hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 11. 05. (XIV/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fővárost lízingbe

Egy város, két rendszer: Izrael átadná, majd 99 évre kölcsönbérletbe venné Kelet-Jeruzsálemet a palesztinoktól. A minta Hongkong és Makaó lehet. Az Asark al-Avszat című, Londonban megjelenő arab újság pénteki száma arról számolt be, hogy Izrael és az Egyesült Államok már egy jövendőbeli palesztin állam határairól folytattak tárgyalásokat.

Berlusconi mögül kihátrál a Vatikán

Silvio Berlusconi egyáltalán nem rejti véka alá, hogy „szereti az életet, és szereti a nőket”. Olaszországban régóta sorozatos erkölcsi botrányai képezik a média fő témáját. Az elmúlt hónapokban azonban már az olasz katolikus egyház is bírálta a 74 éves miniszterelnököt, aminek következtében az utóbbi évtizedekben először megbomlani látszik a harmónia a Vatikán és az olasz jobboldali politikai elit között.

Belföld

Lapát-menedzsment

Indoklás nélkül elbocsáthatják dolgozóikat januártól az önkormányzatok, amennyiben a Tisztelt Ház elfogadja a fideszes képviselők által múlt héten benyújtott törvénymódosító indítványt. Egyidejűleg a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: jövőre legalább 25-30 ezer köztisztviselő elbocsátását tervezik.

Szócska Miklós a boncasztalon

Bár Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak feltett szándéka, hogy elődeinél hosszabb időt tölt a vezetői székben, ez nem biztos, hogy sikerülni fog neki: az Index információi szerint ugyanis jövő év elején meneszteni fogják. Az új Fidesz-kormány is kezd hasonlítani elődeire, hiszen a sajtóban való „selyemzsinóros” üzengetések esetükben is nyomásgyakorló eszközként tűnnek fel.

A médiában már alkotmányoztak

A vélemény szabad maradt, a válaszadási kötelezettség ugrott, az újságírót magától védik, a minősített adatokat meg mindenkitől – itt egy újabb médiatörvény.

Gyurcsánnyal tüntetni

Gyurcsánnyal tüntetni olyan, mint rókával menni a baromfi­udvarba: ezzel a kevéssé finom példabeszéddel hárította el a közös demonstráció lehetőségét az LMP-s Schiffer András, így aztán a volt miniszterelnök vezette Magyar Demokratikus Charta kedden, az LMP szerdán tüntetett a kormány politikája ellen.

Miért égeti magát Lázár János?

Ennyi szabadkozó, mentegetőző és magyarázkodó kormánypárti képviselővel régen lehetett találkozni a Parlamentben, mint kedden. A magán­beszélgetésekben szinte mindenki kínosnak tartotta, hogy Lázár János az Alkotmánybíróság (AB) végkielégítésekre vonatkozó határozatára „visszakézből” azt nyilatkozta: csökkentik a grémium jogait. Volt, aki szerint az ifjú politikus legalább akkora hibát követett el, mint amikor Kóka János a Playboyban a másfél milliós órájáról és a magánhelikopteréről beszélt. Lázár mentségére azt azonban felhozták: parancsra tette. A kormány és a Fidesz jövője a tét.

Hit és értékek

Allah véres kardja

A bagdadi keresztény bazilikában végrehajtott mészárlást magára vállaló terrorista szervezet iraki szárnya, az „Iraki Iszlám Állam ” hadüzenetet hirdetett minden kereszténynek. A fenyegetés két nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök – a bagdadi bazilikában történt véres mészárlás, az isztambuli pokolgépes robbantás, valamint az amerikai zsinagógák elleni merényletkísérlet után – felhívta a figyelmet az iszlám terrorizmus új hullámának veszélyére.

HÁTTÉR

Devizaháború réme fenyeget

Beszélhetünk-e napjainkban egy újabb devizaháborúról? Ki a felelős a globális kereslet eltorzulásáért? A jelenlegi konfliktus tovább fajulhat-e egy esetleges kereskedelmi háborúba? Milyen veszélyeket rejtenek a gazdasági nagyhatalmak csatározásai a nyitott, feltörekvő piacok számára? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések borzolják nemzetközi szinten a politikusok, gazdasági szakértők kedélyeit. Nem alaptalanul.

Rezesbandák aranykora

Amióta a vörösréz ára az egekbe szökkent, „virágzó iparág” lett a kábellopás Magyarországon. A fémtolvajlás egyébként sem új keletű, évek óta a legelké­pesz­tőbb módon tűnnek el szobrok, csatornafedelek, zsilipek, temetőkapuk, vasúti sínek, víztorony (!) és egyéb, mozgatható fémszerkezetek a közterekről, a BKV, a MÁV illetékességi területeiről, távközlési vonalakról, építkezésekről, fém­telepek­ről, trafóházakból és egyéb helyszínekről.

Kölcsey Antónia megrázó naplója

Az első magyar, napló formában írt biedermeier regényt Kölcsey Ferenc unokahúgának köszönhetjük, aki nem az akkor szokásos leányos, negédes bohóságokkal, üres fecsegésekkel, képzeletének szüleményeivel és panaszáradataival töltötte meg lapjait, hanem remek érzékkel ábrázolt karakterekkel, élethelyzetekkel, a különböző társadalmi rétegek sorskérdéseivel és kiszolgáltatottságaival. Empátiáját és a felebaráti szeretetről alkotott képét még antiszemita nagybátyja is megirigyelhette volna.

Orbán Kínában

A reálpolitika ma már nem engedi meg, hogy pusztán az emberi jogok szempontjai határozzák meg egy ország Kínához való hozzáállását. A válság idején is elképesztő gazdasági teljesítményt produkáló nagyhatalom ugyanis minden kormány számára megkerülhetetlen tényezővé vált. A kínaiak európai térnyeréséből hazánk is igyekszik minél inkább profitálni.

Remeték a Marson

Ray Bradbury regényébe illő megoldással rukkolt elő az amerikai űrügynökség, a NASA, amely a napokban jelentette be, hogy egyirányú „járatokat” indítana a Marsra 2030 körül. Az űrhajósok feladata kolóniák alapítása, tágabb értelemben pedig a minél hosszabb túlélés lenne, mivel soha többet nem térhetnek haza.

Republikánus feltámadás Amerikában

Történelmi győzelmet arattak a republikánusok a képviselőházi helyekért folytatott küzdelemben. A republikánusok a többség megszerzéséhez szükséges 39 mandátum helyett legalább 60 helyet szereztek. Bár a demokratáknak sikerült megőrizniük szenátusi többségüket, a felsőházban is több helyet vesztettek. Elemzők szerint a mostani időközi választások egyértelműen a gazdaság helyzetéről és Obama kormányzásáról szóltak, a republikánus előretöréshez pedig nagyban hozzájárult a Tea Party Mozgalom, amelynek számos képviselője is bejutott a Szenátusba és a Képviselőházba.

KÁVÉSZÜNET

Játék, küzdelem, élmény

Taróczy Balázsnak köszönhetően különleges él­ményhez jutottak azok, akik a csípős őszre és az elmúlást jelző sárga falevelek hullására nem figyelve  szombat délután a Papp László Arénát vették célba. Egykori kitűnő teniszezőnk ismét nagyot alkotott. A harmadik alkalommal általa szervezett Tennis Classics „előadása” a korábbiaknál is látványosabbra sikeredett. Nagy elismerést jelent ez, tekintve hogy az előző két évben vendégünk volt Borg, McEnro, Edberg, Cash, Muster, Leconte, Noah, Ivanisevics és Vilás is. Azonban piciny hazánkban most először „lövöldözött” egymásnak két TOP 10-es játékos.

Hova tűnt Michael Schumacher?

A Mercedes GP hétszeres világbajnok pilótája, Michael Schumacher valószínűleg nem ilyen visszatérésről álmodott. Schumacher a vártnál gyengébb szereplést a Brawn GP (a Mercedes „elődje”) tavalyi világbajnoki címével magyarázza, miszerint a vele tökéletesen ellentétes beállításokat kedvelő Jenson Buttonra hegyeztek ki minden fejlesztést. A jövő évi autó kialakításában viszont Schumacher aktívan részt vesz. Lehetséges, hogy egy év múlva a világbajnoki címért harcolhat majd a Mercedes?

Természetes immunerősítők

Itt van az ősz, itt van újra, s szép, csak egyre hűvösebb. Mit tehetünk, hogy ha el is kapunk egy kórságot, hamar kikerüljünk belőle, és addig is tűrhetően érezzük magunkat?

Őszi csoki-vanília

Csokoládé, karamell, mogyoró, vanília – akár egy csokoládébolt kínálatából is szemezget­hetnénk, pedig esetünkben az idei, őszi-téli divatban uralkodó színvilágról van szó, amely finom tónusaival, meleg fényével jelentősen meghatározza a 2010-es női divattrend karakterét, hangvételét.

Hatalom és magánélet

Közel másfél évvel azután, hogy a Bush házaspár elhagyta a Fehér Házat, Laura Bush kedélyes hangnemű interjúkban mesélt „új életükről”, nemrég pedig Egyenesen a szívemből című memoárjában tárta fel Texasban töltött gyerek­korát és a washingtoni éveket. A korábbi first lady éppoly őszintén beszél a tinédzserkorában okozott halálos balesetről, mint a Fehér Házban átélt magányos évekről.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!