hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért égeti magát Lázár János?
Az alkotmánybírák kicsinálhatták volna a Fideszt

2010. 11. 05.
Ennyi szabadkozó, mentegetőző és magyarázkodó kormánypárti képviselővel régen lehetett találkozni a Parlamentben, mint kedden. A magán­beszélgetésekben szinte mindenki kínosnak tartotta, hogy Lázár János az Alkotmánybíróság (AB) végkielégítésekre vonatkozó határozatára „visszakézből” azt nyilatkozta: csökkentik a grémium jogait. Volt, aki szerint az ifjú politikus legalább akkora hibát követett el, mint amikor Kóka János a Playboyban a másfél milliós órájáról és a magánhelikopteréről beszélt. Lázár mentségére azt azonban felhozták: parancsra tette. A kormány és a Fidesz jövője a tét.

A népszerűsége csúcsán (meglepő, de volt ilyen időszak) levő Kóka Jánosnak kommunikációs tanácsadói javasolták, hogy bátran beszéljen a tehetősségéről, hiszen ezáltal a fiatalok között növekszik majd az elfogadottsága, mivel vonzó lehet az, hogy Magyarországon  gazdaggá lehet válni, ami büszkén vállalható is. Talán még valamilyen közvélemény-kutatással is alátámasztották az érvelést. Kóka „beleállt", de ekkortól kezdve lejtmenetbe került a politikai karrierje. A népszerűsége elmúlt, a másfél milliós karóra viszont „rajta maradt".

Az elmúlt években az irreálisan magas végkielégítések (különösen a BKV-nál történt visszaélésgyanús ügyek) miatt népszerű politikai üzenetté vált, hogy korlátozzák az ilyen összegű kifizetéseket. Egyértelmű a „népakarat", amire a Fidesz - azáltal, hogy 98 százalékos extraadóval sújtja a 2 millió feletti összegeket - politikát is épített. Mint köztudott: az AB alkotmányossági aggályok miatt megsemmisítette a jogszabályt. A kutatások szerint a közhangulat továbbra is az, hogy a 2 millió feletti részt adóztassák (a Századvég Intézet felmérése szerint a köz 91 százaléka így gondolja).

Ezt elfelejtik, az megmarad

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!