hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Allah véres kardja
Al-Kaida: „Minden Krisztus-hívő célpont”

2010. 11. 05.
A bagdadi keresztény bazilikában végrehajtott mészárlást magára vállaló terrorista szervezet iraki szárnya, az „Iraki Iszlám Állam ” hadüzenetet hirdetett minden kereszténynek. A fenyegetés két nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök – a bagdadi bazilikában történt véres mészárlás, az isztambuli pokolgépes robbantás, valamint az amerikai zsinagógák elleni merényletkísérlet után – felhívta a figyelmet az iszlám terrorizmus új hullámának veszélyére.

Az al-Kaida iraki csoportjának bejelentésére azt követően került sor, hogy lejárt a terroristák által meghirdetett ultimátum két muzulmán „fogoly" szabadon engedésére. Az iszlamista szervezet azt állítja, hogy az egyiptomi kopt egyház kolostoraiban fogva tartanak két korábban keresztény, de aztán muzulmán hitre áttért nőt. Mindkét nő házastársa a kopt egyházhoz tartozó pap, és az egyikőjük tévéinterjúban is cáfolta a híreszteléseket, de a terrorszervezet szerint imposztort állítottak a kamerák elé. Ezt a magyarázatot vette át számos iszlamista tévéadó.

A vallásszabadságért küzdő Hudson Intézet vezető elemzője, Paul Marshall szerint az Al-Dzsazíra arab hírtelevízión olyan vélemények hangzottak el muszlim vezetőktől, hogy a kolostorok saját hadsereget tartanak fent, amelyhez Izrael biztosítja a fegyvereket és a kiképzést, hogy onnan indítsanak háborút a muzulmán világ ellen, valamint Egyiptom kettéosztására.

Az al-Kaida szerint a kopt egyház elzárkózása a választól casus belli az iszlámmal szemben, és ezért minden „keresztény központot, szervezetet, vezetőt vagy hívőt arra figyelmeztet, hogy ezentúl mindannyian törvényes célpontjaivá váltak a mudzsahidek (iszlamista harcosok) számára".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!