hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Republikánus feltámadás Amerikában
Új többség

2010. 11. 05.
Történelmi győzelmet arattak a republikánusok a képviselőházi helyekért folytatott küzdelemben. A republikánusok a többség megszerzéséhez szükséges 39 mandátum helyett legalább 60 helyet szereztek. Bár a demokratáknak sikerült megőrizniük szenátusi többségüket, a felsőházban is több helyet vesztettek. Elemzők szerint a mostani időközi választások egyértelműen a gazdaság helyzetéről és Obama kormányzásáról szóltak, a republikánus előretöréshez pedig nagyban hozzájárult a Tea Party Mozgalom, amelynek számos képviselője is bejutott a Szenátusba és a Képviselőházba.

Eddig 1994 volt a „Republikánus Forradalom" éve, amikor is a párt 54 helyet szerzett meg a demokratáktól. A keddi választásokon azonban a republikánusok túlszárnyalták ezt az eredményt, az előrejelzések szerint a kongresszus alsóházába legalább 60 képviselőjük jutott be. Lapzártánkkor a szavazatok számlálása még zajlik, de a jelenlegi eredmények alapján 239 képviselői helyet szereztek a republikánusok, a demokraták pedig 184-et.

Ilyen nagyarányú győzelemre egyébként 1948 óta nem volt példa az amerikai törvényhozásban, akkor a demokraták szereztek 75 helyet a Képviselőházban. A republikánus „hatalomátvétel" az alsóházban azt jelenti, hogy távozik posztjáról az Egyesült Államok első női házelnöke, Nancy Pelosi, helyét valószínűleg John Boehner veszi majd át januárban. A republikánusok részéről azonban elmaradt a győzelmi mámor. Boehner beszédében az előttük álló feladatokra emlékeztetett, és kijelentette, hogy nem az ünneplés ideje van most, hanem hogy munkához lássanak: a legfontosabb célok között szerepel többek között a kormányzati kiadások csökkentése, a kisvállalkozások talpra állítása, és a vitatott egészségügyi törvény visszavonása. Mike Pence, a Képviselőház Republikánus Bizottságának elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy a szavazás nem a republikánusok, hanem az amerikai emberek győzelméről szól.

Félfordulat a szenátusban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!