedvezőbb egyenleggel nyitott új fejezetet az egyébként is borsos árú hitelügyletben, minderről az ügyfél semmit sem tudott.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2006-ban különböző hiányosságok és szabálytalanságok miatt 7 hétre felfüggesztette a Provident jogát új kölcsönök kihelyezésére és a maximális bírsággal sújtotta, ám büntetőfeljelentést nem tett. Pedig – állítja a volt biztonsági főnök – bőven lett volna oka rá. Mácsik Zoltán 2001-től 2007 májusáig dolgozott a Providentnél, és állítása szerint – legalábbis abban az időben – kaotikus állapotok uralkodtak a cégnél: befizetési bizonylatok százai hiányoztak, az említett számítógépes átállást követően közel tízezer ügyfél adatait nem tudták ellenőrizni, a munkatársak módosíthatták a számítógépek adatait.

Hitel boldog-boldogtalannak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!